ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό στο παιδί του;

Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σας δίνει ιδέες και λύσεις για τα σημαντικότερα θέματα στη σχέση σας με το παιδί σας, τη μητρότητα και το σπίτι.

Πολλές φορές η μαμά ή ο μπαμπάς προβληματίζονται με κάποια συμπεριφορά του παιδιού τους. Αυτός ο προβληματισμός μπορεί να προκύπτει ξαφνικά αλλά και έπειτα από συνεχή παρατήρηση του παιδιού, κατόπιν κάποιας ενημέρωσης από τη δασκάλα ή το δάσκαλο ή μετά από κάποιο περιστατικό που ανησυχεί τους γονείς ως προς την επίδραση που θα έχει στο παιδί.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ανησυχίες γονέων σχετικά με την κατάλληλη ανάπτυξη του λόγου, την επάρκεια των γνώσεων του για την ένταξη του παιδιού στο δημοτικό, τις μαθησιακές του ικανότητες, την ικανότητα του παιδιού να συγκεντρώνεται, την έκφραση των συναισθημάτων του παιδιού και την εκδήλωση επιθετικότητας καθώς και άλλα πολλά μικρής ή και μεγαλύτερης σπουδαιότητας.

Προτρέπουμε τους γονείς όταν συμβεί κάτι τέτοιο να απευθυνθούν άμεσα σε κάποιο ειδικό τονίζουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου Άνιμα. Όταν ένας γονιός απευθυνθεί σε εμάς, θα καταγράψουμε το αίτημά του και θα ορίσουμε μια συνάντηση αξιολόγησης από την κατάλληλη ειδικότητα. Παράλληλα θα πάρουμε ένα πλήρες ιστορικό από τους γονείς. Στο κέντρο μας παρέχεται η δυνατότητα της δωρεάν αξιολόγησης, έτσι στο πρώτο κιόλας ραντεβού οι γονείς θα είναι σε θέση να κατατοπιστούν τόσο σχετικά με την ύπαρξη ή όχι δυσκολίας αλλά και με την αναγκαιότητα ή όχι κάποιας παρέμβασης. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως γίνει παραπομπή για αξιολόγηση και από άλλη ειδικότητα για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα των αναφερόμενων δυσκολιών. Για παράδειγμα, εάν η μαμά αναφέρει ότι το παιδάκι της δεν προφέρει σωστά κάποια γράμματα θα γίνει αξιολόγηση από λογοθεραπευτή. Εάν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης παρατηρηθούν και άλλες δυσκολίες όπως δυσκολία συγκέντρωσης, με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα γίνεται επιπλέον αξιολόγηση από εργοθεραπευτή ή ψυχολόγο (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού).

Στην περίπτωση που τελικά υπάρξει λόγος ένταξης του παιδιού σε πρόγραμμα ειδικών θεραπειών, ο γονέας καθοδηγείται σχετικά με τη βοήθεια που μπορεί και ο ίδιος από την πλευρά του να προσφέρει στο παιδί του αλλά και για τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν τη συνδρομή του ασφαλιστικού του ταμείου στις επερχόμενες θεραπείες.

 

Διαβάστε ακόμα στο infokids.gr:

Τι σημαίνει να είναι κάποιος γονιός σε καιρούς δύσκολους

16 αλήθειες ζωής για τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας!