ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Εμμανουήλ Καραλής συγκινείται και συγκλονίζει: «Μας χτυπούσαν αλλά η αδερφή μου ήταν δυνατή»

24Media Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Ο Εμμανουήλ Καραλής, ο «Μανόλο» όπως τον αποκαλούν οι συναθλητές, η οικογένεια και το κοινό που τον στηρίζει, είναι ένας πολύ σημαντικός Έλληνας αθλητής στο άλμα επί κοντώ. Παράλληλα, είναι κι ένα παιδί που έχει αντιμετωπίσει από μικρό το τέρας του ρατσισμού. Αυτή την προκατάληψη που δεν κάνει διακρίσεις, όσο ικανός ή ξεχωριστός κι αν είσαι. Χτυπάει τυφλά και αφήνει πληγές που δεν κλείνουν. Ο 21χρονος αθλητής έκανε μία θαρραλέα κατάθεση ψυχής μέσα από τη συνέντευξή του στο Sport24.gr. Κατήγγειλε ρατσιστικές επιθέσεις, ανώνυμα αλλά κι επώνυμα.

 

 

 

 

«Η αδελφή μου που ήταν και είναι πιο δυνατή από εμένα»

Στα πρώτα λεπτά της συνέντευξης, μιλώντας για την παιδική του ηλικία, ο Εμμανουήλ Καραλής αφήνεται. Ξεσπάει. Δεν είναι αδυναμία, είναι βιώματα που δεν ξεπερνάς ποτέ. Που σε πνίγουν, αλλά δεν σε «ρουφάνε». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Καραλής στη δίδυμη αδερφή του, που, όπως λέει ο αθλητής είναι και ήταν πιο δυνατή από εκείνον.

Τα δύο αδέρφια ήταν από κοινού θύματα ρατσισμού στην παιδική τους ηλικία. Ο τρόπος που αντιμετώπισε, όμως, την επιθετικότητα και τα σχόλια των άλλων παιδιών η αδερφή του, ήταν αποτελεσματική. Εκείνη (αντ)έδρασε.

Εμμανουήλ Καραλής 24 Media / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

«Η πρώτη ρατσιστική επίθεση ήταν στο δημοτικό, πηγαίναμε στο σχολείο και μια ομάδα παιδιών και μας έλεγαν πηγαίντε στη χώρα σας, τι κάνετε εδώ, μας έσπρωχναν. Πηγαίναμε σ’ ένα παγκάκι και κλαίγαμε. Γινόταν για πάρα πολύ καιρό. Η αδελφή του το είπε στη μητέρα του η οποία απευθύνθηκε στη διευθύντρια του σχολείου, μίλησαν στα παιδιά και τα παιδιά σταμάτησαν. Στον δρόμο βλέπω περίεργα βλέμματα, μου λένε “έλα μαύρε πήγαινε στη χώρα σου”. Ευτυχώς η οικογένειά μου με μεγάλωσε με τρόπο ώστε να λαμβάνω μόνο την αγάπη και να μην βάζω μέσα μου την κακία και το μίσος».

«Σας χτυπήσανε;». Ο Εμμανουήλ Καραλής δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Η συνέντευξη διακόπτεται για 10 λεπτά.

Ο πατέρας του, Χάρης Καραλής, υπήρξε σπουδαίος αθλητής του δεκάθλου και είχε μάλιστα το Πανελλήνιο ρεκόρ συγκεντρώνοντας 7.392 βαθμούς. Μία επίδοση που ακόμα και σήμερα είναι μέσα στις 20 καλύτερες όλων των εποχών στη χώρα μας και κράτησε για έξι χρόνια πριν σπάσει από τον Αντώνη Κέρο. Η μητέρα του Σάρα Μουλούνγκα από την Ουγκάντα ήταν και εκείνη αθλήτρια του στίβου στο μήκος.

Με τέτοια γονίδια η σχέση του με τον στίβο έμοιαζε προδιαγεγραμμένη αν και ο ίδιος αρχικά δοκίμασε την τύχη του σε άλλα σπορ. Η δε σχέση του με το επί κοντώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καρμική. Ο πατέρας του τον πήγε για δέκαθλο αλλά εκείνος μαγεύτηκε από τις πτήσεις του επί κοντώ και έμεινε εκεί. Για καλό τόσο του ίδιου, όσο και του ελληνικού αθλητισμού το ένστικτό του τότε τον οδήγησε στο σωστό δρόμο.

Όσο για το μήνυμα που απευθύνει προς τα παιδιά που βιώνουν αντίστοιχες συμπεριφορές, αυτό είναι ένα. «Να μιλήσουν. Σίγουρα υπάρχει λύση και θα βρεθεί μόνο αν μιλήσεις και δεν αφήσεις αυτό το πράγμα να σε βυθίσει».

Ως πότε;