ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο Γιάννης Τσεκλένης σε ηλικία 82 ετών

NDP Photo Agency

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που καθόρισε την πορεία της ελληνικής μόδας, τότε αυτός είναι ο Γιάννης Τσεκλένης. Ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας πέθανε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου σε ηλικία 82 ετών.

Τα νέα ανακοίνωσε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, αναφέροντας σχετικά: «Με μεγάλη μας θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι ένας μεγάλος Έλληνας, ένας άνθρωπος της μόδας, ο δικός μας άνθρωπος, ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 σε ηλικία 82 ετών.»

Ο γνωστός σχεδιαστής είχε δωρίσει τις συλλογές του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, ενώ πολλές εκθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί προς τιμήν του, όπως «Γιάννης Τσεκλένης – Ένας Έλληνας σχεδιαστής μόδας», στο Θέατρο Θησείο στην Aθήνα, «6 ‘Παγκόσμιοι’ Έλληνες σχεδιαστές» στο Ζάππειο, στο Λονδίνο και τη Λευκωσία και την πιο πρόσφατη «Tseklenis. Τα χρόνια της μόδας» στο Ναύπλιο.

Λίγα λόγια για την καριέρα του

Ο Γιάννης Τσεκλένης ξεκίνησε την καριέρα του, ανοίγοντας τη δική του διαφημιστική εταιρία Spectra, όπου για πελάτες είχε τεράστια ονόματα του χώρου όπως Μεταξάς, Opel κ.ά., σχεδιάζοντας τις καμπάνιες τους. Τότε ήταν που άρχισε να εκπαιδεύει περισσότερο την αισθητική του και να την αποτυπώνει με πιο δημιουργικό τρόπο. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διακόσμηση, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια των γάμων του Δον Χουάν Κάρλος με την πριγκίπισσα Σοφία, του Διάδοχου Κωνσταντίνου, αλλά και της βάφτισης του Παύλου.

Η αναγνώριση από τη διεθνή μόδα

Μετά από λίγο καιρό, άρχισε να ασχολείται με τη μόδα, και η πρώτη του συλλογή «Kύματα», έλαβε μεγάλη αναγνώριση όταν η Journal America, έκανε ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα στην κολεξιόν του. Από τότε η καριέρα του απογειώθηκε.

Τα καταπληκτικά και εμπνευσμένα από την επικαιρότητα σχέδιά του, συναντούσαν την αγάπη του για εντυπωσιακά υφάσματα. Οι δημιουργίες του γρήγορα κέντρισαν το ενδιαφέρον του διεθνή τύπου μόδας, με αποτέλεσμα, ο Γιάννης Τσεκλένης να έχει φιλοξενηθεί σε περιοδικά όπως τη Vogue, το Vanity Fair, το Elle, το Harper’s Bazaar κ.ά.

Η προβολή του στον ξένο τύπο είχε ως αποτέλεσμα τα ρούχα να πωλούνται στα ράφια πασίγνωστων καταστημάτων, σε όλο τον κόσμο, όπως το Harrods, Selfridges, Debenhams, Bergdorf Goodman κ.ά.).

Για τη δουλειά του έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Ο ίδιος ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία πραγματοποιηθεί κανονικά προς τιμήν του.