ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

MeTooGreece.gr: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών βίας έρχεται μαζί με την αναστολή της παραγραφής της κακοποίησης ανηλίκων

pixabay

«Μαζί σπάμε τη σιωπή» είναι το σύνθημα της νέας διαδικτυακής πύλης metoogreece.gr, της επίσημης πλατφόρμας καταγγελιών για κάθε μορφή βίας. Ένα ολιστικό ψηφιακό εργαλείο που φιλοδοξεί να ενημερώσει και να αφυπνίσει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, τους αριθμούς επικοινωνίας για βοήθεια και καταγγελίες κακοποίησης ακόμα και μέσω chat.

 

Η ιστοσελίδα βρίσκεται ήδη στη διάθεση των πολιτών, ώστε να πληροφορούνται σφαιρικά για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης, εξουσιαστικής βίας και τις πρακτικές καταπολέμησής τους. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έφεραν αν μη τι άλλο μια δράση που έλειπε.

Κατά τη σχετική ομιλία του στη βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μερικές ακόμα σημαντικές «αντανακλαστικές» κινήσεις. Η πρώτη αφορά στη θέσπιση ειδικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, όπως είναι οι προπονητές, οι εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, οι εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, το οποίο, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, διαθέτουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά, θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές αρχές.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές, τις λεγόμενες “open door”, όπου ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους. «Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μια ακόμα σημαντική και λυτρωτική αλλαγή του Ποινικού Κώδικα στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των τιμωριών «για να προλάβουμε τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας στο μέλλον, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη» είναι η αναστολή της παραγραφής των αδικημάτων έως την ενηλικίωση των ανήλικων θυμάτων.

Από τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά φέτος θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. «Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς».