ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καίτη Γκρέυ: 6 πράγματα που δεν ήξερες για τη μυθιστορηματική ζωή της

NDP Photo/NDP PHOTO

Πριν από έναν αιώνα ήρθε στον κόσμο η Καίτη Γκρέυ, που όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού κέντρου. Η κατάσταση της υγείας της, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Espresso κρίνεται κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Πόσα μπορεί να χωρούν σε 99 χρόνια ζωής; Στη ζωή της τραγουδίστριας που ερμήνευσε περισσότερα από 1500 τραγούδια σίγουρα πολλά. Μια γυναίκα μόνο ξέρεις να σου πει, ίσως είναι η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, ιδίως αν αυτή η γυναίκα ονομάζεται Καίτη Γκρέυ. Αυτά είναι 6 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για τη μυθιστορηματική ζωή της τραγουδίστριας.

Καίτη Γκρέυ NDP Photo/ NDP PHOTO

Τα παιδικά της χρόνια και τα ονόματά της

Η Καίτη Γκρέυ γεννήθηκε ως Αθανασία Γκιζίλη στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου. Είχε 3 αδέρφια και δόθηκε από τη μητέρα της για υιοθεσία στην οικογένεια Καλαΐτζη. Η Αγγελική Καλαΐτζη, όπως έγινε αργότερα το όνομά της, μεγάλωσε στον Πειραιά και λάτρεψε τη θετή της μητέρα. Η απώλεια του θετού της πατέρα, όταν ήταν 7 ετών, ήταν η πρώτη σοβαρή απώλεια που βίωσε.

«Γεννήθηκα στη Σάμο. Όταν ήμουν ενός χρονού με υιοθέτησε ένα αντρόγυνο, μεγάλοι άνθρωποι, στα Ταμπούρια του Πειραιά, Καισαρείας 14. Η μαμά μου, η πραγματική, δεν έδωσε μόνο εμένα για υιοθεσία έδωσε και τον αδερφό μου, το Γιάννη. Δεν μπορούσε να μας ζήσει. Τέτοια φτώχεια στη Σάμο. Το προξενιό, γι’ αυτή την υιοθεσία, το ‘κανε η αδελφή της θετής μου μαμάς που έμενε κι αυτή στη Σάμο. Το νέο μου μπαμπά τον λέγανε Κώστα και τη μαμά μου Ευρύκλεια», έλεγε η ίδια στον Γιώργο Χρονά και το βιβλίο Καίτη Γκρέυ: Αυτή είναι η ζωή μου.

Η βιολογική της μητέρα μπήκε στη ζωή της αργότερα και η Καίτη Γκρέυ είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στη Νανά Παλαιτσάκη πώς είχε μάθει ότι ήταν υιοθετημένη.

«Όταν ήμουν μικρή και μια κυρία μού έφερνε σοκολάτες και καραμέλες, ρωτούσα τη μητέρα μου ποια είναι αυτή η κυρία. Μου έλεγε ότι είναι μια θεία, που μας αγαπάει. Μεγάλωσα στα ξένα χέρια, αλλά αυτή η γυναίκα που με μεγάλωσε με λάτρεψε. Ήταν πραγματική μου μάνα. Μια μέρα, γυρνώντας από το νηπιαγωγείο, συνάντησα αυτή τη “θεία” στον δρόμο. Ήταν με έναν αστυνομικό και μόλις με είδε είπε “Να ‘το, να ‘το!”. Την είδα και τη ρώτησα, γιατί δεν έρχεται πια σπίτι μας. Μου είπε ότι δεν ήταν εδώ και έλειπε και μου είπε να πάω σπίτι της, να παίζω με τα παιδιά της», είχε πει.

«Και με πήρε σπίτι της και πέσανε τα αδέρφια μου – φυσικά ήταν αδέρφια μου – και εκείνη την ώρα μου είπε “Εγώ είμαι η σκύλα η μάνα σου, που σ’ έδωσα, γιατί δεν μπορούσα να σε ζήσω”. Της είπα ότι θέλω να κάτσω μαζί της και δεν θέλω να πάω στην άλλη. Μου είπε ότι, αν δεν πάω, θα τη βάλουν φυλακή. Η θετή μου μητέρα είχε καλέσει την αστυνομία και όταν πήγα σπίτι τής είπα: “Δεν είσαι εσύ η μαμά μου. Δώσε μου τα ρούχα μου, να πάω στην άλλη”. Είχα πολλές τέτοιες πικρίες στη ζωή μου», συμπλήρωνε η Καίτη Γκρέυ.

Τα χρόνια της κατοχής η Καίτη Γκρέυ θα μπορούσε να είναι ηρωίδα του Όλιβερ Τουίστ

Τα χρόνια της κατοχής η θετή της μητέρα, τη στέλνει πίσω στη Σάμο για να γλιτώσει την πείνα και τις βόμβες. Σύμφωνα με τις δικές της διηγήσεις, βρέθηκε να ζει με μία θεία της, που της έκανε τη ζωή «κόλαση». Την έδερνε, την άφηνε νηστική, την έταζε σε Ιταλούς για να την κακοποιήσουν σεξουαλικά κι εκείνη αντιστεκόταν με τίμημα ακόμα περισσότερο ξύλο.

Ένας Ιταλός ήταν τελικά που την έσωσε από τα χέρια της και την έβαλε σε μία βάρκα να περάσει στην Τουρκία, μαζί με μία ελληνική οικογένεια που την προστάτευσε τελικά.

Ο γάμος στα 15 της χρόνια

Το 1945 γυρνά στον Πειραιά, βρίσκει τη θετή της μητέρα κι εκείνη που τη νόμιζε νεκρή, νιώθει επιτέλους αγαλλίαση. Η Καίτη Γκρέυ ακολουθώντας το παράδειγμα της θετής της μητέρας, δουλεύει όσο μπορεί, μαθαίνει την τέχνη της μοδίστρας και όλη μέρα αφιερώνεται στην επιβίωση. Ένας Νίκος Ηλιάδης ζητά να την παντρευτεί κι είναι ακόμα έφηβο κορίτσι.

Η Καίτη Γκρέυ παντρεύτηκε πρώτη φορά σε ηλικία 15 ετών με τον Νίκο Ηλιάδη. Η Καίτη Γκρέυ στον πρώτο της γάμο, έζησε τη ζήλια, τη βία και την κακοποίηση. «Μ’ αναποδογύρισε την σκάφη και μου χύσε όλα τα νερά στο σπίτι γιατί ακριβώς δεν ήθελε να βγαίνω ούτε έξω απ’ την πόρτα. Δεν ήθελε ούτε με γειτόνισσα να μιλάω, μπορώ να πω και κάτι που ‘ναι φριχτό, όταν έφευγε, κοίταζε τι κυλόττα φοράω. Γιατί όταν γύριζε απ’ την δουλειά του, ήθελε να φοράω την ίδια κιλότα, γιατί αν άλλαζα κυλόττα τι θα γινότανε;», έλεγε στην αυτοβιογραφία της.

Απέκτησε 2 γιους, τον Φίλιππο και τον Βασίλη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2021. Χώρισε στα 18 της χρόνια. Ακολούθησε ένας ακόμα γάμος στη ζωή της, με τον χρυσοχόο Μιχάλη Παπαναστασόπουλο.

Από τον γιο της, Βασίλη, απέκτησε την εγγονή της, Αγγελική Ηλιάδη, η οποία κληρονόμησε το ταλέντο της στο τραγούδι.

Καίτη Γκρέυ Με την εγγονή της, Αγγελική Ηλιάδη / NDP Photo/NDP PHOTO
Με την εγγονή της, Αγγελική Ηλιάδη

Το ξεκίνημα από τα μπουλούκια και το πρώτο τραγούδι που είπε η Καίτη Γκρέυ

Μια μέρα στο καφενείο Πανελλήνιο, συνάντησε ένα διάσημο χορευτικό ντουέτο της εποχής που της πρότεινε να ασχοληθεί με τον χορό και να το ακολουθήσει. Είχε βρεθεί εκεί για να συναντήσει το πρότυπο της, τον Τζίμη Μακούλη, έναν διάσημο τραγουδιστή της εποχής.

Ξεκίνησε, λοιπόν, την πορεία της στην τέχνη ως ηθοποιός. Βρέθηκε στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και έπειτα ξεκίνησε να τραγουδά ελαφρό τραγούδι. Το πρώτο της τραγούδι ήταν Το μαράζι, με την υπογραφή του Γιώργου Μητσάκη. Στις 3 Νοεμβρίου 1953 η Καίτη Γκρέυ και ο Γιώργος Μητσάκης, μπήκαν στο studio για να το ηχογραφήσουν. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία και καθιέρωσε την Καίτη Γκρέυ ως λαϊκή τραγουδίστρια.

«Τότε λοιπόν οι φωνοληψίες, όπως θα ξέρουνε οι παλιοί, δε γινόντουσαν όπως γίνονται τώρα, με ταινίες και τέτοια, με φίλτρα και με ένα σωρό πράγματα που τις μικρές φωνές τις κάνουν μεγάλες. Και τότε, μάλιστα, έπαιρνε και βραβείο όποιος χάλαγε τα λιγότερα κεριά στις φωνοληψίες. Κι απ’ ότι λέγανε, εγώ και ο Βαγγέλης ο Περπινιάδης, ήμασταν οι μοναδικοί τραγουδισταί που δε χαλάγαμε πολλά κεριά. Πηγαίναμε μια κι έξω. Τότε έπρεπε να είχες μέταλλο για να μπορέσεις να τραγουδήσεις στα μηχανήματα αυτά που είχανε. Πραγματικά, στήθηκα εγώ, το είπα το τραγούδι μια κι έξω.

Τρελαθήκανε όλοι γιατί, όπως μου εξήγησαν μετά, δίνανε βραβεία σ’ αυτούς που χαλάγανε τα λιγότερα κεριά, γιατί η φωνή γραφότανε πάνω σ’ ένα κερί. Μ’ αγκάλιασε ο Μητσάκης, με φίλαγε, κορίτσι μου, μπράβο, συγχαρητήρια, μιa κι έξω το πήγες το τραγούδι, δεν έπαθες καθόλου τρακ. “Ε, ας το κάνουμε άλλη μια φορά”, λέει ο κύριος Μηλιόπουλος κι ο κύριος Λαμπρόπουλος, “για να έχουμε κι ένα ρεζέρβα, γιατί μπορεί να χαλάσει το ένα κερί να έχουμε το άλλο”. Πραγματικά, το γύρισα άλλη μια φορά και γραμμοφώνησα το πρώτο μου τραγούδι με μεγάλη συγκίνηση», είχε αφηγηθεί στον Γιώργο Χρονά.

Η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια των ’60s

Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη και η Καίτη Γκρέυ συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της. Είχε πλούσια δισκογραφία, ενώ έπαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Παράλληλα, όπως συνήθιζαν οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής, βρέθηκε για περιοδείες στην Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Γερμανία.

«Στη δεκαετία του ’60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές. Αυτό αναγνωρίστηκε και από τα ελληνικά δικαστήρια σε μια δικαστική μάχη που υπήρχε με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της εποχής», αναφέρει για εκείνη η ελληνική έκδοση της wikipedia.

Η Καίτη Γκρέυ συνέχισε να τραγουδά επιτυχίες και τις επόμενες δεκαετίες και να κάνει ως και ανατρεπτικές συνεργασίες, όπως εκείνη με το συγκότημα Εκείνος και Εκείνος, το 1993, για το τραγούδι Μια γυναίκα μόνο ξέρει. «Το παράταιρο γεννά θαύματα κάποιες φορές. Το συγκεκριμένο τραγούδι, όπως και αρκετά άλλα, πρόεκυψε από την ανάγκη μας να εξερευνούμε συνεχώς τις μουσικές μας δυνατότητες. Αποδείχτηκε όμως μία από τις περιπτώσεις, που ο ερμηνευτής ταυτίζεται απόλυτα με το τραγούδι και γίνεται μέρος του. Γι’ αυτό και δεν θα γίνει αποδεκτό από καμιά άλλη ερμηνεύτρια, όσο καλά κι αν τραγουδηθεί. Πάντα θα ανήκει στην Καίτη Γκρέυ, ούτε καν σε εμάς», είχαν πει οι Εκείνος και Εκείνος στο larissorama.gr.

Οι διάσημοι σύντροφοι της Καίτης Γκρέυ

Η Καίτη Γκρέυ υπήρξε για 5 χρόνια αρραβωνιασμένη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, ένας έρωτας που μέτρησε πολλούς χωρισμούς και επανενώσεις, πάθος και έρωτα.

«Μικρά παιδιά ήμασταν. Ήταν η πρώτη μου αγάπη και ο πρώτος άντρας που με έκανε να νοιώσω γυναίκα. Μείναμε μαζί 5 ολόκληρα χρόνια (1953-58). Την στοργή που βρήκε σε μένα δεν τη βρήκε από καμιά γυναίκα. Ήμουν δούλα στον άντρα. Ήταν άρρωστος και του έδινα την σπλήνα και την μάσαγε και μου την έδινε στο χέρι.

Όπως έχεις ένα μωρό, έτσι είχα εγώ τον Στέλιο. Πολλά Σαββατόβραδα δεν ήθελε να πάμε για δουλειά και προτιμούσε να μείνουμε μαζί στο σπίτι. Ήταν η μεγαλύτερη κατάχρηση της ζωής μου. Κάπου δεν ήταν τυχερό. Εκείνος ξεμυαλίστηκε όχι εγώ. Ξαναγύρισε σε μένα ο Στέλιος μετά από ένα χρόνο. Όμως εγώ κάπου είχα παγώσει. Έκανα μια προσπάθεια να σμίξω με τον Στέλιο, αλλά όπως φαίνεται το είχα ξεπεράσει και ήδη είχα γνωρίσει έναν άλλο άνθρωπο και ήμουν ευτυχισμένη μαζί του, το Νίκο Λαιμό, τον εφοπλιστή», είχε πει για εκείνον Η Καίτη Γκρέυ.

Επίσης υπήρξε αρραβωνιασμένη με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Έμειναν μαζί 2 χρόνια. Η Καίτη Γκρέυ υπήρξε ζευγάρι και με τον Κώστα Καρρά.