ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έκανε διακοπές με την Diana και τον Κάρολο

Μπροστά: Πρίγκιπας Harry, πριγκίπισσα Diana, πρίγκιπας William, πρίγκιπας Κάρολος, βασίλισσα Ελισάβετ. Πίσω: Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, Lady Susan Hussey, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, Δούκισσα του Westminster και Λόρδος Romsey. Pool photo via AP, File

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης, 10 Ιανουαρίου σε ηλικία 82 ετών. Ο τελευταίος μονάρχης στην Ελλάδα είχε ανέβει στον θρόνο το 1964 λίγο πριν συμπληρώσει τα 24 του χρόνια. 10 χρόνια μετά και μετά τα χρόνια της δικτατορίας που είχε εγκαθιδρυθεί το 1967 μετά και από τραγικά λάθη και του νεαρού βασιλιά, ο ελληνικός λαός αποφάσισε με δημοψήφισμα το πολίτευμά του. Το 69% του ελληνικού λαού δήλωσε ότι προτιμά την αβασίλευτη δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έγινε τέως βασιλιάς.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ συνέχισε να δηλώνει βασιλιάς, ακόμα και χωρίς βασίλειο. Αλλά η ζωή του, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι των πολυτελών διακοπών του δεν διέφερε και πολύ από αυτή των ευγενών του υπόλοιπου κόσμου. Μπορεί να μην είχε ένα πρόγραμμα γεμάτο καθημερινές υποχρεώσεις με επισκέψεις σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, υποδοχές αρχηγών κρατών και gala γεμάτα επισημότητα, αλλά οι διακοπές του δεν υπολείπονταν σε τίποτα από αυτές των άλλων αριστοκρατών. Χάρη στο γεγονός ότι κάθε βασιλική οικογένειά της Ευρώπης ενώνεται με κάποιον τρόπο με δεσμούς αίματος ή και συγγένειες που έχουν προκύψει από γάμους.

Το ζωντανό παράδειγμα αυτών των διασυνδέσεων, αλλά και των royal διακοπών (μία εποχή όπου οι royals έκαναν μάλλον πιο απενοχοποιημένες εμφανίσεις στις διακοπές τους σε σχέση με σήμερα), θα το βρεις στις παρακάτω φωτογραφίες από τις διακοπές που πραγματοποιούσε το καλοκαίρι του 1990 στη Majorca ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με τον τότε βασιλιά της Ισπανίας, Juan Carlos και την σύζυγό του, Σοφία, αλλά και τον τότε πρίγκιπα Καρόλο και την πριγκίπισσα Diana.

Στην φωτογραφία παρακάτω βλέπεις την Άννα Μαρία, σύζυγο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος βρίσκεται μπροστά της, την κόρη τους Θεοδώρα μπροστά του, στο πλευρό του την πριγκίπισσα Diana, τον πρίγκιπα Κάρολο με σπασμένο χέρι – τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς είχε ένα ατύχημα παίζοντας polo, και είχε υποβληθεί σε πολύωρο χειρουργείο, τον βασιλιά της Ισπανίας, Juan Carlos, τον πρίγκιπα William, τον πρίγκιπα Harry, τη βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία και τις κόρες της, πριγκίπισσα Elena και πριγκίπισσα Cristina.

τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Tim Graham Photo Library via Getty Images

Στην επόμενη βλέπεις τον Φίλιππο Γλύξμπουργκ, την Άννα Μαρία, τον Κωνσταντίνο, τη Θεοδώρα, την πριγκίπισσα Diana, τον πρίγκιπα Κάρολο, και τον βασιλιά Juan Carlos.

Tim Graham Photo Library via Getty Images

Όλοι οι παραπάνω ανέμελοι και ξέγνοιαστοι – εντάξει, εξαιρώ τον Κάρολο και τη Diana που μάλλον μέσα τους θα υπέφεραν και όχι μόνο λόγω του ατυχήματος, αλλά και της πάντα τεταμένης τους σχέσης- φιλοξενούνταν στο yacht του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, με το όνομα Fortuna. Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί τον Δεκαπενταύγουστο του 1990 στη Majorca.

Ποιες ήταν οι σχέσεις μεταξύ τους για τις οποίες σου μίλησα; Καταρχάς, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν αδερφός της βασίλισσας τότε και βασιλομήτωρος σήμερα, Σοφίας της Ισπανίας. Η αδερφή του είχε παντρευτεί τον Juan Carlos στην Αθήνα το 1962. Τότε οι σπουδαστές στην Ελλάδα αγωνίζονταν για να εξασφαλίσουν δωρεάν παιδεία για όλους φωνάζοντας «Προίκα στην παιδεία κι όχι στη Σοφία». Ο δημόσιος προϋπολογισμός, βλέπεις, είχε επιβαρυνθεί σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής κατά 300 χιλιάδες δολάρια από τον νόμο «περί συστάσεως προικός» για την τότε πριγκίπισσα της Ελλάδας, Σοφία.

Και πάμε στο δεύτερο ζευγάρι ευγενών που βλέπουμε σε αυτές τις royal διακοπές στη Majorca της Ισπανίας. Ποια ήταν η σχέση που υπήρχε μεταξύ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρίγκιπα Κάρολου;

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ξάδελφος του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ και πατέρα του Κάρολου. Τους δύο άντρες, ωστόσο, έδεναν και κουμπαριές, αφού ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ένας από τους νονούς του σημερινού πρίγκιπα της Ουαλίας, William. Μάλιστα οι δυο τους λέγεται ότι είχαν στενή σχέση όσο ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ζούσε με την οικογένειά του στο Λονδίνο, ενώ δημοσίευματα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο πρίγκιπας William να ταξιδέψει στην Ελλάδα για την κηδεία του νονού του.

Ο σημερινός βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος εντωμεταξύ έχει βαφτίσει την εγγονή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Ολυμπία.

Επιπλέον τη μικρή Θεοδώρα Γλύξμπουργκ που βλέπεις στο γιοτ είχε βαφτίσει η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, ενώ η πριγκίπισσα Diana μαζί με τον πεθερό της, πρίγκιπα Φίλιππο, είχαν βαφτίσει τον μικρότερο γιο του Κωνσταντίνου, Φίλιππο.

Ίσως και να μπερδεύτηκες ίσως και όχι. Το σίγουρο είναι ότι κατάλαβες αυτό που σου έγραφα νωρίτερα. Όλες οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, ακόμα και οι έκπτωτες, συνδέονται κάπως μεταξύ τους. Και τα καλοκαίρια τους, τουλάχιστον τη δεκαετία του 1990, έμοιαζαν με ένα μεγάλο, ανέφελο reunion συγγενών.