ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Martina Navratilova: Διαγνώστηκε με δύο μορφές καρκίνου

@2022 Charles Krupa, File/AP Images

Ότι θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις δεσμεύτηκε η θρυλική τενίστρια Martina Navratilova, ανακοινώνοντας ότι διαγνώστηκε με δύο διαφορετικές μορφές καρκίνου. Η 66 ετών Martina Navratilova διαγνώστηκε με καρκίνο στον λάρυγγα και στο στήθος, αφού ανακάλυψε έναν πρησμένο λεφαδένα στον λαιμό της τον Νοέμβριο του 2022.

Η μεγαλύτερη μάλλον αθλήτρια του τένις, που έχει κερδίσει 9 φορές το Wimbledon, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου ότι διαγνώστηκε με δύο μορφές καρκίνου. «Αυτό το διπλό χτύπημα είναι σοβαρό, αλλά μπορεί να διορθωθεί» εξήγησε η Martina Navratilova που εκτός από το τένις υπήρξε πρωτοπόρος και στη ζωή της. Επέλεξε να ζήσει ανοιχτά τη ζωή της ως ομοφυλόφιλη ήδη από το 1981, μία εποχή που το coming out δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε σύνηθες για τους stars του αθλητισμού. Από το 2015 είναι παντρεμένη με την 50χρονη σήμερα Julia Lemigova. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί 20 χρόνια πριν σε γκέι μπαρ στο Παρίσι.

«Ελπίζω στο καλύτερο αποτέλεσμα. Θα είναι δύσκολο για λίγο αλλά θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις», πρόσθεσε η Martina Navratilova ανακοινώνοντας τη διάγνωσή της. Η αθλήτρια του τένις είχε παλιότερα διαγνωστεί με καρκίνο του στήθους και τον είχε ξεπεράσει το 2010 μετά από χειρουργική επέμβαση και θεραπεία αντινοβολίας.

Η Martina Navratilova έχει κερδίσει 59 grand slams σε μονούς και διπλούς αγώνες, και προγραμμάτιζε να ταξιδέψει αυτόν τον μήνα στο Australian Open για να σχολιάσει τηλεοπτικά αγώνες, ωστόσο, μετά από αυτή την εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας της δεν θα παραστεί στο Αυστραλιανό τουρνουά τένις. Εκπρόσωπος Τύπου της, χαρακτήρισε «καλή» την πρόγνωση που αφορά την ασθένεια της αθλήτριας.

«Η Martina Navratilova διαγνώστηκε με καρκίνο του φάρυγγα σταδιού 1», ανέφερε σχετική ανακοίνωση. «Η πρόγνωση είναι καλή και η Martina θα ξεκινήσει τη θεραπεία της αυτόν το μήνα», πρόσθεσε.

«Ο τύπος του καρκίνου είναι HPV και ο συγκεκριμένος τύπος ανταποκρίνεται πολύ καλά στη θεραπεία. Η Martina παρατήρησε έναν πρησμένο λεμφαδένα στον λαιμό της κατά τη διάρκεια του τελικού του WTA στο Fort Worth. Όταν αυτός δεν υποχώρησε, υποβλήθηκε σε βιοψία και τα αποτελέσματα έδειξαν καρκίνο πρώτου σταδίου», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Καθώς η Martina έκανε εξετάσεις για τον λαιμό της, μία ύποπτη μάζα ανακαλύφθηκε στο στήθος της, που στη συνέχεια διαγνώστηκε ως καρκίνος, εντελώς ανεξάρτητος από αυτόν στον λάρυγγα», ανέφερε στη συνέχεια η ανακοίνωση του εκπρόσωπου Τύπου της Martina Navratilova.

«Και οι δύο καρκίνοι είναι σε αρχικά στάδια και έχουν καλή πρόγνωση. Η Martina δεν θα μπορέσει να καλύψει το Australian Open για το Tennis Channel από το στούντιο, αλλά ελπίζει να μπορέσει να συμμετέχει μέσω Zoom», εξηγούσε η ανακοίνωση. Η πρώην αθλήτρια του τένις, από την στιγμή που αποσύρθηκε από τους αγώνες έχει διαγράψει μία νέα σπουδαία καριέρα ως σχολιάστρια αγώνων τένις στο BBC και αλλού.