ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πέθανε σε ηλικία 99 ετών

ⓒ 2021 Alastair Grant, Pool/Associated Press

Πλήρης ημερών, στα 99 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Η Βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου» αναφέρει το Παλάτι.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν παντρεμένος με την Ελισάβετ για περισσότερα από 70 χρόνια και είχε γίνει ο μακροβιότερος πρίγκιπας στη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Ο ίδιος είχε ταξιδεύσει σε όλη τη χώρα, στο πλευρό της βασίλισσας. Στη δεκαετία του ’90 είχε κάνει πράξη ένα πλούσιο πρόγραμμα που αντανακλούσε τα φιλανθρωπικά του ενδιαφέροντα.

πρίγκιπας Φίλιππος Όπως προστάζει το πρωτόκολλο, έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αναρτήθηκε η επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου / ⓒ 2021 Matt Dunham/Pool/Associated Press
Όπως προστάζει το πρωτόκολλο, έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αναρτήθηκε η επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε αναρρώσει πρόσφατα μετά από επιτυχή εγχείρηση καρδιάς. Το 2011 είχε υποβληθεί ξανά σε θεραπεία για φραγμένη αρτηρία.

Αποσύρθηκε επίσημα από τη δημόσια ζωή το 2017 μετά την ολοκλήρωση 22.219 βασιλικών υποχρεώσεων από το 1952.

πρίγκιπας Φίλιππος ⓒ 2021 Hannah McKay/Pool/Associated Press

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ έκαναν τέσσερα παιδιά. Τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άνδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. Έχουν οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.

Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από τον γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.