ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παύλος Γερουλάνος: Ο αποχαιρετισμός στην αδερφή του, Δέσποινα

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Η Δέσποινα Γερουλάνου έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τρίτης 18 Απριλίου, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου της Αθήνας λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού. Ήταν 65 ετών. Είχε συνδέσει το όνομά της με το Μουσείο Μπενάκη (ήταν διευθύντρια των γκαλερί του από το 1994), ενώ τον τελευταίο χρόνο ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ήταν απόγονος της οικογένειας Μπενάκη κι είχε μεγαλώσει μέσα στο Μουσείο. Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν ο αδερφός της.

Η Δέσποινα Γερουλάνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Δούλεψε στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1990. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι. Το 1992 διοργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα και έκτοτε ακολούθησαν πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η Δέσποινα Γερουλάνουν ήταν μία κυρία της τέχνης. Ήταν επίσης μητέρα, απέκτησε δύο παιδιά μέσω τεκνοθεσίας, ήταν σύντροφος μέχρι που ο σύζυγός της έφυγε από τη ζωή το 2019, ήταν πολυαγαπημένη αδερφή. Ο Παύλος Γερουλάνος την αποχαιρέτησε δημόσια με ένα λιτό, αλλά συγκινητικό μήνυμα.

Ο Παύλος Γερουλάνος κατέφυγε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook μέσω της οποίας μοιράστηκε το δικό του αντίο προς τη Δέσποινα Γερουλάνου. «Αντίο αδελφούλα μου… Σ´ αγαπώ πολύ. Αντίο», έγραψε ο πολιτικός και συνόδευσε την ανάρτησή του με το τραγούδι The Host of Seraphim του συγκροτήματος Dead Can Dance.

Το αντίο του Μουσείου Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη μέσα από ανακοίνωσή του αποχαιρέτησε επίσης τη Δέσποινα Γερουλάνου με βαθιά οδύνη. «Η Διοικητική Επιτροπή και το προσωπικό του Μουσείου Μπενάκη, εκφράζουν τη βαθύτατή τους οδύνη για την απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου, μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια σφράγισε με την προσφορά της την πορεία και το έργο του Μουσείου, αγγίζοντας με την ακαταπόνητη εργατικότητά της και το κοινωνικό της έργο, πολλούς συνανθρώπους μας. Ως δημιουργική δύναμη των Πωλητηρίων του Μουσείου, στήριξε τεχνίτες και δημιουργούς του ελλαδικού χώρου. Οι γνώσεις και η αισθητική της βοήθησαν να μείνουν ζωντανές πολλές παραδοσιακές τεχνικές.

Το φως της παρουσίας της, το χαμόγελο και η βαθιά ανθρωπιά της αφήνουν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στο Μουσείο και μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσοι την γνώρισαν και σε κάθε μέλος της οικογένειας του Μουσείου Μπενάκη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Έλευσις αποχαιρετά τη Δέσποινα Γερουλάνου

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο οργανισμός της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του οποίου πρόεδρος υπήρξε η Δέσποινα Γερουλάνου.

«Αποχαιρετούμε με άφατη οδύνη τη Δέσποινα Γερουλάνου, την Πρόεδρό μας, ψυχή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και απαστράπτον φως της, που ταύτισε τη ζωή της με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό για δεκαετίες. Χάρις στην ευρηματικότητα, το ανοιχτό πνεύμα, την προσήλωση, την παιδεία, την ευγένεια και το χαμόγελό της, η πόλη της Ελευσίνας κατάφερε να τραβήξει πάνω της το παγκόσμιο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Το αποτύπωμά της θα μείνει για πάντα ταυτισμένο με τον θεσμό αυτής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά και με το μέλλον της Ελευσίνας, μιας πόλης που η Δέσποινα την αγάπησε βαθιά, με σεβασμό και ανιδιοτέλεια.

Η Δέσποινα Γερουλάνου. / Papadakis Press / Βαγγέλης Γκικόπουλος
Η Δέσποινα Γερουλάνου.

Όλοι όσοι εργαστήκαμε μαζί της, της χρωστάμε απέραντη ευγνωμοσύνη.

Συντετριμμένοι απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Υ.Γ.

Πριν περάσουμε σε ένα ακατάλυτο β’ ενικό άμεσης απεύθυνσης σε σένα αγαπημένη μας Δέσποινα σήμερα, η Ημέρα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς τιμάται με την απώλεια ενός μοναδικού εξάγγελού της: Εσένα.

Είναι ο χρόνος άδικος, όταν δεν σταματά έστω για λίγο!

Έτσι, μήπως και καταλάβει τι μας συνέβη…

Από αυτή τη στιγμή, αυτό το άφατο πένθος μας να γίνει τραγούδι και έπος προς τιμήν σου, ανεκτίμητή μας. Αυτή η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποκτά από σήμερα μια ιστορική μοναδικότητα: αφιερώνεται ολόψυχα σε μια πόλη και σε έναν άνθρωπο!

Προς τιμήν σου αγαπημένη μας, όλοι εμείς μαζί, θα κάνουμε αυτό το άρρητο πένθος δύναμη και χρέος. Την Ελευσίνα σου αστερισμό και εσένα χαμόγελο!

Και τα τραγούδια να σε βρίσκουν όπου κι αν βρίσκεσαι,

Για να λάμπεις όπου κι αν είσαι!

Πρόποση στη Δέσποινα

“Με τίποτα λιγότερο δεν μπορώ να συμβιβαστώ παρά με την ανάσταση”», ανέφερε η ανακοίνωση.