ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι φοιτητές στους δρόμους: 10 φωτογραφίες από τη μαζική πορεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

SOOC

Με σύνθημα «θα βουλιάξει η Αθήνα» η πανεπιστημιακή κοινότητα έδωσε το «παρών» στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024. Οι φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να διαδηλώσουν κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Πάνω από 25.000 διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους στους δρόμους της Αθήνας, λίγο μετά τις 13.00. Οι φοιτητές και μαθητές που συμμετείχαν σε αυτήν, διαδήλωσαν κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η πορεία ήρθε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των φοιτητών που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την χώρα και, ανά περιπτώσεις έχουν αναμετρηθεί με την αστυνομία.

Το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται κατά του νομοσχεδίου για 5η συνεχόμενη εβδομάδα. Η πορεία λίγο μετά τις 14.00 έφτασε στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στις 16.00, με τους φοιτητές να καταλήγουν στη Νομική Σχολή. Εκεί θα αποφάσιζαν τα επόμενα βήματά τους. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν για μία ακόμα εβδομάδα. Όπως γράφει το NEWS24/7, το πανελλήνιο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ήταν η μεγαλύτερη φοιτητική διαδήλωση της τελευταίας δεκαετίας.

Φυσικά από αυτήν δεν έλειπαν και οι εντάσεις. Σύμφωνα με το NEWS24/7, σημείωθηκαν εντάσεις μεταξύ ομάδων φοιτητών, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και ασθενοφόρα των ΕΚΑΒ, καθώς υπήρξαν 8 ελαφρά τραυματίες.

Παρακάτω θα δεις 10 φωτογραφίες από το συλλαλητήριο. Οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και τους έκαναν δικούς τους.

Φοιτητές ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
SOOC
φοιτητές ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
SOOC

φοιτητές SOOC
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
φοιτητές ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

φοιτητές ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
φοιτητές ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI