ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να σε εκδίδουν και να σε σέρνει στα δικαστήρια ο μαστροπός σου. Μην σου τύχει να είσαι θύμα στην Ελλάδα

istock

Τον Ιούλιο του 2021 το βλέμμα όλων μας στράφηκε στην Ηλιούπολη. Εκεί όπου μία 19χρονη κατάφερε να ξεφύγει από το μαρτύριο που ζούσε, σε διαμέρισμα όπου ένας αστυνομικός την κακοποιούσε και παράλληλα την εξέδιδε και βρήκε βοήθεια σε μία γειτονική καφετέρια.

Το μικρό παραθυράκι της ελπίδας, άνοιξε στη ζωή της 19χρονης όταν βρέθηκε φανερά κακοποιημένη, σε μία καφετέρια κοντά στο διαμέρισμά όπου ζούσε τον δικό της εφιάλτη. Η χαραμάδα άνοιξε όταν την πίστεψε μία άλλη γυναίκα και ειδοποίησε τις αρχές, αλλά και τη συλλογικότητα Witches Of The South. Η χαραμάδα αυτή άνοιξε ακόμα περισσότερο και το φως μπήκε μέσα, όταν ο αστυνομικός καταδικάστηκε πρωτόδικα για το έγκλημά του από τα ελληνικά δικαστήρια. Ο μαστροπός καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια φυλάκιση σε πρώτο βαθμό. Ας μην σταθούμε εδώ στο πόσο μικρός φαίνεται ο χρόνος της ποινής για τον εφιάλτη που έζησε η γυναίκα. Αυτό που θα κρατήσουμε είναι ότι καταδικάστηκε. Ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι κρατούσε αιχμάλωτη τη 19χρονη κι ότι την εξέδιδε σε άλλους ανθρώπους χωρίς τη θέλησή της.

Πάμε τώρα στο 2024, εκεί όπου οι σανίδες έρχονται και καρφώνονται πάνω στο παράθυρο της ελπίδας ότι μπορεί στην Ελλάδα του 2024 να καταγγέλλεις την κακοποίησή σου και να μην επανατραυματίζεσαι.

Η άλλοτε 19χρονη από την Ηλιούπολη, που το δικαστήριο δικαίωσε πρωτόδικα καταδικάζοντας τους θύτες για trafficking, κλήθηκε να βρεθεί στο εδώλιο ως κατηγορούμενη. Σύμφωνα με τις δικηγόρους της, Δήμητρα Κεραμίδα και Αντωνία Λεγάκη, οι κατηγορίες εναντίον της προήλθαν από μήνυση του πρωτόδικα καταδικασμένου μαστροπού.

Η «19χρονη στην Ηλιούπολη» όπως έμεινε γνωστή η γυναίκα, που κατάφερε με τις δυνάμεις της και την αλληλεγγύη που της έδειξαν οι γυναίκες γύρω της την πιο κρίσιμη ώρα, καλείται να δικαστεί τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, διότι «διαπιστώθηκε να εκδίδεται με αμοιβή (τότε που ήταν αιχμάλωτη) χωρίς το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος» και «κατελήφθη να κατέχει ναρκωτικά για δική της αποκλειστικά χρήση».

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι της σε σχετική τους ανακοίνωση:

«Η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν μήνυσης του αστυνομικού, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα. Αυτός δηλαδή που είχε αιχμαλωτίσει το κορίτσι και το εξέδιδε, την μήνυσε ότι εκδιδόταν χωρίς πιστοποιητικό. Κι ο εισαγγελέας, άσκησε ποινική δίωξη στο κορίτσι! Ότι δηλαδή όταν ήταν αιχμάλωτη και την εξέδιδαν με τη βία (αυτό έχει αποδειχθεί με δικαστική απόφαση) δεν είχε εκδώσει πιστοποιητικό ιερόδουλης».

«Ο ίδιος αστυνομικός που καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα (το επαναλαμβάνουμε για να μην ξεχνιόμαστε) μήνυσε το κορίτσι που είχε αιχμαλωτίσει, για κατοχή μικροποσότητας χασίς, παρ’ ότι δεν επιβεβαιώθηκε αυτό από κανένα στοιχείο! Παρά ταύτα ο εισαγγελέας της άσκησε δίωξη και για κατοχή ναρκωτικών!», προσθέτουν και χαρακτηρίζουν «μνημείο ντροπής για την Εισαγγελική Αρχή και την Ελληνική Δικαιοσύνη». Και πώς να χαρακτηρίσουν μια τέτοια εξέλιξη διαφορετικά εδώ που τα λέμε;

«Το θύμα trafficking όχι μόνο παραμένει απροστάτευτο, αλλά σύρεται κατηγορούμενη με εισαγγελική σφραγίδα! Η Δικαιοσύνη τιμωρεί το θύμα ακόμα και μετά την πρωτόδικη δικαίωσή του», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Δήμητρα Κεραμίδα και Αντωνία Λεγάκη.

Δεν ξέρω αν μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο ψυχικό σθένος θέλει στην Ελλάδα να αγωνίζεσαι για τη δικαστική σου δικαίωση. Πόσες δικασίμους χρειάζεται να παρακολουθήσεις, πόσες φορές να βλέπεις να αναφέρονται σε σένα σαν να μην είσαι εκεί, πόσες πράγματα θα ακούσεις για τον εαυτό σου και δεν θα αναγνωρίσεις ούτε μία στάλα αλήθειας σε αυτά.

Δεν ξέρω αν μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει η πρωτόδικη καταδίκη, όταν ακούγεται στο δικαστήριο για τα θύματα. Σίγουρα δεν ξέρω πώς είναι να ακούει ένα δικαιωμένο θύμα ότι θα βρεθεί κατηγορούμενη για το έγκλημα που τελέστηκε εις βάρος του. Αλλά να, που συνέβη κι αυτό.

Ευτυχώς, η είδηση δεν τελειώνει σε αυτό το σημείο. Για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την οποία η 19χρονη από την Ηλιούπολη θα παραπεμφθεί σε δίκη για το έγκλημα το οποίο η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη αναγνωρίσει ότι τελέστηκε σε βάρος της, παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλινή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εισαγγελέας ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για το πώς συνέβη όλο αυτό. Στην παραγγελία της, κάνει λόγο για τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου που μιλούν για την παραπομπή της σε δική «με βάση ανώνυμη καταγγελία», κατηγορούμενη για μία πράξη που «φέρεται να τελέστηκε όσο η ίδια ήταν αιχμάλωτη του προαγωγού αστυνομικού, που την εξέδιδε και την κακοποιούσε, αυτός δε ήδη έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 5.5 ετών σε πρώτο βαθμό και επίκειται η άμεση εκδίκαση της έφεσής του».

Αναφέρεται η αυτονόητη απορία δηλαδή. Πώς γίνεται να σε κατηγορούν για πράγματα που συνέβησαν ενώ υπήρξες αιχμάλωτη και θύμα trafficking, όπως έχει αναγνωρίσει ήδη άλλο δικαστήριο στη χώρα σου;

«Λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της πιο πάνω περίπτωσης, παρακαλούμε, αφενός μεν να ερευνήσετε τη βασιμότητα της καταγγελίας και να μας ενημερώσετε άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον, αφετέρου δε, σε καταφατική περίπτωση, να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά το αρμόδιο Δικαστήριο της 26/2/2024», αναφέρει κλείνοντας η εισαγγελέας.