ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός

NDP Photo Agency

Ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός, που γνωρίσαμε στην ελληνική δισκογραφία με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής του Νέου Κύματος, που τραγουδιέται ακόμα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Ο Γιάννης Σπανός θα μείνει αξέχαστος μέσα από τις σπουδαίες δημιουργίες του που περιλάμβαναν τα τραγούδια: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» κ.ά.

 

Μεταξύ άλλων είχε μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.

Ο Γιάννης Σπανός είχε γεννηθεί στις 26 Ιουλίου του 1934 στο Κιάτο Κορινθίας. Στην αρχή της καριέρας του συνεργάστηκε με σπουδαίους Γάλλους τραγουδιστές όπως ο Σερζ Γκενσμπούργκ. Επέστρεψε στην Ελλάδα 15 χρόνια αργότερα και έκανε μια μεγάλη καριέρα με αρχή τα τραγούδια του για το Νέο Κύμα. «Ολοι ήμασταν μικροί, μαζί με τα παιδιά του “νέου κύματος”, την Καίτη Χωματά, την Πόπη Αστεριάδη. Επειτα δούλεψα με τα θηρία όπως ήταν ο Κόκκοτας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Βίκυ Μοσχολιού. Ηταν σαν να ζούσα ένα μεγαλείο εκείνα τα χρόνια στην Columbia, εκεί έγινε η επαφή μου με το λαϊκό τραγούδι με καλλιτέχνες που άκουγαν σαν μαθητές» είχε πει στην Καθημερινή. Ο ίδιος σημείωνε ότι στην Ελλάδα τριγυρνούσε σε κουτούκια. «Εκεί γνώρισα μεγάλους λαϊκούς ερμηνευτές που τότε δεν τους υπολόγιζαν, όπως ήταν η Ρίτα Σακελλαρίου. Είχαν ένα δικό τους αίσθημα οι χώροι αυτοί. Δεν μπορείς να περιφρονείς ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού τραγουδιού», σημείωνε.

Οι συνεργασίες συνεχίστηκαν και φτάσαμε στο θλιβερό σήμερα. Ο Γιάννης Σπανός δήλωνε πως το ελληνικό τραγούδι φαίνεται να είναι σε αδιέξοδο. «Υπάρχουν όμως τραγούδια που μόλις τα ακούω ξαφνιάζομαι και αμέσως ρωτάω ποιος το έγραψε. Αυτό μου συνέβη όταν άκουσα τη Γιώτα Νέγκα να τραγουδά το “Με τα μάτια κλειστά” του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Το λατρεύω αυτό το τραγούδι. Ωραία γράφει και ο Γιώργος Ανδρέου. Επίσης, διασκεδάζω με αυτά του Λεωνίδα Μπαλάφα», σημείωνε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Η συνέντευξή του τότε είχε δοθεί με αφορμή την τελευταία του συναυλία μπροστά στο κοινό, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017 στο Θέατρο Βράχων.

 

Κεντρική Φωτογραφία: NDP Photo Agency