ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού πας για casting χωρίς followers; Η ανακοίνωση του ΣΕΗ που (οφείλει να) προβληματίζει

Unsplash

Είσαι social media influencer ή ηθοποιός; Καλό θα ήταν να συνδυάζεις τις παραπάνω ιδιότητες, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του ΣΕΗ, που βασίστηκε σε μαρτυρίες ηθοποιών στο Σωματείο τους, αν θες να περάσεις με επιτυχία από ορισμένα castings. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο αριθμός των followers που διαθέτει κάθε ηθοποιός μπορεί να γίνει διαβατήριο για να πάρει ρόλο σε τηλεοπτικές παραγωγές.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ αναφέρει ότι σε κάποια castings οι υπεύθυνοι της διαδικασίας επιλογής των ηθοποιών, ζητούν από τους υποψήφιους εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα και τον αριθμό των followers τους. Τα social media, παύουν να είναι προσωπική επιλογή για τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν και γίνονται κλειδί επαγγελματικής καταξίωσης, κι αυτό, όποιον εργασιακό χώρο κι αν αφορά θα έπρεπε να μας προβληματίζει.

Το αν αισθάνεσαι άνετα ή όχι να έχεις social media, το αν αντιμετωπίζεις τη ζωή σου με την ιδιωτικότητα μίας άλλης εποχής ή όχι, το πώς θες να εκφράζεσαι σε αυτά και πόσο ενεργός θέλεις να είσαι, θα έπρεπε να μη συγχέεται με τις ικανότητές σου στη δουλειά σου και να μην αποτελεί κριτήριο για το πόσο αποδοτικός είσαι στην εργασία σου. Η σύγχρονη εποχή επιβάλλει στους ηθοποιούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΗ, να γίνουν διαφημιστές της δουλειάς τους στον προσωπικό τους χώρο έκφρασης, θέλουν δεν θέλουν, το επιθυμούν δεν το επιθυμούν. Ωστόσο, ξεχνάμε πώς η δουλειά της προώθησης ανήκει σε άλλο επαγγελματικό κλάδο.

«Ύστερα από μαρτυρίες μελών μας, υπέπεσε στην αντίληψη του σωματείου μας πως σε κάποια casting για τηλεοπτικές σειρές της επόμενης σεζόν, οι υπεύθυνοι της εν λόγω διαδικασίας, ζητάνε από τους υποψήφιους ηθοποιούς, εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα, τον αριθμό των followers που διαθέτουν στα social media.

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά πως ο αριθμός των followers στα social media δεν μπορεί επ ουδενί ν’ αποτελεί κριτήριο επιλογής ενός ηθοποιού για την εργασία του και καμία σχέση δεν έχει με την καλλιτεχνική διαδικασία», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του ΣΕΗ.

«Δεν μπορεί η ψηφιακή εικόνα ενός ηθοποιού και ο τρόπος που αυτή διατίθεται ηλεκτρονικά, να επηρεάζει το αναφαίρετο δικαίωμα του στην εργασία», σημείωνεται στη συνέχεια και έπειτα το ΣΕΗ εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι ερωτήσεις περί followers και κυρίως το γεγονός ότι οι followers γίνονται κριτήριο για την πρόσληψη κάποιου, προσβάλει τελικά τους ίδιους τους ηθοποιούς.

«Αυτό προσβάλει την ανθρώπινη αυτοδιάθεση της καθεμίας και του καθενός εργαζόμενου, να ορίζει δίχως φόβο τη διαδικτυακή του παρουσία, εφόσον φυσικά επιθυμεί να έχει. Στην εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων είναι σαφές ότι ανακουφίζει την εξουσία της εκάστοτε εργοδοσίας να αξιολογούμαστε με νούμερα και στατιστικές. Να είμαστε αντί για εργαζόμενοι καλλιτέχνες, εταιρείες και μηχανισμοί εκπλήρωσης προωθητικών ενεργειών που ωφελούν πάνω απ’ όλα τους ίδιους και τους μελλοντικούς πελάτες τους, τις διαφημιστικές εταιρίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΣΕΗ κλείνει καλώντας τα μέλη του να αναφέρουν κάθε ανάλογο περιστατικό στο Σωματείο. «Καλούμε όλες και όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά casting και γίνονται μάρτυρές τέτοιων απαξιωτικών συμπεριφορών για το σύνολο του επαγγέλματος, να απευθύνονται κατευθείαν στο σωματείο τους. Μόνο εμείς οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μπορούμε και οφείλουμε, να προστατέψουμε την εργασία μας από την υποβάθμιση που η εποχή επιβάλλει στη ζωή και στη τέχνη μας», καταλήγει η ανακοίνωση.