ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε η Ρένα Κουμιώτη: 5 τραγούδια της σπουδαίας φωνής που σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες

Papadakis Press

Έφυγε από τη ζωή η Ρένα Κουμιώτη αφήνοντας φτωχότερο τον κόσμο του τραγουδιού. Τη θλιβερή είδηση έκαναν γνωστή με ανάρτησή τους οι άνθρωποι που χειρίζονταν τον λογαριασμό της τραγουδίστριας στο Facebook.

«H Ρένα Κουμιώτη δεν είναι πια μαζί μας», έγραφε η ανάρτηση και συνέχιζε: «“Έφυγε” σήμερα ξημερώνοντας Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 ύστερα από δύο μήνες προσωπικής μάχης για τη ζωή. Η μεγάλη ερμηνεύτρια όμως θα ζει πάντα ανάμεσά μας με τα τραγούδια της. Όσοι είχαμε τη μέγιστη τιμή, να τη ζήσουμε από κοντά, γνωρίσαμε το ήθος, την ψυχή, τη σεμνότητα και την αξιοπρέπειά της».

«Μια μεγάλη κυρία “έφυγε” αλλά θα είναι πάντα εδώ. Δεν σταματούν έτσι του ρολογιού οι δείκτες», κατέληγε η ανάρτηση στη σελίδα της Ρένας Κουμιώτη στο Facebook.

Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1948 (σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια). Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε να δουλεύει το 1968 στο νυχτερινό κέντρο Απανεμιά. Τον πρώτο μήνα που δούλευε εκεί, την άκουσε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και της πρότεινε να τραγουδήσει μαζί με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον ιστορικό δίσκο Ο Δρόμος που ετοίμαζε ο ίδιος και ο Μίμης Πλέσσας. Το πρώτο τραγούδι που είπε ήταν το Δώσε μου το στόμα σου. Από το πρώτο σκαλί της καριέρας της αυτή απογειώθηκε.

Η Ρένα Κουμιώτη είχε ήδη γίνει μητέρα από την εφηβεία της. Ήταν 13 ετών όταν έμεινε έγκυος και παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο με τον οποίο δούλευαν μαζί σε εργοστάσιο και ήταν συμμαθητές στο νυχτερινό Γυμνάσιο.

«Ο γάμος αυτός κράτησε δύο χρόνια – να ξέρετε ότι εγώ πάνω στο “δύο” τις χάλαγα τις σχέσεις μου. Μόνο ο δεύτερος γάμος μου στην Αμερική, όπου πήγα το ’74 ως τραγουδίστρια πια, διήρκεσε πολύ παραπάνω. Χώρισα, λοιπόν, αφού ένιωσα ότι δεν μου πήγαινε αυτός ο άνθρωπος. Κατάλαβα ότι δεν ήταν ούτε έρωτας, ούτε αυτές οι βλακείες. Δεν κρατήσαμε καμιά επαφή. Σήμερα, και να τον δω στον δρόμο, δεν θα τον γνωρίσω. Εμένα με ενδιαφέρουν τα παιδιά μου και τα δυο εγγόνια μου», είχε πει στη Lifo η τραγουδίστρια. Ο Νίκος ο πρωτότοκος γιος που απέκτησε με τον Σταύρο Σαββίδη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, το 2022.

Τους τελευταίους μήνες είχε φιλοξενηθεί σε γηροκομείο, ενώ η υγεία της είχε αρχίσει να επιδεινώνεται εδώ και μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso πριν από έναν μήνα είχε μεταφερθεί εσπευσμένα με εγκαύματα στα επείγοντα δημόσιου νοσοκομείου, μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε από τσιγάρο.

Μπορεί η Ρένα Κουμώτη να έφυγε από τη ζωή όμως η φωνή της θα μείνει για πάντα εδώ. Να μας γεμίζει ζέστη και συναίσθημα από το πρώτο της τραγούδι.

5 τραγούδια που είπε η Ρένα Κουμιώτη και θα μας συντροφεύουν για πάντα

Δώσε μου το στόμα σου

Το πρώτο τραγούδι που είπε η Ρένα Κουμιώτη στη δισκογραφία ήταν κι ένα από αυτά που μας συντροφεύουν ακόμα και θα συνεχίσουν να συντροφεύουν γενιές και γενιές.

Αγαπιόμασταν

Το 1971 η Σώτια Τσώτου υπογράφει τους στίχους του τραγουδιού και ο Γιώργος Κριμιζάκης της μουσική. Το τραγούδι περιλήφθηκε στο δεύτερο προσωπικό album της Ρένας Κουμιώτη.

Πρώτη φορά

Άλλη μία συνεργασία του Λευτέρη Παπαδόπουλου και του Μίμη Πλέσσα ντύνεται με τη φωνή της Ρένας Κουμιώτη και περνά στην αιωνιότητα. Το τραγούδι περιλαμβάνεται επίσης στο album Ο Δρόμος.

Θαλασσινό τριφύλλι

Το 1972 πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου της εταιρείας LYRA, Το θαλασσινό τριφύλλι, σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Λίνου Κόκοτου. Η Ρένα Κουμιώτη και ο Μιχάλης Βιολάρης τραγουδούν. Η συνάντησή του Οδυσσέα Ελύτη και της Ρένας Κουμιώτη πέρασε στην ιστορία, καθώς η τραγουδίστρια δεν τον αναγνώρισε. Ο Οδυσσέας Ελύτης τη συνεχάρη για το τραγούδι της κι όταν διαπιστώθηκε από τον Αλέκο Πατσιφά ότι δεν τον αναγνώρισε η Ρένα Κουμιώτη το δικό του ευγενέστατο σχόλιο ήταν «Πού να με ξέρει το κορίτσι; Κυρία μου να συστηθώ. Οδυσσέας Ελύτης. Για εσάς εδώ σήμερα όχι ποιητής, αλλά στιχουργός».

Σταμάτησε του ρόλογιου τους δείκτες

Το 1970 κυκλοφόρησε ένα ακόμα ερωτικό τραγούδι σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική του Μίμη Πλέσσα που θα μείνει να μας συντροφεύει για πάντα με τη φωνή της Ρένας Κουμιώτη. «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες τώρα που είμαστε αγκαλιά», τραγούδησε και κάθε φορά που βρεθήκαμε στη σωστή αγκαλιά ταυτιστήκαμε.