ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικονομική Ολυμπιάδα 2025: Η συμμετοχή των κοριτσιών νικά τα έμφυλα στερεότυπα

UNSPLASH

Όλο και περισσότερες μαθήτριες διαπρέπουν στον θεσμό που προάγει τον οικονομικό εγγραμματισμό, αποδεικνύοντας ότι το μάθημα των Οικονομικών δεν έχει ως γνώμονα το φύλο, αλλά το ταλέντο

Ακόμη ένα στερεότυπο με το οποίο έχουν γαλουχηθεί πολλές γενιές μαθητών στην Ελλάδα: το μάθημα των Οικονομικών απευθύνεται κυρίως σε αγόρια, καθώς εκείνα από τη φύση τους έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τα κορίτσια. Ακόμα μία έμφυλη διάκριση, την οποία έρχεται να καταρρίψει δυναμικά η Οικονομική Ολυμπιάδα. Ο θεσμός που προάγει τον οικονομικό εγγραμματισμό και αποδεικνύει ότι το μάθημα των Οικονομικών έχει εφαρμογή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, συγκεντρώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερες συμμετοχές από μαθήτριες.

Νεαρά κορίτσια με πραγματικό ταλέντο και έφεση στα Οικονομικά, ανακαλύπτουν την κλίση τους με αφορμή την Οικονομική Ολυμπιάδα, δηλώνουν συμμετοχή, κερδίζουν σημαντικές διακρίσεις και αποφασίζουν να ακολουθήσουν αντίστοιχες σπουδές!

Φέτος μάλιστα, ο ελληνικός τελικός ολοκληρώθηκε με ένα κορίτσι να τερματίζει στην πρώτη θέση, γράφοντας Ιστορία στον θεσμό: η Ιωάννα Αναστασοπούλου, μαθήτρια της Α’ Λυκείου στο Κολλέγιο Αθηνών είναι το πρώτο κορίτσι που τερματίζει πρώτο στην Οικονομική Ολυμπιάδα, ανοίγοντας πανηγυρικά τον δρόμο και για άλλες μελλοντικές συμμετέχουσες που θα διαπρέψουν και θα ξεχωρίσουν.

Λίγο καιρό πριν, η Κατερίνα Στεφανίδη, ambassador της Οικονομικής Ολυμπιάδας 2025, στο πλαίσιο της σειράς συνεντεύξεων In Conversation Series, είχε φιλοξενήσει δύο άλλα φωτεινά παραδείγματα, δύο κορίτσια που έχουν αφήσει το δικό τους θετικό αποτύπωμα στον διαγωνισμό. Η Σόνια Βουδούρη συμμετείχε δύο φορές στην Οικονομική Ολυμπιάδα, φτάνοντας στον τελικό γύρο με εξαιρετικές επιδόσεις. Το αποδεικνύει άλλωστε και η πανεπιστημιακή πορεία που ακολούθησε αμέσως μετά: σήμερα είναι δευτεροετής φοιτήτρια Οικονομικών του Bachelor στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε αντίστοιχη τροχιά κινείται και η Ζακλίν Μόλχο, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στο Τμήμα ΙΒ του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce. Πέρυσι συμμετείχε στον δημοφιλή διαγωνισμό και φέτος κατέκτησε την πρώτη θέση στον σχολικό γύρο και συνεχίζει ακάθεκτη.

Τα δύο κορίτσια παρατηρούν με μεγάλη χαρά ότι σε σύγκριση με άλλες χρονιές, οι συμμετοχές μαθητριών στην Οικονομική Ολυμπιάδα φέτος έχουν ανέβει αισθητά. Το μάθημα των Οικονομικών, από ένα πεδίο που θεωρείτο ανδροκρατούμενο και ειδικά όσο πλησίαζαν στον τελικό οι γυναικείες συμμετοχές μειώνονταν αισθητά, τώρα δεν συμβαίνει το ίδιο. Τονίζουν πόσο σημαντική είναι η γυναικεία αλληλεγγύη, το γεγονός ότι οι συμμετέχουσες μπορεί να ήταν λιγότερες αριθμητικά, αλλά ήταν ενωμένες και στήριζαν η μία την άλλη χωρίς ίχνος ανταγωνισμού.

Ένα στοιχείο που τους έδωσε ιδιαίτερη ώθηση, είναι η διαπίστωση ότι στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών Οικονομικών, είναι γυναίκες. Η Οικονομική Ολυμπιάδα βοηθά κάθε χρόνο δεκάδες μαθήτριες να καταρρίψουν τα έμφυλα στερεότυπα, να συνειδητοποίησουν το ταλέντο τους στα Οικονομικά και να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.

Με φετινό κεντρικό μήνυμα «Πάρε φόρα. Τρέξε στο όνειρο. Φτάσε σε σένα!», η Οικονομική Ολυμπιάδα συμβάλλει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ακριβώς σε αυτό, για όσα κορίτσια επιθυμούν να ασχοληθούν με το μάθημα των Οικονομικών αλλά διστάζουν. Η Οικονομική Ολυμπιάδα έδωσε και δίνει την απαραίτητη φόρα σε όλα αυτά τα κορίτσια, προκειμένου να νικήσουν τους φόβους τους, να δηλώσουν συμμετοχή και να φτάσουν σε αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν στη ζωή τους.

«Πήγα τυχαία στην Οικονομική Ολυμπιάδα, χωρίς αυτοπεποίθηση. Ήταν για μένα μια τεράστια αποκάλυψη ότι τελικά, είμαι καλή στα Οικονομικά και αυτό με βοήθησε να αποφασίσω τι κατεύθυνση σπουδών θέλω να ακολουθήσω!» λέει ενθουσιασμένη η Ζακλίν, αποδεικνύοντας ότι το πιο σημαντικό βήμα σε ό,τι και αν κάνουμε, είναι να ακούσουμε το ένστικτό μας και να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας. Η κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων ξεκινά από το σχολείο.