ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μικρή Αμάλ: Το πανύψηλο κορίτσι σύμβολο από τη Συρία έφτασε με τα ξύλινα πόδια του στην Ελλάδα

Eurokinissi/ Δημήτρης Βουχούρης

Η Μικρή Αμάλ, μία μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων με τη μορφή μιας 9χρονης προσφυγοπούλας από τη Συρία που δημιουργήθηκε από τη φημισμένη Handspring Puppet Company έφτασε στη Χίο την Τρίτη 11 Αυγούστου 2021. Σκοπός της είναι να περπατήσει 8.000 χλμ σε στήριξη των προσφύγων όλου του κόσμου. Γιατί Αμάλ σημαίνει «ελπίδα».

Η Μικρή Αμάλ ξεκίνησε το ταξίδι της στην Ελλάδα από τα Δωδεκάνησα. Σειρά έχει η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ προηγήθηκε η Τουρκία. Μία «Οδύσσεια 10 εκατομμυρίων βημάτων». Με την ιστορία της, η μικρή και τόσο μεγάλη Αμάλ εκπροσωπεί όλα τα παιδιά-πρόσφυγες, πολλά εκ των οποίων έχουν χωριστεί από τις οικογένειες τους και έχουν χάσει το σπίτι τους.

Eurokinissi/Δημήτρης Βουχούρης

Το μήνυμα της Μικρής Αμάλ είναι: «Μην μας ξεχνάτε», ενώ σκοπός της είναι να ενθαρρύνει τον κόσμο να δείξει την ανθρωπιά και την φιλοξενία του σε εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους και ξεκινήσουν μία νέα ζωή.

Η ιστορία της Μικρής Αμάλ ξεκίνησε με την πολυβραβευμένη παράσταση The Jungle (Η Ζούγκλα) του Good Chance Theatre. Η παράσταση αυτή, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, βασιζόταν στις ιστορίες που συνέλεξαν οι ιδρυτές της Good Chance, Joe Murphy και Joe Robertson όταν δημιούργησαν το πρώτο τους Θέατρο Ελπίδας στον προσφυγικό καταυλισμό του Καλαί το 2015.

Eurokinissi/Δημήτρης Χουχούρης

Η Μικρή Αμάλ εμφανίστηκε ως χαρακτήρας στη Ζούγκλα, εκπροσωπώντας τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που ζούσαν στον καταυλισμό του Καλαί χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Μετά την επιτυχία της παράστασης, η οποία πυροδότησε μία παγκόσμια συνομιλία γύρω από τους πρόσφυγες και τη διεθνή ανθρωπιστική κρίση, η ομάδα της Good Chance κατάλαβε πως η ιστορία της Μικρής Αμάλ έχει ακόμα πολλά να πει.

Μικρή Αμάλ Eurokinissi/ Δημήτρης Βουχούρης

Καθώς ακολουθούμε την περιπλάνηση της Μικρής Αμάλ από το Γκαζιαντέπ κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέχρι το Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκείνη θα φωτίζει τις ιστορίες των εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων που ζουν εκτοπισμένοι – και αναγκασμένοι να κινδυνεύουν σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής.