ΚΑΡΙΕΡΑ

Μαρί Κυριακοπούλου, barwoman: Μύθος είναι το θα στην πέσω γιατί είσαι εύκολη

Βάζουμε τις "Γυναίκες στη θέση τους" και μας μαθαίνουν τα μυστικά του κάθε επαγγέλματος. Οι ιστορίες τους είναι η προίκα τους και τα βιώματά τους το απόσταγμα της ζωής τους.

Η Μαρί Κυριακοπούλου μας ανοίγει τα χαρτιά της και αποκαλύπτει εκ των έσω όλα όσα συμβαίνουν τη νύχτα. Ποιοι μύθοι καταρρίπτονται για το επάγγελμα της barwoman; Αν πίστευες και εσύ πως είναι κάτι εύκολο, μάλλον θα αλλάξεις γνώμη μετά από αυτό.

Μαρί Κυριακοπούλου, barwoman

Κρυφά από τους γονείς μου ξεκίνησα να κάνω αυτή τη δουλειά πριν από 22 χρόνια. Υπήρχαν αντιδράσεις γιατί ήταν και μεγάλης ηλικίας οπότε είχαν άλλη νοοτροπία και δεν μπορούσαν να το χωνέψουν.

Αυτή η δουλειά ήταν ενοχοποιημένη. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα αλλά δύσκολα αλλάζουν οι νοοτροπίες.

Δεν το βλέπει κανείς περίεργα, σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Σε αυτή την εποχή που ζούμε ο κόσμος ψάχνει να βρει μία δουλειά ανεξαρτήτως με το τι έχει σπουδάσει.

Είναι μία λύση και μία δουλειά που σε βοηθά να ανταπεξέλθεις οικονομικά. Ανοίγουν συνέχεια μαγαζιά σε αντίθεση με τις εταιρείες που κλείνουν.

Οι γυναίκες στους χώρους εστίασης είναι εύκολες έτσι πίστευε ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπει κανείς περίεργα, σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Σίγουρα μετρά το εξωτερικό αλλά πιο πολύ θα σε δει επαγγελματικά. Θα πάρει το ποτό του και θα φύγει. Τώρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο κόσμος που είναι έξω από την μπάρα θέλει να πιει ένα σωστό ποτό και όχι να δει μία καταπληκτική παρουσία.

Να είσαι σχετική με το αντικείμενο και όχι top model. Υπάρχει μεγαλύτερος επαγγελματισμός.

Δεν υπάρχει το “θα στην πέσω και λίγο γιατί είσαι εύκολη”. Το φλέρτ δεν έχει χαθεί αλλά είναι πολύ πιο διακριτικό.

Με το πέρασμα του χρόνου μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις το “πέσιμο”. Χτίζεις ένα τοίχο και βάζεις τα όριά σου χωρίς να προσβάλλεις και να χάσεις τους πελάτες του μαγαζιού. Πρέπει να τον αφήσεις και εσύ τον άλλο για να ξεπεράσει τα επιτρεπτά πλαίσια.

Είσαι λιγότερο ευάλωτη μέσα από τη μπάρα. Υπάρχει ένα νοητό χώρισμα.

Πρέπει να είσαι επικοινωνιακή. Πρέπει να διασκεδάσεις αυτόν που έρχεται να πιει το ποτό του και να το καταλάβεις.

Είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα. Με ωράρια περίεργα που κουράζουν εσένα που το κάνεις αλλά και όσους ανθρώπους έχεις στη ζωή σου. Είναι πολύ δύσκολο να δουλεύεις νύχτα και να έχεις μία σχέση ή ένα γάμο. Όταν ένας άντρας σε μοιράζεται με τόσο κόσμο δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Οι άντρες είναι πιο συντηρητικοί από τις γυναίκες.

Μύθος είναι πως εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά είμαστε λίγο πιο ανοικτά μυαλά και λιγότερο συντηρητικοί. Αυτό δεν υπάρχει. Συνειδητοποιείς πως όλοι έχουν τις κλειστές τους.

Οι γυναίκες τα πάνε καλύτερα μεταξύ τους από ότι με τους άντρες. Έχω κάνει πολλές φιλίες μέσα σε αυτό το επάγγελμα.

Οι φιλίες: Έχω κάνει φίλους πελάτες που στην αρχή είχαμε ξεκινήσει με πόλεμο.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι το ξενύχτι. Όσο μεγαλώνεις δυσκολεύεσαι βιολογικά αλλά αυτό επάγγελμα σου δίνει χαρά και ενέργεια.

Όπως οι ηθοποιοί στο θέατρο. Κάθε βράδυ δίνεις μία παράσταση. Μπαίνεις στο μαγαζί ξεχνιέσαι από όλα Οι ισορροπίες είναι το κλειδί. Οι γυναίκες σε αυτή τη δουλειά προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες της νύχτας, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο πόσο μάλλον αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα.

Κάθε μέρα είναι και διαφορετική, ένα νέο ρίσκο. Πoτέ δεν είναι βαρετή. Από τη στιγμή που θα μπεις στο μαγαζί μέχρι τις πρωινές ώρες που θα βγεις στο δρόμο να πάρεις ταξί για να επιστρέψεις.

Οι περίεργοι πελάτες είναι πρόκληση. Τις δύσκολες στιγμές έρχεσαι αντιμέτωπη με μία πρόκληση. Να καταφέρεις να φέρεις τον κόσμο εκεί που θέλεις εσύ, να παίξει στο δικό σου παιχνίδι.

Τι σου μένει στο τέλος της βραδιάς; Παρά τις δυσκολίες το ότι κατάφερες να κάνεις έναν ξινό πελάτη να περάσει καλά είναι η ανταμοιβή μου.

Η Μαρί Κυριακοπούλου είναι barwoman και ιδιοκτήτρια του Key bar