ΤΑΙΝΙΕΣ

Ματίλντα: 7 περίεργες λεπτομέρειες που δεν είχες παρατηρήσει ποτέ

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που η ευφυέστατη μικρή λογοτεχνική ηρωίδα του Roald Dahl προβιβάστηκε σ' ένα από τα πιο αξέχαστα κινηματογραφικά πλασματάκια. Η Ματίλντα ξεπερνά κατά πολύ την κατηγορία στην οποία φαινομενικά ανήκει, δεν είναι απλά μία κωμωδία, ούτε μοντέρνο παραμύθι. Είναι μία ολοκληρωμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας που περνάει σημαντικά μηνύματα κυρίως μέσα από το πρίσμα του μακάβριου και του ενοχλητικά εκκεντρικού. Και πόσος σαδισμός... O Danny DeVito ομολογουμένως έβαλε όλη του την τέχνη. Το "Ματίλντα" στέκεσαι και το παρακολουθείς ξανά και ξανά, είναι από αυτά τα φιλμ τα γεμάτα με λεπτομέρειες που μία και δυο φορές δεν αρκούν με τίποτα για να παρατηρήσεις, ειδικά όταν την έχεις δει σε μικρή ηλικία.

Επίσης το μύθο της ταινία αυτής συντηρεί και η ιστορία της μικρής Mara Wilson που υποδύθηκε τη θρυλική μικρή ηρωίδα. Διάβασέ τα όλα παρακάτω και εστίασε την επόμενη φορά που θα τη δεις να ξαναπαίζει στην οθόνη σου.

Matilda for real

 

Η μικρή Mara Wilson ήταν 9 ετών όταν έπαιξε τη Ματίλντα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η μητέρα της, η οποία είχε διαγνωσθεί με καρκίνο, πέθανε. Η μικρή έπαιξε σε μόλις τρεις ταινίες κι αποσύρθηκε κυρίως λόγω της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής από την οποία υπέφερε. Όπως έχει δηλώσει, ”Είκοσι χρόνια πριν, δεν μιλούσαμε για ψυχικές ασθένειες. Στιγματιζόσουν και ανησυχούσαμε πολύ, ειδικά επειδή ήμουν ηθοποιός, για το πώς θα το αντιμετώπιζε το κοινό, αν θα καταλάβαινε ο κόσμος”. Σήμερα η Wilson συνεργάζεται με τον οργανισμό Project UROK, που βοηθά έφηβους με ψυχικές ασθένειες, έχει γράψει θεατρικά έργα και διατηρεί το blog marawilsonwritesstuff.com.

Οι επικίνδυνες ρεμούλες του μπαμπά

Ο Harry Wormwood ήταν απαίσιος πατέρας κι επικίνδυνο λαμόγιο.

Τα παιδιά τραβάνε κανονικά μαρτύρια

Αν η τρομερή δασκάλα Miss Trunchbull υπήρχε στην πραγματικότητα, λογικά θα ήταν φυλακή για παιδική κακοποίηση. Βασάνιζε τα παιδάκια, χωρίς υπερβολή κι έλεος. Αν το καλοσκεφτείς οι εικόνες ήταν σκληρότατες.

Γονείς αφήνουν το παιδί τους σε μία ξένη

 

Όσο καλή κυρία κι αν είναι η Miss Honey, είναι μία άγνωστη στην οποία οι Wormwoods παρατάνε το παιδί τους χωρίς πολλά πολλά. Καθόλου παράλογο…

Στο σχολείο γίνονται βασανιστήρια δημοσίως

 

Ίσως η πιο συγκλονιστική σκηνή, το σχεδόν θανατηφόρο μπούκωμα με την τούρτα του Bruce Bogtrotter.

Η Ματίλντα έχει μαγικές ιδιότητες αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν φρικάρει μ’ αυτό

 

Είναι απλά ένα κοριτσάκι που κινεί με το μυαλό του πράγματα. No big deal.

Όλοι οι ενήλικες είναι απαίσιοι άνθρωποι

Με εξαίρεση τη Miss Honey, όλες οι αρχετυπικά καλές φιγούρες-μαμά, μπαμπάς, δασκάλα είναι παλιάνθρωποι. Η οικογένεια Άνταμς μπροστά τους μοιάζει με τη φαμίλια Ίνγκαλς από το “Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι”.