ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

YouTuber momfluencer καταδικάστηκε για παιδική κακοποίηση. Tο φαινόμενο Hayate εξαπλώνεται

Jodi & Ruby Instagram

Η Ruby Franke είχε όλα τα απαραίτητα προσόντα που χρειάζεται κανείς για να γίνει YouTuber/ Influencer: φιλοδοξία, ναρκισσισμό, λαμπερό χαμόγελο, προσποιητή ευτυχία, ξανθά καλοχτενισμένα μαλλιά, λευκή επιδερμίδα/ δόντια, κυρίως παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης, ευαισθησίας, υπευθυνότητας. Ήταν μια μητέρα που κακοποιούσε λεκτικά, ψυχολογικά και σωματικά τα παιδιά της. Το παράδοξο είναι ότι έγινε Influencer δίνοντας συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών σε 2 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube. Κι έβγαζε χρήματα από την πλατφόρμα.

Η momfluencer YouTuber από την κόλαση

Η 42χρονη Ruby Franke είχε δημιουργήσει κάτι που έμοιαζε με στρατόπεδο συγκέντρωσης κι έκει μεγάλωνε τα παιδιά της. Η YouTuber που έδινε συμβουλές γονεϊκότητας δεν έδινε φαγητό, νερό σε 2 από τα παιδιά της (9 και 11 ετών). Δεν τους άφηνε να κοιμηθούν στα κρεβάτια τους και τους απαγόρευσε να παίζουν, να διασκεδάζουν. Το παραδέχτηκε στο δικαστήριο. Δήλωσε αποπροσανατολισμένη. Περίεργο για μια γυναίκα που από το 2015 είχε κανάλι στο YouTube (8 Passengers) και πόζαρε χαρούμενη με το σύζυγό της και τα παιδιά τους δείχνοντας ότι έχει την τέλεια οικογένεια.

Η YouTuber συνελήφθη μαζί με τη συνέταιρό της, τον Αύγουστο του 2023, όταν ο υποσιτισμένος 12χρονος γιος της δραπέτευσε από το σπίτι και έτρεξε στο σπίτι ενός γείτονα παρακαλώντας να του δώσουν λίγο νερό και κάτι να φάει. Ο γείτονας είδε τα γεμάτα πληγές χέρια του 12χρονου που ήταν δεμένο με σχοινιά, είδε την κολλητική ταινία στους αστραγάλους του παιδιού και κάλεσε την αστυνομία. Το αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εξαιτίας του υποσιτισμού και των τραυμάτων του. 

 

Η YouTuber πόσταρε βίντεο που έδειχναν την καθημερινότητα μιας τυπικής οικογένειας Μορμόνων στη Utah, μαγείρευε, έτρωγε κι έπαιζε με τα 6 παιδιά της. Ήταν όλα σκηνοθετημένα, ψέμματα. Κάτι πρέπει να μας πει όλο αυτό για την κουλτούρα των vlogger. Σχεδόν ποτέ το περιεχόμενο που βλέπουμε δεν είναι κάτι αυθόρμητο. Είναι συνήθως scripted (με σενάριο) reality.

 

Κάποιοι που ακολουθούσαν την YouTuber, τώρα λένε ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, βρήκαν βίντεο της που ακύρωσε τα Χριστούγεννα για να τιμωρήσει τα παιδιά της και ένα βίντεο που ένας γιος της ανέφερε ότι δεν τον άφησαν να κοιμάται στο κρεβάτι για 7 μήνες. Μέχρι και βίντεο που απειλούσε ένα από τα παιδιά της λέγοντας ότι θα αποκεφαλίσει το λούτρινό του ανακάλυψαν. 

Όταν έκλειναν οι κάμερες η κακοποίηση γινόταν πολύ πιο σκληρή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η YouTuber έδενε τα παιδιά της, τα κλωτσούσε, οι ξυλοδαρμοί ήταν συχνοί, ήταν παραμελημένα, δεν λάμβαναν σίτιση και τα εξανάγκαζε να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς αντηλιακό με αποτέλεσμα σοβαρά εγκαύματα

Η YouTuber χώρισε με τον άντρα της το 2022. Το κανάλι της είχε χάσει τη δημοφιλία του και εκείνη άρχισε να εμφανίζεται στο κανάλι της YouTuber life coach, Jodi Hildebrandt. Στην κατάθεσή της παραδέχτηκε ότι γνώριζε για την κακοποίηση (έχουν κοινό Instagram λογαριασμό ως Moms of Truth, μιλάμε για θράσος. Η YouTuber υποστήριζε ότι τα παιδιά της ήταν δαιμονισμένα κι έπρεπε να μετανοήσουν. Αν υπάρχει ένα ηθικό δίδαγμα σε αυτή την υπόθεση της YouTuber είναι το εξής: μη ζητάτε γονική καθοδήγηση και συμβουλές από Influencers.

Η μεγαλύτερη κόρη της YouTuber, Ruby Franke, όταν η μητέρα της συνελήφθη στις 30 Αυγούστου, έγραψε ότι επιτέλους η δικαιοσύνη βρήκε το δρόμο της. Τα παιδιά της είναι πλέον ασφαλή. Γεμάτα τραύματα, αλλά με ανθρώπους που θα κάνουν τα δυνατά τους για να επουλωθούν.