LADYLIKE

“Μάθε από τα λάθη σου”, αλλά αν έχει πονέσει κι άλλος απ’ αυτά;

Κάθε εβδομάδα, η Δίδα Καβασάκη θα συγκεντρώνει τα ερωτήματα που θα στέλνετε στο [email protected] και θα σας απαντά με τον δικό της τρόπο, δίνοντας λύση σε οτιδήποτε σας προβληματίζει.

”Είμαστε μαζί 2,5 χρόνια με πολύ καλοπέραση, γούστα και καλή χημεία, ξεπεράσαμε 1-2 μπόρες μαζί. Σε όλη την διάρκεια της σχέσης, δείχνει να με αγαπά να με θαυμάζει να με φροντίζει… Πρόσφατα ανακάλυψα πως απο την αρχή της σχέσης μας διατηρεί επαφές με την πρώην του, αλλά βρισκόντουσαν για καφέ και σπιτι του. Δεν είναι ομως μόνο αυτή, είναι και μια άλλη κοπέλα που ήταν φίλοι, αλλά και για ένα διαστημα πριν απο μένα φλερταραν. Και με εκείνη κράτησε επαφες και βρισκόντουσαν. Το προβλημα μου δεν είναι το γεγονός οτι τις έβλεπε, αλλά ότι το έκανε χωρίς να ενημερωθώ, ενω είχα δηλώσει εξ αρχης πως δεν εχω προβλημα να πίνει ένα καφέ πού και πού, αλλά με ενδιαφέρει να το γνωρίζω.

Από τις συνομιλίες που ανακάλυψα, δεν είδα κάποιο κλίμα φλερτ παρά μόνο κάποιες ελάχιστες φορές, χωρίς όμως τίποτα τρανταχτό. Εκείνος παραδέχτηκε πως ήταν απολύτως λάθος και είναι διατεθειμένος να κόψει και δεν τον νοιάζει. Δήλωσε πως θέλει να συνεχίσουμε μαζί και ότι θα ήταν υπερβολή να το λήξουμε. Από την μεριά μου δεν μπορώ να πάρω απόφαση λόγω θυμού και δεν ξέρω εάν θα έχω εμπιστοσύνη στην συνέχεια. Απ την άλλη είμαι ευχαριστημένη απ’ την σχέση μου μέχρι τώρα και ξέρω ότι είχα και θα έχω κάποιον ‘εκεί’.      
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Β”

Ας δοκιμάσω να σπάσω αυτή την απάντηση στα δύο.

Ξεκινώντας από τη μεριά του αγοριού σου, ας πούμε πως είναι αποδεκτό να απολαμβάνει την παρέα μιας άλλης γυναίκας. Η λέξη ”παρέα” έχει πολλές σημασίες, αλλά εν προκειμένω εννοώ τη συνθήκη κατά την οποία δύο άνθρωποι συζητούν, πίνουν έναν καφέ και περνούν καλά ή μοιράζονται τα προβλήματα ή/και τις φιλοδοξίες τους. Επίσης είναι εξίσου λογικό να έχει φίλες γένους θηλυκού, τις οποίες μπορεί κάποτε να είχε δει με άλλο μάτι για πολλούς και διάφορους λόγους.

Φυσικά δεν προδικάζουμε ότι σου λέει ψέματα, καθώς το πιο πιθανό είναι να λέει την απόλυτη αλήθεια – εφόσον κι εσύ δεν έχεις κάποιο αντεπιχείρημα, ώστε να κριθεί ”ένοχος” για απιστία. Φυσικά είναι δύσκολο να προβλέψεις τι μπορεί να ενοχλήσει – πληγώσει τον άλλον, οπότε σε οποιαδήποτε περίπτωση το καλύτερο είναι να μην κρατάς μυστικά. Όπως λέει κι ο σοφός λαός ”καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται”.

Από την άλλη μεριά, είμαι της άποψης πως αν όλα είναι τόσο αθώα, θα μπορούσε κάλλιστα να σου τις έχει γνωρίσει, να έχετε βγει όλοι μαζί, ή έστω να σου έχει πει πως θα είναι για καφέ με μια κάποια φίλη. Δεν τα πήγαινα ουδέποτε καλά με ενδεχόμενες ”δεύτερες ζωές” και δε θέλω να σου χρυσώσω το χάπι.

Παρά το γεγονός ότι η πραγματική, αληθινή απιστία μπορεί να σε πληγώσει ανεπανόρθωτα, θεωρώ πως ένα ψέμα ή η επαναλαμβανόμενη απόκρυψη της αλήθειας στην περίπτωση αυτή, μπορεί να είναι το ίδιο καταστροφική για την ψυχολογία σου και συνεπώς για τη σχέση σου.

Απ’ την άλλη το ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει να βλέπει τις εν λόγω κοπέλες, δείχνει πως δεν ήταν ποτέ κάτι σημαντικό για εκείνον. Ή πως τώρα που εσύ έμαθες όλα αυτά, αποφάσισε πως το να είναι ειλικρινής απέναντί σου, είναι σημαντικότερο.

Όλοι λένε”μάθε από τα λάθη σου”, αλλά κάπου ξεχνούν ότι μπορεί να υπάρχει κι ένας άλλον άνθρωπος που να έχει πονέσει από αυτά.

Στη δική σου σκοπιά τώρα, ας ξεκινήσουμε από το ότι το να φοβάσαι μη μείνεις μόνη δεν είναι λόγος να συνεχίζεις μια σχέση. Οπότε, η ανάγκη σου να έχεις κάποιον εκεί, μπορεί να ικανοποιηθεί και από μελλοντικές γνωριμίες ή ενδεχομένως, τις φίλες σου.

Στο ζήτημα της εμπιστοσύνης, οι πολλοί λένε πως κερδίζεται. Το επαναληπτικό ”ξανά” είναι στην προσωπική σου ευχέρεια. Το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου χρειάζεται κόπο, υπομονή και χτίσιμο. Μπορεί όμως να τη χάσεις σε μια στιγμή. Αυτό είναι μια τρόπον τινά ”αυτοκτονία” της σχέσης, από τον ίδιο τον πυρήνα της. Είναι πολύ ευκολότερο να ζητάς συγχώρεση από το να τη δίνεις και να το εννοείς.

Είναι πολύ πιο απλό να ζητάς να σου ξαναδείξουν εμπιστοσύνη, από το να είσαι αυτός που πρέπει να εμπιστευθεί από την αρχή.

Η γνώμη μου είναι πως το ”είμαι ευχαριστημένη από τη μέχρι τώρα σχέση μου” δεν είναι ένα συναίσθημα επαρκές για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα. Δεν πρόκειται για ένα νέο καθαριστικό λεκάνης που αγόρασες, έμεινες ευχαριστημένη και θα το ξαναπάρεις. Σίγουρα είναι δύσκολο να βρεις έναν άνθρωπο με τον οποίο να ταιριάζεις και να περνάτε καλά, αλλά δεν νομίζεις πως στη λίστα με τα απαραίτητα συστατικά επιτυχίας της σχέσης πρέπει να είναι και το ”Σου αξίζει κάποιος που να ασχολείται μόνο με σένα”;

Μη βολεύεστε με τους ανθρώπους. Μην αφήνετε τον καιρό και τη συνήθεια να σας επιτρέπουν να συμβιβάζεστε. Να απαιτείτε όλα όσα προσφέρετε κι όσα πραγματικά αξίζετε.

 

*Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου στο [email protected] και την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με το δικό σου ζήτημα.