ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Virgil Abloh: Πέθανε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 41 ετών

@2021 Vianney Le Caer/Associated Press

Ένας από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές μόδας της γενιάς του, ο Virgil Abloh, πέθανε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, σε ηλικία 41 ετών. Σύμφωνα με statement που ανάρτησε η ομάδα του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, o σχεδιαστής, για πάνω από δυο χρόνια, πάλευε με ένα σπάνιο είδος καρκίνου.

Συγκεκριμένα, το post αναφέρει: «Είμαστε συντετριμμένοι με τα νέα του θανάτου του αγαπημένου μας Virgil Abloh. Έναν πραγματικά αφοσιωμένο πατέρα, σύζυγο, γιο, αδερφό και φίλο. […] Για πάνω από δυο χρόνια, ο Virgil, θαρραλέα πάλεψε με ένα σπάνιο και επιθετικό είδος καρκίνου, το καρδιακό αγγειοσάρκωμα. Επέλεξε να παλέψει αυτή την αρρώστια ιδιωτικά, από τη διάγνωσή του, το 2019, υποβάλλοντας τον εαυτό του σε διάφορες απαιτητικές θεραπείες, όλα αυτά ενώ διηύθυνε διάφορους σημαντικούς οργανισμούς που αφορούσαν τη μόδα, την τέχνη και την κουλτούρα.

Μέσα σε όλα, το εργασιακό του ήθος, ατελείωτη περιέργεια και αισιοδοξία δεν «λύγισαν» ποτέ. Ο Virgil παρακινούνταν πάντα από την αφοσίωσή του στην τέχνη του και με τον στόχο του να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλους και να δημιουργήσει έναν χώρο στις τέχνες και τον σχεδιασμό ρούχων, που είναι πιο ισότιμος. Συχνά έλεγε, “ό,τι κάνω, το κάνω για την 17χρονη εκδοχή του εαυτού μου”, πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη της τέχνης και πώς μπορεί να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές»

Η «πρωτιά» του Virgil Abloh στον οίκο Louis Vuitton

Παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας του, ο Virgil Abloh «αποχαιρετάει» αυτό τον κόσμο, έχοντας αφήσει μια σημαντική κληρονομιά στον χώρο της μόδας και των τεχνών. Ο Virgil Abloh, μαζί με τον Kanye West, συνέβαλε στο να μπει η μαύρη κουλτούρα (και η μόδα της μαύρης κουλτούρας), στα «σαλόνια» της luxury fashion. Ξεκίνησε το 2009, κάνοντας πρακτική στον οίκο Fendi, ενώ έπειτα, ο Kanye West τον προσέλαβε ως τον artistic director του για το brand του, Donda, ενώ μαζί συνεργάστηκαν και για το γαλλικό brand, A.P.C. όπου ο West εκτελούσε χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή.

Ήταν το 2013, που ίδρυσε το δικό του luxury streetwear brand, το Off-White, ένα από τα αναγνωρισμένα fashion brands, με το οποίο ο Virgil Abloh δημιούργησε iconic προϊόντα μόδας. Τα χαρακτηριστικά εισαγωγικά (” “) που χρησιμοποιούσε στα logos των προϊόντων του, έγιναν γρήγορα από τα signatures του οίκου του. Με το Off-White, κατάφερε πολλά πράγματα, εκτός από την τεράστια εμπορική επιτυχία των συλλογών του, όπως συνεργασίες με την Ikea, τη Nike, τη Levi’s κ.ά.

Έφτασε στο peak της καριέρας του, το 2018, όταν ονομάστηκε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Louis Vuitton, για τις ανδρικές συλλογές. Ο Virgil Abloh ήταν ο πρώτος μαύρος σχεδιαστής που έλαβε αυτό τον τίτλο. Ένα πραγματικά σημαντικό επίτευγμα για τον ίδιο, αλλά και ένα βήμα «μπροστά» για τους μαύρους σχεδιαστές, οι οποίοι συχνά παραγκωνίζονται παρά το ταλέντο τους. O Virgil Abloh μπορεί να έφυγε από αυτόν τον πλανήτη πιο σύντομα απ’ όσο θα έπρεπε, αλλά κατάφερε να πετύχει τον στόχο του. Να «ανοίξει» τον δρόμο και για άλλους μαύρους σχεδιαστές της γενιάς τους, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο χώρο. Ο 17χρονος εαυτός του, θα ήταν περήφανος.