ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης και 4 ακόμα διάσημοι δραπέτες στην Ελλάδα

Eurokinissi

Η είδηση ότι ο Βαγγέλης Ρωχάμης πέθανε σε ηλικία 73 ετών στην Εύβοια όπου ζούσε, άνοιξε μία συζήτηση στο γραφείο. Οι εκπρόσωποι της Gen Z εδώ δεν ήξεραν ποιος ήταν, οι millenials μπερδευόμασταν για το αν ήταν εκείνος που δραπέτευσε περισσότερες φορές από τις φυλακές ή κάποιος άλλος. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη για αυτό το κείμενο. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, διαβόητος κακοποιός των 80s και των 90s, δεν κατάφερε να αποδράσει από την αναπόφευκτη μοίρα όλων μας. Εν ζωή ωστόσο, είχε καταφέρει να ξεγελάσει ουκ ολίγες φορές τις διωκτικές αρχές. Το ίδιο είχαν κάνει και οι υπόλοιποι δραπέτες που θα δεις παρακάτω.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης και 4 ακόμα διάσημοι δραπέτες στην Ελλάδα

Οι αποδράσεις από μέρη που μοιάζει αδύνατο να βγεις, όπως οι φυλακές για παράδειγμα, αιχμαλωτίζουν την προσοχή του κοινού. Ο Βαγγέλης Ρώχαμης θεωρήθηκε ο Έλληνας «Πεταλούδας», ένα παρατσούκλι που πρώτος έφερε ο Γάλλος κατάδικος Ανρί Σαριέρ, που είχε καταφέρει να αποδράσει από φυλακές υψίστης ασφαλείας. Δεν ήταν ωστόσο ο μόνος που κατάφερε να αποδράσει από φυλακές στην Ελλάδα.

Βαγγέλης Ρωχάμης

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε καταφέρει να αποδράσει πάνω από 10 φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του στη φυλακή. Απέδρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του, τον βοηθούσαν φίλοι του και στην απόκρυψή του, γυναίκες. Ο Ρωχάμης αν και κακοποιός, είχε καταφέρει να κερδίσει τη συμπάθεια των πολιτών κι αυτό ίσως συνέβαινε, επειδή δεν είχε διαπράξει ποτέ φόνο.

Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, που η αστυνομία τον αναζητούσε κι εκείνος διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο και κανένας δεν τον κατέδωσε. Αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2000 και ζούσε στην Εύβοια από τότε.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε καταγράψει τις περιπέτειές του σε βιβλίο με τίτλο Το ημερολόγιο ενός δραπέτη.

«Αν κάποτε πάθεις κάτι στην τρύπα σου, απλά ο φύλακας θα “τρέξει” να αναφέρει το γεγονός στους ανωτέρους του. Πόσα λεπτά θα πάνε χαμένα κι αυτή τη φορά; Θα πάνε χαμένα, όπως τόσα άλλα, σε τόσους άλλους ανθρώπους. Η ασφάλεια της φυλακής έχει μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή σου. Κι αν εσύ πεθάνεις, και τι έγινε; Κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση σου στην Τρύπα», έγραφε στο οπισθόφυλλο.

Βασίλης Παλαιοκώστας

Βαγγέλης Ρωχάμης δραπέτες Eurokinissi

Τα ίχνη του Βασίλη Παλαιοκώστα χάθηκαν τον Φεβρουάριο του 2009 μετά την περιβόητη απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο. Ο Έλληνας καταζητούμενος, έχει επίσης μοιραστεί την ιστορία του σε βιβλίο με τίτλο Μία Φυσιολογική Ζωή.

Στη «φυσιολογική» ζωή του, έχει καταφέρει να αποδράσει 4 φορές από τη φυλακή, με τις 2 από αυτές να γίνονται με χρήση ελικοπτέρου. Τόσο το 2006 όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όσο και το 2009 που συνεργάτες του τού πέταξαν ανεμόσκαλα από το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από τη φυλακή, ο Βασίλης Παλαιοκώστας απέδρασε μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι. Ο δεύτερος συνελήφθη μετά την τελευταία απόδραση, όχι όμως και ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περασμένου Σεπτεμβρίου, υπάρχει ενδιαφέρον να μεταφερθεί σε ταινία ή σειρά στο Hollywood η ζωή του κακοποιού.

Σορίν Ματέι

Eurokinissi

Διαβόητος για το μακελειό της οδού Νιόβης, ο κακοποιός που προτίμησε να διαπραγματευτεί την ομηρία μίας οικογένειας με τον Νίκο Ευαγγελάτο στον «αέρα» του δελτίου ειδήσεων που παρουσίαζε στον ΣΚΑΪ και όχι με την αστυνομία, ήταν γνωστός στις αρχές και για τις αποδράσεις του.

Είχε 7 αποδράσεις στο βιογραφικό του με τελευταία να σημειώνεται το 1998, όταν βρισκόταν στο τμήμα μεταγωγών για να μεταφερθεί από το ψυχιατρικό τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1998 τον εντόπισαν στην οδό Νιόβης, εκεί που κλείστηκε στο σπίτι μίας οικογένειας κρατώντας μία χειροβομβίδα που κόστισε τη ζωή της Αμαλίας Γκινάκη. Βρέθηκε νεκρός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού λίγο πριν καταθέσει για την υπόθεση.

Από το βράδυ στην οδό Νιόβης. / Eurokinissi
Από το βράδυ στην οδό Νιόβης.

Κώστας Σαμαράς

5 φορές κατάφερε να αποδράσει στα 16 χρόνια κράτησής του στις φυλακές, ο Κώστας Σαμαράς. Ήταν ο πρώτος που του αποδόθηκε το παρατσούκλι «Πεταλούδας». Το 1991 κατά τη μεταγωγή του έξυσε με μία λεπίδα το ξύλινο πάτωμα της κλούβας, έφτιαξε μία τρύπα και από εκεί απέδρασε. Υπήρξε μουσικός, ιδιοκτήτης μπαρ, ζωγράφος, αλλά και διαρρήκτης και αργότερα ληστής τραπεζών. Ανάμεσα στα παρατσούκλια του ήταν και το «φιλόσοφος – ληστής», ενώ υπήρξε και συνεργάτης των αδερφών Παλαιοκώστα.

Έχει επίσης καταγράψει τη ζωή του στο βιβλίο Καταζητείται. «Την απόφαση να τελειώνω με την παρανομία την είχα πάρει πριν καν γράψω το βιβλίο. Έβλεπα ότι με οδηγούσε σε επικίνδυνα μονοπάτια, πια. Είδα και διάφορους φίλους και γνωστούς να χάνονται, είτε από συγκρούσεις με αστυνομικούς, είτε από συγκρούσεις μεταξύ τους, είτε από ναρκωτικά, και πήρα την απόφαση να βγω νόμιμα. Με ταλαιπώρησε αρκετά αυτό, γιατί με το παρελθόν που είχα δεν ήταν εύκολο να με εμπιστευθούν. Και το πάλεψα και με τον εαυτό μου», είχε πει στο Esquire ο Κώστας Σαμαράς, που πλέον εργάζεται ως φωτορεπόρτερ.

Ο Κώστας Σαμαράς πριν από λιγους μήνες μίλησε για τη ζωή του μέσα και μετά τη φυλακή στον Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή Αυτοψία.

Όλια Κρίκοβιτς

Η Όλια Κρίκοβιτς, έγινε η πρώτη γυναίκα η οποία κατάφερε να αποδράσει από τις φυλακές Κορυδαλλού. Τον Ιούλιο του 2012 υπήρξε κρατούμενη για συμμετοχή στη συμμορία των ληστών διαμαντιών, Ροζ Πάνθηρες. Κατάφερε να πείσει έναν υπάλληλο των φυλακών να ανοίξει την πόρτα για να παραλάβει χρώματα από έναν άντρα, καθώς στη φυλακή απασχολούνταν με τη ζωγραφική. Ο άντρας επιτέθηκε στον φύλακα. Τον Οκτώβριο του 2012, οι αρχές την βρήκαν ξανά.