ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποινικοποιήθηκαν οι «θεραπείες μεταστροφής» στην Κύπρο

Στιγμιότυπο από την παρέλαση υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ ΚΑΙ LGBTQI+ κοινότητας με σύνθημα "ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ" στα πλαίσια του Athens Pride 2022, Σάββατο 18 Ιουνίου 2022. Αργυρώ Αναστασίου/ Eurokinissi

Πριν από αρκετά χρόνια ζούσα στην Κύπρο. Πέρασα εκεί δύο χρόνια της ενήλικης ζωής μου και θυμάμαι ακόμα πόση εντύπωση μου είχε κάνει όταν σε ψυχαγωγικό μαγκαζίνο της τηλεόρασης είχα δει να καλούν έναν ιερέα για να αναλύσουν το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. Λες και ήταν ζήτημα που έπρεπε να αναλυθεί, λες και ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα. Κάπως έτσι δεν χρειάστηκε να αναρωτηθώ για πολλή ώρα γιατί οι θεραπείες μεταστροφής δεν ήταν μέχρι τώρα ποινικοποιημένες στην Κύπρο.

Ένα βήμα προόδου συνέβη, καθώς η Βουλή της Κύπρου ενέκρινε με 36 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 1 αποχή, νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο ποινικοποιούνται οι θεραπείες μεταστροφής.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Κουκουμά, προβλέπει να γίνουν αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή/και τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας από πρόσωπο με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, η παραπομπή προσώπου που τελεί ύπο κηδεμονία από τον κηδεμόνα του στις πιο πάνω πράξεις και η διαφήμιση τέτοιων ειδών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, προβλέπεται ποινή φυλάκισης ως 2 ετών και χρηματική ποινή ως 5000 ευρώ για την τέλεση αυτών των αδικημάτων.

«Τα καταφέραμε! Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής ποινικοποιήθηκαν για όλους!», σημείωσε η οργάνωση Accept LGBTI Κύπρου σε σχετική ανάρτηση στο Facebook. «Της ποινικοποίησης δεν εξαιρούνται οι ιερείς και η τυχόν ύπαρξη “συναίνεσης”», επισημάνθηκε στην ίδια ανάρτηση.

«Αυτή η νίκη ανήκει σ’ όλους μας! “Στην αλληλεγγύη θριαμβεύουμε” αναφέρει το φετινό σύνθημα του Pride, κι αυτό αποδείξαμε αυτές τις μέρες», πρόσθεταν τα μέλη της Accept LGBTI Κύπρου.

Η εκκλησία της Κύπρου από την πλευρά της, λίγες ημέρες πριν ψηφιστεί ο νόμος για τις θεραπείες μεταστροφής είχε εκδώσει καταδικαστική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό ποινικοποεί «το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να αποφασίζει ελεύθερα, να επιλέγει και αναζητεί, στο πλαίσιο της νομικότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας, στήριξη και πνευματική καθοδήγηση σε ζητήματα, τα οποία είναι άκρως προσωπικά και ευαίσθητα». Αναμενόμενο; Μάλλον.

Οι «θεραπείες μεταστροφής», είναι όπως διαβάζουμε στο statista.com, η «διαδικασία του να προσπαθήσεις να σταματήσεις κάποιον από το να είναι ομοφυλόφιλος ή να θέλει να αλλάξει την ταυτότητα φύλου του. Οι μέθοδοι περιλαμβάνουν διαλεκτική θεραπεία και προσευχή ή ακόμα πιο ακραίες τακτικές όπως ο εξορκισμός, η σωματική βία ή η στέρηση φαγητού, όπως αναφέρει το BBC».

Η Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων και η Ψυχιατρική Σχολή της Μεγάλης Βρετανίας έχουν δηλώσει ότι όλα τα είδη «θεραπείας μεταστροφής» είναι «ανήθικα και εν δυνάμει βλαβερά». Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές χώρες που επιτρέπουν την ύπαρξη θεραπειών μεταστροφής στα εδάφη τους.

Στη Γαλλία για παράδειγμα, οι θεραπείες μεταστροφής ποινικοποιήθηκαν μόλις 2 χρόνια πριν, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, της Αφρικής, αλλά και της Ευρώπης είναι ακόμα νόμιμες. Τον τελευταίο καιρό εκτός από την Κύπρο που προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση έχουν εκφραστεί παρόμοιες προθέσεις στο Βέλγιο, τη Χιλή, την Κολομβία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία. Επιπλέον σύμφωνα με τον Global Equality Caucus, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν εκδηλώσει πρόθεση να ποινικοποιήσουν αυτές τις ψευδοεπιστημονικές θεραπείες.