ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξένια Καλογεροπούλου: Ο αποχαιρετισμός της στον Γιάννη Φέρτη

NDP Photo

Την Κυριακή 14 Απριλίου, 2024, έφυγε απο τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, ο Γιάννης Φέρτης. Ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με την τόσο χαρακτηριστική φωνή που αγαπήσαμε σε ερωτικά τραγούδια, σε συγκλονιστικές απαγγελίες αλλά και στις πιο διάσημες διαφημίσεις, έσβησε. Η τελευταία του σύζυγός, Μαρίνα Ψάλτη, ειδοποίησε τον πρόεδρο του ΣΕΗ, Σπύρο Μπιμπίλα, για τον θάνατο του Γιάννη Φέρτη, που βύθισε σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Η πρώτη σύζυγος του Γιάννη Φέρτη ήταν η Ξένια Καλογεροπούλου. Οι 2 ηθοποιοί παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 1964, μετά από 4 χρόνια σχέσης και χώρισαν το 1972. Ενδιάμεσα οι 2 τους συνεργάστηκαν ως θιασάρχες στο θέατρο. Ο Γιάννης Φέρτης είχε πει ότι αυτή η δράση τους ως θιασάρχες, ήταν που τον οδήγησε και στον δρόμο των διαφημίσεων που σου προανέφερα.

Γιάννης Φέρτης Ξένια Καλογεροπούλου Ο Γιάννης Φέρτης και η Ξένια Καλογεροπούλου με τη σύντροφο του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη. / NDP Photo
Ο Γιάννης Φέρτης και η Ξένια Καλογεροπούλου με τη σύντροφο του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

«Καθόλου δεν το κυνήγησα, ίσα ίσα, αρνιόμουν στην αρχή. Υπήρξε ένα διάστημα που με την Ξένια Καλογεροπούλου χρωστάγαμε αρκετά λεφτά και έτσι ξεκίνησα και έκανα διαφημίσεις για αρκετά χρόνια», είχε πει κάποτε στην εκπομπή Happy Day, ο Γιάννης Φέρτης. Με την Ξένια Καλογεροπούλου διατήρησαν πολύ καλές σχέσεις τα χρόνια μετά το διαζύγιό τους και μάλιστα συνεργάστηκαν ξανά στο θέατρο Πόρτα, που υπήρξε η καλλιτεχνική «έδρα» της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Η Ξένια Καλογεροπούλου, που φέτος συμμετέχει στην παράσταση The Humans, στο Θέατρο Μουσούρη, μίλησε για τον δικό της Γιάννη Φέρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του.

«Η μισή μου ζωή ήταν με τον Γιάννη, τα νιάτα μου. Ήταν χαρισματική περίπτωση ανθρώπου και αγαπηθήκαμε πολύ. Και που χωρίσαμε πάλι αγαπιόμασταν», είπε χαρακτηριστικά η Ξένια Καλογεροπούλου.

Η ίδια μίλησε και στον Alpha. «Θέλω να θυμηθώ 2 πράγματα να σας πω. Το πρώτο ήταν ότι όταν έχασα την όρασή μου ήρθε και μου είπε ότι οι γιατροί του είπαν ότι σε λίγο θα έχανε το μυαλό του. Κι ήρθε να με αποχαιρετήσει με έναν τρόπο. Κι ένα άλλο, ότι κάποτε που περνούσαμε άσχημα γιατί είχα κάνει πολλές αποβολές, είχα πέσει στην αγκαλιά του και του είχα πει “Γιάννη μόνοι μας θα τελειώσουμε τη ζωή μας. Το μόνο που ελπίζω είναι να πεθάνω εγώ πρώτη”. Και μου είπε ο Γιάννης “Ναι αγάπη μου κι εγώ ελπίζω να πεθάνεις εσύ πρώτη”. Γιατί είχε και πολύ χιούμορ», ανέφερε η Ξένια Καλογεροπούλου.

Λίγους μήνες πριν, η Ξένια Καλογεροπούλου, είχε μιλήσει με ειλικρίνεια και αγάπη για τη σχέση και τον χωρισμό τους, ως καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ, Στούντιο 4.

«Με τον Γιάννη Φέρτη γνωριστήκαμε παίζοντας μαζί σε μία ταινία κι από εκεί γίναμε αχώριστοι. Και στο σπίτι και στην οθόνη και στη σκηνή. Ο σκηνοθέτης, ο Τίτος Φαρμάκης φαντάστηκε πως θα ήταν πολύ ωραίο να φτιάξουμε ένα καλλιτεχνικό σχήμα οι τρεις μας. Αυτός είχε την ιδέα και με αυτόν ξεκινήσαμε τη συνεργασία. Μας άρεσε και στην αρχή νομίζω πως δεν καταλαβαίναμε τη σημασία του πράγματος, ήταν σαν παιχνίδι.

Περάσαμε πολλά με τον Γιάννη και καλά και κακά και θριάμβους και αποτυχίες. Αυτά τα 10 χρόνια που ήμασταν μαζί, περάσαμε πολλά. Μάλιστα, αρκετά χρόνια μετά, όταν είχαμε χωρίσει κι ήμουν με τον Κωστή Σκαλιόρα, ανεβάσαμε τη Λοκαντιέρα που είχε έναν πολύ ωραίο ρόλο για τον Γιάννη και του το πρότεινα.

Γιάννης Φέρτης Ξένια Καλογεροπούλου Στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης Ήρωες, το 21018. Αυτή ήταν η προτελευταία δουλειά του Γιάννη Φέρτη στο θέατρο. / NDP Photo
Στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης Ήρωες, το 21018. Αυτή ήταν η προτελευταία δουλειά του Γιάννη Φέρτη στο θέατρο.

Ήρθε λοιπόν, μετά από πολλά χρόνια ο Γιάννης και παίξαμε μαζί στο θέατρο Πόρτα και ο κόσμος χαιρόταν που μας έβλεπε πάλι μαζί, ενώ εμάς μας φαινόταν τελείως φυσικό, γιατί είχαμε μεγάλη οικειότητα κι αγάπη μεταξύ μας, ασχέτως αν είχαμε χωρίσει», είχε πει η Ξένια Καλογεροπούλου.

Η ηθοποιός είχε εξομολογηθεί ότι ο Γιάννης Φέρτης ερωτεύτηκε την Τάνια Τσανακλίδου κι έτσι χώρισαν. «Κάποια στιγμή, μετά από τόσα χρόνια, ο Γιάννης μου είπε ότι ερωτεύτηκε την Τσανακλίδου και ήθελε να χωρίσουμε. Είπα εντάξει και χωρίσαμε. Σίγουρα πονάει ο χωρισμός, πολύ πονάει. Μάλιστα, ο Γιάννης μου είχε πει “θα με βόλευε να πάω να ζήσω με την Τάνια και άμα βαρεθώ να γυρίσω σε σένα, να με περιμένεις”. Εγώ όμως, του είχα πει πως αυτό δεν μπορούσα να το κάνω», ανέφερε.