ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το τέταρτο διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ. Πότε έγιναν τα άλλα τρία

Buckingham Palace via AP

Η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να μιλήσει στον βρετανικό λαό. Ήταν η τέταρτη φορά στη θητεία της που απηύθυνε διάγγελμα, τονίζοντας τη σοβαρότητα των στιγμών που περνά η Βρετανία αλλά και ολόκληρος ο κόσμος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η βασίλισσα Ελισάβετ από το κάστρο του Windsor, στο οποίο πια διαμένει μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο προκειμένου να προφυλαχθούν από τον Covid-19, μίλησε στον λαό της για τα δύσκολα που περνούν ως έθνος.

Το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ

«Απευθύνομαι σε εσάς σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Σε μια χρονική στιγμή που έχει διακοπεί η ζωή στη χώρα μας. Μια διακοπή που έφερε θλίψη σε ορισμένους, οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς και τεράστιες αλλαγές στην καθημερινή ζωή όλων μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους της πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και τους εργαζόμενους στον τομέα της περίθαλψης και εκείνους που εκτελούν ουσιαστικούς ρόλους, οι οποίοι ανιδιοτελώς συνεχίζουν τα καθημερινά καθήκοντά τους εκτός του σπιτιού για να στηρίξουν όλους εμάς. Σίγουρα το έθνος θα συμφωνήσει μαζί μου ότι αυτό που κάνετε εκτιμάται από όλους και πως κάθε ώρα της σκληρής σας δουλειάς μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή σε πιο φυσιολογικές περιόδους.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όσους από εσάς μένετε στο σπίτι, βοηθώντας έτσι να προστατέψουμε τους ευάλωτους και να σώσουμε πολλές οικογένειες από τον πόνο που αισθάνονται ήδη όσοι έχουν χάσει τους αγαπημένους τους. Μαζί αντιμετωπίζουμε αυτή την ασθένεια και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, τότε θα το ξεπεράσουμε.

Ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια όλοι θα μπορούν να υπερηφανεύονται για το πώς ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόκληση και όσοι έρθουν μετά από μας θα λένε ότι οι Βρετανοί αυτής της γενιάς ήταν πολύ ισχυροί. Κι ότι τα χαρακτηριστικά της αυτοπειθαρχίας, της ηρεμίας και της προσήλωσης στο κοινό καλό εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα. Η υπερηφάνεια για το ποιοι είμαστε δεν είναι μέρος του παρελθόντος μας, καθορίζει το παρόν και το μέλλον μας.

Οι στιγμές που το Ηνωμένο Βασίλειο ενώθηκε για να χειροκροτήσει όσους μας φροντίζουν θα μείνουν στη μνήμη ως έκφραση του εθνικού μας φρονήματος και το σύμβολό του θα είναι τα ουράνια τόξα που θα ζωγραφίζουν τα παιδιά.

Σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία και σε όλο τον κόσμο, έχουμε δει ιστορίες που ζεσταίνουν την καρδιά των ανθρώπων που ενώνονται για να βοηθήσουν τους άλλους, είτε μέσω της παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων, είτε με τη μορφή της έγνοιας για τον γείτονά μας ή με την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων για να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανακούφισης.

Αν και η απομόνωση μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη, πολλοί άνθρωποι όλων των θρησκειών αλλά και καμίας θρησκείας ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να μειώσουμε ταχύτητα, να κάνουμε μια παύση και να συλλογιστούμε, μέσω της προσευχής ή του διαλογισμού.

Αυτό το διάγγελμα μου θυμίζει το πρώτο που έκανα το 1940, με τη βοήθεια της αδελφής μου. Εμείς, σαν παιδιά, μιλούσαμε από εδώ στο Windsor σε παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για δική τους ασφάλεια. Και σήμερα, για ακόμα μια φορά, πολλοί θα αισθανθούν μια οδυνηρή αίσθηση αποχωρισμού από τους αγαπημένους τους. Αλλά τώρα, όπως και τότε, γνωρίζουμε βαθιά, ότι αυτό είναι το σωστό να πράξουμε. Αυτή τη φορά γινόμαστε ένα με όλα τα έθνη ανά την υφήλιο σε μια κοινή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες προόδους της επιστήμης και την ενστικτώδη μας συμπόνια για να επουλώσουμε τις πληγές. Θα πετύχουμε – και αυτή η επιτυχία θα ανήκει σε όλους μας.

Θα πρέπει να βρούμε παρηγοριά στο γεγονός ότι ενώ ίσως θα χρειαστεί να υπομείνουμε ακόμη πολλά, οι καλές μέρες θα επιστρέψουν. Θα είμαστε και πάλι μαζί με τους φίλους μας, θα είμαστε και πάλι με τις οικογένειές μας, θα συναντηθούμε και πάλι».

Στα 68 χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ άλλες τρεις φορές έχει απευθύνει διάγγελμα στον βρετανικό λαό.

Το διάγγελμα του 1991

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου η βασίλισσα Ελισάβετ απευθύνει διάγγελμα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Το 1991, μετά το τέλος του Πολέμου του Κόλπου, η Ελισάβετ επισκέφτηκε και αγόρευσε στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά από Βρετανό μονάρχη. Στην ομιλία της χαρακτήρισε τη βία στείρα, καθώς όπως είπε οι κοινωνίες βασίζονται σε αμοιβαίες συμφωνίες, σε συμβάσεις και στην ομοφωνία.

Το διάγγελμα του 1997

Ήταν ένα διάγγελμα σχεδόν εκβιαστικό. Η πριγκίπισσα Diana είχε σκοτωθεί στο Παρίσι και χιλιάδες Βρετανοί συνέρρεαν στο Μπάκιγχαμ για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη της. Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε προβεί σε επίσημες δηλώσεις, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα αρνητικά. 16 μετά τον θάνατο της, η πριγκίπισσα επέστρεφε στην πατρίδα της χωρίς ωστόσο η Ελισάβετ να έχει μιλήσει. Τότε είναι που αποφασίζει να μιλήσει στον βρετανικό λαό και να τονίσει πως πάνω από όλα αυτή τη στιγμή θέλει ως γιαγιά να προστατεύσει τα εγγόνια της.

Το διάγγελμα του 2002

Όταν πέθανε η βασιλομήτωρ η Ελισάβετ μίλησε στη Βρετανία θέλοντας να ευχαριστήσει για την αγάπη που έδειξε στην οικογένειά της και την ίδια. Η βασιλομήτωρ πέθανε στον ύπνο της, στις 30 Μαρτίου 2002 στο Windsor, έχοντας στο πλάι της, τη μοναδική επιζήσασα κόρη της, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες της ζωής της υπέφερε από το κρύο. Κατά τον θάνατο της, σε ηλικία 101 ετών ήταν το μακροβιότερο μέλος της βασιλικής οικογένειας στην ιστορία της Βρετανίας.