ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα έρευνα για τον χρόνο που περνάς μπροστά στις οθόνες, ανατρέπει όσα ήξερες

Unsplash

Από τότε που είσαι μικρή ξέρεις ότι δεν είναι και πολύ καλό να είσαι κολλημένη μπροστά σε μία οθόνη. Μεγαλώνοντας, η τηλεόραση αντικαταστάθηκε από το κινητό σου. Και συνεχίζουμε να ακούμε πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία μας συνολικά. Πόσω μάλλον για τα παιδιά και τους εφήβους.

Οι τελευταίες έρευνες

Στην αρχή του χρόνου, έκαναν την εμφάνισή τους νέες μελέτες που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ελάχιστη σύνδεση μεταξύ της ευζωίας των εφήβων και της καθημερινής χρήσης της τεχνολογίας. Άλλη έρευνα δείχνει ότι επηρεάζεται μόλις το 0,5% και αυτό συμβαίνει γιατί περνούν τα 2/3 της μέρας τους μπροστά από μία οθόνη. Ακόμα και ο ύπνος όμως δεν επηρεάζεται όσο νομίζουμε. Μία ώρα την ημέρα για ένα παιδί ισούται με απώλεια 1 ή 2 λεπτών ύπνου.

Το στίγμα των video games

Για να μην μιλήσουμε για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που είναι του διαβόλου και σε αποχαυνώνουν. Κι όμως, έρευνα δείχνει ότι 2 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες, βελτιώνουν τη σχέση των εφήβων με τους συνομήλικούς τους και τους κάνουν πιο κοινωνικούς. Τα video games βελτιώνουν τις ικανότητες για επίλυση προβλημάτων και δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα για εξερεύνηση.

Η οθόνη στην καραντίνα

Αντικειμενικά μιλώντας, είναι κάπως αναπόφευκτο να είσαι στο κινητό σου, μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Λόγω δουλειάς, λόγω βαρεμάρας, ατελείωτες σειρές και ταινίες στο Netflix και για κάποιους, χρόνος για ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ακόμα και αν δεν ήσουν fan προ καραντίνας, είναι αναμενόμενο να στραφείς προς τα εκεί, όταν όλες οι άλλες επιλογές σου είναι περιορισμένες. Όσες δημιουργικές δραστηριότητες και αν κάνεις, οι οθόνες είναι κομμάτι της καθημερινότητας.

Η συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τη βιομηχανία του gaming

Αυτή η συνεργασία μαρτυρά ότι τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί να είναι κάτι παροδικό, λόγω της καραντίνας, αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε ότι ο Π.Ο.Υ. θα μας προέτρεπε να παίζουμε παιχνίδια ώστε να ξεχαστούμε και να γεμίσουμε τον χρόνο μας, ενώ μένουμε σπίτι. Αντίστοιχα, 18 εταιρίες ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλάζουν κάποιους κανόνες και ενθαρρύνουν τον κόσμο να πλένει τα χέρια του και να τηρεί το social distancing, μέσα από το παιχνίδι. Η εκστρατεία #PlayApartTogether έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο. Και μάλλον δείχνει ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζαμε την οθόνη μέχρι σήμερα.