ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο ηθοποιός Irrfan Khan, πρωταγωνιστής των “Slumdog Millionaire” και «Η ζωή του Πι»

Invision/AP, File Taylor Jewell

Ένας από τους διασημότερους και πιο ταλαντούχους ηθοποιούς του Ινδικού cinema, ο Irffan Khan, έφυγε από τη ζωή στα 53 του χρόνια. Το 2018 είχε ανακοινώσει πώς είχε διαγνωστεί με νευροενδοκρινή όγκο, μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Ο Irrfan Khan αφού υποβλήθηκε σε μακρά θεραπεία στο Λονδίνο κατάφερε να συμμετέχει σε μία ακόμα ταινία, την “Angrezi Medium”, που έμελε να είναι η τελευταία του. Την Τρίτη 28 Απριλίου εισήχθη σε νοσοκομείο του Mumbai με φλεγμονή του εντέρου αλλά τελικά δεν βγήκε νικητής στην τελευταία του αυτή μάχη για τη ζωή. Η οικογένειά του ήταν γύρω του μέχρι την τελευταία στιγμή του, όπως διαβέβαιωσε η εκπρόσωπος Τύπου του.

Ο Irrfan Khan είχε παίξει σε περίπου 80 ταινίες και σχεδόν είχε παρατήσει την υποκριτική μετά τα 30 του αφού είχε πειράσει μία δεκαετία τηλεοπτικής καριέρας στο είδος της σαπουνόπερας. Δεν είχε το παραδοσιακό look που έφεραν οι πρωταγωνιστές των Bollywood ρομαντικών ταινιών. Κατάφερε όμως να γίνει ένας σπουδαίος ηθοποιός του Ινδικού cinema και να πετύχει και στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα μέσα από τη συμμετοχή του σε ταινίες όπως το “Slumdog Millionaire”, «Η ζωή του Πι» και “Jurassic World”.

Οι απόψεις του Irrfan Khan για το Bollywood

Ήταν ένας εσωστρεφής και φιλοσοφημένος και συχνά μοιραζόταν δημόσια τις σκέψεις του για τον Ισλαμισμό στον οποίο πίστευε αλλά και την βιομηχανία στην οποία εργαζόταν. «Είμαι πάντα αντίθετος με τη λέξη Bollywood. Αυτή η βιομηχανία έχει τη δική της τεχνική που δεν έχει καμία σχέση με τη μίμηση ενός Hollywood. Έχει τις ρίζες της στο θέατρο των Parsi. Στο Hollywood είναι όλα υπερβολικά προσχεδιασμένα. Η Ινδία δεν έχει κανένα σχέδιο. Είναι πιο αυθόρμηση και ανεπίσημη. Η Ινδία θα μπορούσε να γίνει πιο επίσημη και το Hollywood πιο αυθόρμητο», είχε πει στον Guardian.

Ο ρόλος που τον έφερε στο προσκήνιο μετά από μία δεκαετία τηλεοπτικών ρόλων που τον άφηναν ανικανοποίητο ήταν στην Βρετανο- Ινδική ταινία “The Warrior”. Ήταν η πρώτη ταινία του Asif Kapadia που καθώς δεν είχε το budget να προσλάβει ένας διάσημο Ινδό ηθοποιό, στράφηκε σε εκείνον. Το 2008 ήρθε το “Slumdog Millionaire’ του Danny Boyle. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη η ερμηνεία του ήταν «πανέμορφη να τη βλέπεις».

«Προσπαθώ να κάνω ταινίες που έχουν μακρόχρονο αντίκτυπο, που μιλούν σε εσένα και επανέρχονται στο μυαλό σου αφού τις δεις. Προτιμώ τις ταινίες που έχουν πιο μακροχρόνια σχέση με τον θεατή», είχε πει τότε στους δημοσιογράφους ο Iffram Khan.

Όταν εξόργισε τους Μουσουλμάνους

Η πίστη του τον έφερε δύο φορές στην θέση του κρατουμένου σε αεροδρόμιο του Los Angeles μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Ο ίδιος δεν ήθελε να αναλαμβάνει ρόλους βαθιά συνυφασμένους με τη θρησκεία ή στερεοτυπικούς για την κουλτούρα του. Παρότι πιστός είχε καταφέρει να εξοργίσει τους θρησκευτικούς ηγέτες του όταν είχε επικρίνει τη θυσία ζώων στη θρησκευτική γιορτή Muharram.

Μόλις έγινε γνωστή η ασθένειά του, έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας μία φράση από το «Όσα Παίρνει ο άνεμος» ενδεικτική της φιλοσοφίας του. «Η ζωή δεν είναι υποχρεωμένη να μας δίνει, αυτό που περιμένουμε», είχε πει.