ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Είδαμε τη θέση της Ελλάδας στη λίστα του ΟΗΕ και μας έπιασε θλίψη

AP Photo/Petros Giannakouris, File

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας επιβεβαιώνει και φέτος ότι η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για 7η συνεχή χρονιά (7 χρόνια ευτυχίας κι όχι φαγούρας δηλαδή), με σκανδιναβικά έθνη όπως η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία να ακολουθούν.

Αντίθετα, το Αφγανιστάν παραμένει η πιο δυστυχισμένη χώρα του κόσμου. Από τις 143 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα για την  Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, το Αφγανιστάν παρέμεινε στην τελευταία θέση της λίστας, αντιμετωπίζοντας συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία το 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (23η θέση) και η Γερμανία (24η θέση) έπεσαν από την πρώτη 20άδα, εν μέρει λόγω της αύξησης της ευτυχίας σε άλλες χώρες – ιδιαίτερα της Τσεχίας (18η θέση), της Λιθουανίας (19η θέση) και της Σλοβενίας ( 21η θέση). Η Βρετανία βρέθηκε στην 20ή θέση. Αντίθετα, η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ μπήκαν στην πρώτη 20άδα, στη 12η και 13η θέση. Οι Millenials και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες στη Βόρεια Αμερική είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να δηλώσουν ότι νιώθουν μοναξιά.

Τι κρατάμε ως συμπέρασμα; Οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, με τη Δανία, την Ισλανδία και τη Σουηδία να ακολουθούν πίσω από τη Φινλανδία. Η χώρα των απέραντων δασών και λιμνών είναι διάσημη για τις λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες της, τις πανταχού παρούσες σάουνες, την καθολική εμπιστοσύνη στην εξουσία και τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας. Επιπλέον, η Ισλανδία είναι μία χώρα με χαρούμενους μετανάστες.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία (6η θέση), το Λουξεμβούργο (8η θέση), η Ελβετία (9η θέση) και η Αυστραλία (10η θέση).

Η Jennifer De Paola, ερευνήτρια ευτυχίας (σσ:αυτά είναι) στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, αναφέρει την ισχυρή σύνδεση των Φινλανδών με τη φύση και την υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής ως βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ικανοποίηση από τη ζωή τους. Σημειώνει ότι οι Φινλανδοί έχουν διαφορετική οπτική για την επιτυχία, εκτιμούν πτυχές πέρα ​​από το οικονομικό κέρδος και επωφελούνται από μια ισχυρή κοινωνία πρόνοιας, την εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς θεσμούς, τα χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και την καθολική υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Πολλές από τις χώρες με τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ευημερία είναι πρώην κομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Λετονία έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας.

Η κατάταξη στη λίστα της ευτυχίας καθορίζεται από τις αξιολογήσεις για την ικανοποίηση από τη ζωή, υπολογίζοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τις κοινωνικές παροχές, το προσδόκιμο  ζωής, την ελευθερία των πολιτών και τα ποσοστά διαφθοράς.

Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά 6 θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.

Μάντεψε τι δεν σε βάζει ψηλά στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας; Η μειωμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις παροχές υγείας και το χαμηλότερο εισόδημα. Η ευτυχία μπορεί να φαίνεται σαν μια άπιαστη έννοια για ποσοτικοποίηση, αλλά υπάρχει μια επιστήμη γύρω από αυτήν. Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχία βασίζεται στην εκτίμηση των ίδιων των ανθρώπων για την ευτυχία τους.

Στα κακά νέα: Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας υπογραμμίζει μια ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας ανισότητας στην ευτυχία, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων πληθυσμών και στην Υποσαχάρια Αφρική, ενδεικτική των χασμάτων στο εισόδημα, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης.

υγ: Η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, που καθιερώθηκε το 2012 για να υποστηρίξει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αξιοποιεί δεδομένα από την αμερικανική εταιρεία έρευνας αγοράς Gallup, τα οποία αναλύονται από μια παγκόσμια ομάδα της οποίας ηγείται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.