ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Θύμιος Μπουγάς και το μεγαλείο της ψυχής του, στις πρώτες του δηλώσεις

Glomex

«Τρόμος στον Πύργο από τον μανιακό που κυκλοφορεί το βράδυ με πριόνι», ήταν πάνω-κάτω οι τίτλοι που διαβάζαμε στις αρχές Μαΐου, όταν ένα story που έδειχνε έναν άνδρα σε έξαλλη κατάσταση να κυνηγά με πριόνι μία ομάδα νεαρών, έγινε viral. Τελικά, πίσω από το δημιουργημένο προφίλ του τρομακτικά «μανιακού με πριόνι» κρυβόταν το προφίλ ενός βαθιά βασανισμένου και πληγωμένου ανθρώπου, του Θύμιου Μπουγά. Του ανθρώπου που δεχόταν συστηματικό και ακραίο bullying από συντοπίτες του στην Αγία Βαρβάρα του Πύργου Ηλείας, οι οποίοι μεταξύ άλλων τον αποκαλούσαν Freddy Krueger.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, Φως στο Τούνελ, έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο που έδειχνε την παρέα των συγκεκριμένων νεαρών να εκτοξεύει φωτοβολίδες και βεγγαλικά έξω από το σπίτι του, προκειμένου να τον αναγκάσουν να εξέλθει από αυτό. Τελικά ο Θύμιος βγήκε με το μπαστούνι του, στην προσπάθειά του να αμυνθεί και όχι με το δήθεν πριόνι του.

Ο Θύμιος Μπουγάς, λοιπόν, που αγνοούνταν για 46 μέρες και που τελευταία φορά εθεάθη στο Α.Τ. Πύργου για να ζητήσει μάταια κοινωνική υπεράσπιση και προστασία από τα πραγματικά τέρατα, αυτά που του ασκούσαν ανελέητο bullying, βρέθηκε ζωντανός σε εγκαταλελειμένο σπίτι της περιοχής του. Εκεί όπου ζούσε όλον αυτόν τον καιρό, πολύ πιο πριν την εξαφάνισή του, για να προστατευθεί με τις δικές του δυνάμεις.

Ο Θύμιος Μπουγάς στις πρώτες, σπουδαίες δηλώσεις του μετά τον εντοπισμό του

Ο 39χρονος, πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκε στις 18 Ιουνίου σε εγκαταλελειμμένο σπίτι επί της οδού Σωκράτους, στο κέντρο του Πύργου. Πριν τον εντοπισμό του, μάρτυρες είχαν αναφέρει ότι τον είχαν δει στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα να ψάχνει για τροφή στους κάδους που βρίσκονται στο σημείο των εγκαταστάσεων των υπηρεσιών πρόνοιας του δήμου Πύργου. Μετά τον εντοπισμό του από αστυνομικούς, ο Θύμιος Μπουγάς μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Όπως έχει γίνει γνωστό, κατά την κατάθεσή του στις Αρχές, ο Θύμιος Μπουγάς δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι τον έψαχναν και πως είχε επιλέξει εδώ και 3 μήνες να μένει στην συγκεκριμένη εγκαταλελειμμένη κατοικία με την πυκνή βλάστηση για να μην τον βλέπουν οι περαστικοί. Χρονικό διάστημα πολύ πριν από τον εξαφανισμό του. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως είχε πρόσβαση στο εσωτερικό του σπιτιού μέσω μίας τρύπας. Είχε, μάλιστα, κατασκευάσει πρόχειρα τη στέγη για να μην εισέρχεται το νερό της βροχής.

Λίγες μέρες αργότερα και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, παρουσία του αντιδημάρχου πρόνοιας Ανδρέα Βγενόπουλου, ο Θύμιος ευχαρίστησε τον κόσμο για τη στήριξή του. Ο δήμαρχος έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Θύμιο πως «δεν πρόκειται να τον ξαναπειράξει κανείς» και πως θα υπάρξει εργασιακή και προνοιακή στήριξη απέναντί του.

«Θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους. Είμαι καλά σε όλα. Κι ένα ευχαριστώ εδώ στα παιδιά που έχουν έρθει και βοηθάνε», ανέφερε ο Θύμιος Μπουγάς χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε πως δεν έφυγε ποτέ από τον Πύργο, παρόλο που πληροφορίες έκαναν λόγο για την παρουσία του σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Το κύμα συμπαράστασης από το Twitter

Τόσο ο ευτυχής εντοπισμός του όσο και η ευγένεια της ψυχής, το μηδαμινό ίχνος κακίας παρά τα όσα πέρασε άδικα και η απόφασή του να μην προβεί σε μήνυση κατά των τραμπούκων του, κέρδισαν τη βαθιά υπόκλιση του Twitter και όλων μας. Κάπως έτσι, ο Θύμιος Μπουγάς -το θύμα ακραίου bullying-, έγινε το υπόδειγμα ανθρωπιάς που χρειαζόμαστε. Ας μας γίνει και μάθημα.

Η ιστορία του Θύμιου Μπουγά

Ένα τροχαίο το 2008 στην Τρίπολη όπου ζούσε μόνιμα και εργαζόταν, έμελλε να παραμορφώσει το πρόσωπο του Θύμιου Μπουγά. Το τροχαίο, όχι μόνο τού στέρησε το μισό του πρόσωπο αφού καταστράφηκε όλη η άνω γνάθος, αλλά τον ανάγκασε να μιλάει και να τρώει με μηχανική υποστήριξη. Η εγκατάλειψη από από φίλους και συγγενείς και η μοναχική ζωή χωρίς εργασία, ήταν η νέα του καθημερινότητα. Η απόφασή του να μετακομίσει στον τόπο καταγωγής του για να ζήσει με το επίδομά του, ήταν και η πραγματική αρχή των βασανιστηρίων του.