ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Η μαμά που παίζει τελευταία φορά πιάνο στο βομβαρδισμένο σπίτι της, χτυπά την πιο ευαίσθητη χορδή

Μία άλλη γυναίκα στέκεται στο παράθυρο του βομβαρδισμένου της σπιτιού στο Κίεβο. Εικόνες επιβίωσης κι ελπίδας από την Ουκρανία. @2022 Efrem Lukatsky/ AP Images

Τι είναι ο πόλεμος; Δεν είναι απλά κάποιοι στρατιώτες παραταγμένοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Δεν είναι οι εκρήξεις που έχουμε μάθει να βλέπουμε στο Hollywood στα πεδία των μαχών. Είναι άλλες εικόνες, πιο πραγματικές, είναι γυναίκες που γεννούν σε καταφύγια, είναι άλλες που αποχαιρετούν με απόγνωση τους άνδρες, τους αδερφούς και τους πατέρες τους, είναι οι εικόνες των ανθρώπων που βγαίνουν να ψάξουν για τρόφιμα σε μία πόλη που έχει σταματήσει να ζει σε ρυθμούς κανονικούς και γυρνούν στο σπίτι τους για να το βρουν βομβαρδισμένο. Είναι η Ουκρανία, όπως τη βλέπουμε στα social media από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά.

Η Ουκρανία συνεχίζει να βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη ρωσική εισβολή στα εδάφη της, που ξεκίνησε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου. Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει και εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους προκειμένου να βρεθούν σε ασφαλή σημεία γειτονικών χωρών. Άλλοι παραμένουν στα σπίτια τους, μην μπορώντας ή μην θέλοντας να τα εγκαταλείψουν, ελπίζοντας για μία γρήγορη επιστροφή της ειρήνης στη ζωή τους. Μία από αυτές τις γυναίκες ήταν που έγινε viral χάρη στο video που μοιράστηκε η κόρη της στο TikTok.

Στο video, μία μητέρα από την Ουκρανία, η Irina Maniukina βλέπει για πρώτη φορά το βομβαρδισμένο της σπίτι στην πόλη Bila Tserkva, στην περιοχή Kyiv Oblast. Βρισκόταν έξω από αυτό, όταν έμαθε ότι η κόρη της, Karina επέζησε από μία οβίδα που έπεσε περίπου 10 μέτρα μακριά από το σπίτι τους το Σάββατο 12 Μαρτίου.

Η μητέρα από την Ουκρανία γύρισε γρήγορα στο σπίτι της για να το βρει κατεστραμμένο, αλλά ευτυχώς με την κόρη της σώα και αβλαβή μέσα του. Σώο και αβλαβές παρέμεινε και το μεγάλο πιάνο στο σαλόνι της, ανάμεσα σε συντρίμμια και σπασμένα τζάμια. Η Irina Maniukina, επαγγελματίας πιανίστρια, βλέποντας την καταστροφή, καταλαβαίνει ότι πρέπει να πει «αντίο» στο σπίτι της οικογένειας της. Και το κάνει παίζοντας Chopin στο πιάνο της.

Η στιγμή που η μουσική και η ελπίδα επιβίωσαν από έναν βομβαρδισμό στην Ουκρανία

Η Karina ήταν που κατέγραψε την στιγμή, μία εικόνα αντοχής απέναντι σε εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα σε όλους μας. Μία εικόνα ανθρώπινη απέναντι στον φόβο που κατακλύζει όλους μας όταν βλέπουμε από μακριά κι από την ασφάλεια του σπιτιού μας τις εικόνες των ερειπίων.

«Ξεκίνησε να παίζει όχι μόνο για να ηρεμήσει, αλλά για να συγκεντρώσει τις σκέψεις της και να αποχαιρετήσει το σπίτι, και επίσης να θυμηθεί τις καλές στιγμές που ζήσαμε στο σπίτι μας», είπε η Karina στο Kennedy News.

Η μητέρα από την Ουκρανία φαίνεται να αποκαλύπτει το πιάνο να το ξεσκονίζει, να κάθεται και να ξεκινά να παίζει πριν σταματήσει για να πάρει μία βαθιά ανάσα. Κι έπειτα παίζει ξανά ενώ η κόρη της κινηματογραφεί την κατάσταση του βομβαρδισμένου τους σπιτιού.

@kkkarysia Ответ пользователю @catty.romanova ♬ оригинальный звук – karysia

Το μίας εβδομάδας video έχει συγκεντρώσει 260 χιλιάδες likes και χιλιάδες σχόλια από χρήστες που εξηγούν πώς αυτή η εικόνα έφερε συγκίνηση, αλλά κι ελπίδα στην καρδιά τους. «Μετά απ’ όλη αυτή την καταστροφή, η μουσική και η ελπίδα επιβιώνει», έγραψε ένας από τους σχολιαστές κι αυτή είναι η καλύτερη λεζάντα για το video της Karina.

Οι μνήμες από το The Pianist και η μεγάλη σύμπτωση

Το video έγινε viral και στο Twitter όπου πολλοί το παρομοίασαν με τις σκηνές της ταινίας The Pianist. Αλλοι μίλησαν για τους μεγάλους κύκλους της ιστορίας που επαναλαμβάνονται.

«Ταινίες που έχουν πάρει Όσκαρ έχουν χρησιμοποιήσει τις ίδιες εικόνες. Σπασμένα τζάμια, μικρά παπούτσια, εγκαταλελειμμένο πιάνο. Αλλά αυτό είναι αληθινό κι είναι τώρα», έγραψε κάποιος. «Θλιβερές, έντονες μνήμες από το The Pianist. Ελπίζω ότι σε αντίθεση με τον Władysław Szpilman δεν θα πάρει 6 χρόνια στην Irina να επιστρέψει στο Κίεβο για να παίξει ξανά», έγραψε ένας ακόμα.

Ο Βρετανός σύνθέτης Howard Goodall σχολίασε με τη σειρά του το video. «Είναι ιδιαίτερης σημασίας που η Irina έπαιξε Chopin, ο οποίος άφησε την πατρίδα του την Πολωνία καθώς αυτή μαζί με τους Λιθουανούς και τους Ουκρανούς επαναστατούσε κατά της ρωσικής αυτοκρατορίας και η επανάσταση καταπνίγηκε από αυτήν», έγραψε για το video από την βομβαρδισμένη Ουκρανία.

Η Karina είπε στο Kennedy News ότι η μητέρα της που είναι πιανίστρια βρήκε σε εκείνα τα λίγα λεπτά μπροστά στο πιάνο της μία σημαντική ευκαιρία. «Την ευκαιρία να ξεχάσει τον πόλεμο και τις έγνοιες για την ασφάλεια της οικογένειάς της». Εκείνα τα λίγα λεπτά έκαναν και τις δύο γυναίκες να αναπολήσουν τη ζωή τους στην Ουκρανία πριν τη ρωσική εισβολή.

Τι απέγιναν η Karina και η μαμά της που έπαιξε πιάνο στο βομβαρδισμένο σπίτι τους στην Ουκρανία

«Δεν ήταν λυπημένη στιγμή. Η μαμά μου ήθελε να αφήσει πίσω της τις αχρείαστες σκέψεις. Κι εγώ θυμόμουν πράγματα που έχουμε ζήσει στο σπίτι μας με χαμόγελο. Ήθελε να ξεχάσει τον πόλεμο και τις έγνοιες για την ασφάλειά μας. Έπαιζε όλη της τη ζωή και πήρε πτυχίο ως πιανίστρια. Καθώς υπήρχε πολλή στάχτη και σκόνη στα πλήκτρα κι όλοι ήμασταν σε κατάσταση σοκ δεν μπορούσε να παίξει πολλή ώρα», είπε η Karina.

Όταν η μαμά της σταμάτησε να παίζει, τηλεφώνησαν σε φίλους και ξεκίνησαν να καθαρίζουν το σπίτι τους. Λίγες ημέρες μετά, έφυγαν από την πόλη τους. Φιλοξενήθηκαν στο σπίτι φίλων στην πόλη Zhovkva στην περιοχή Lviv και ψάχνουν το επόμενο διαμέρισμα που θα τους φιλοξενήσει. Προς το παρόν «είναι όλα κατειλημμένα», όπως εξήγησε η Karina στο Kennedy News.