ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Η Γερουσία απέρριψε νόμο κατά της ομοφοβίας και του μισογυνισμού

Andrea Ronchini/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images

Τα τρία ακροδεξιά κόμματα -η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και το Φόρτσα Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- ψήφισαν υπέρ της παρεμπόδισης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το λεγόμενο ”Ddl Zan”, το οποίο πήρε το όνομα του βουλευτή που το κατέθεσε. Viva Italia, όνομα και πράγμα.

Το ”Ddl Zan” είναι ένα νομοσχέδιο που είχε στόχο την επέκταση της ισχύουσας νομοθεσίας κατά των διακρίσεων για την προστασία γυναικών, ατόμων με αναπηρία και μελών της LGBTQ+ κοινότητας στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα ακροδεξιά κόμματα ο νόμος θα περιόριζε την ελευθερία της έκφρασης και θα προωθούσε την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα στα σχολεία. Επομένως, τα ακροδεξιά κόμματα το καταψήφισαν.

Ιταλία: 154 γερουσιαστές ψήφισαν κατά της μετατροπής του νομοσχεδίου σε νόμο

Συνολικά 154 γερουσιαστές ψήφισαν κατά της μετατροπής του νομοσχεδίου σε νόμο έναντι 131 υπέρ. Η Ιταλία γίνεται πλέον μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ χωρίς συγκεκριμένη νομοθεσία για την προστασία των πολιτών της από μισογυνιστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές και εναντίον ατόμων με αναπηρία διακρίσεις.

Ο Guardian αναφέρει πως η Πίνα Πιτσιέρνο, ευρωβουλευτής των Δημοκρατικών, είπε ότι «πρόκειται για μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της ιταλικής Δημοκρατίας».

Το νομοσχέδιο προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια για εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, των γυναικών και των ατόμων με αναπηρία, καθώς επίσης και αύξηση της κρατικής επιχορήγησης σε οργανώσεις που μάχονται κατά των διακρίσεων αυτών.

Οι δηλώσεις Σαλβίνι

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Σαλβίνι πανηγύρισε τη «νίκη» λέγοντας πως «ηττήθηκε η υπεροψία των Δημοκρατικών και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι το νομοσχέδιο «καταψηφίστηκε σε μία ντροπιαστική μυστική ψηφοφορία».

Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους

Ένα χαστούκι για την πλειοψηφία του πληθυσμού σε μία τιτάνια προσπάθεια να σταματήσουν το μέλλον και να φέρουν την Ιταλία προς τα πίσω στην ιστορία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε.

Οι Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στην απόφαση που αφήνει ουσιαστικά απροστάτευτη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Περίπου 10.000 άνθρωποι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μιλάνο. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε πλατείες στη Ρώμη, το Παλέρμο, την Μπρέσια και την Πάντοβα.

Η σχεδιάστρια, Donatella Versace, ήταν από τις πρώτες που αντέδρασαν μέσω των social media γράφοντας: «Κάναμε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω. Ως Ιταλίδα πολίτης, ντρέπομαι για αυτό. Είναι μία ήττα που μας επηρεάζει όλους. Ποτέ δεν θα πάψω να χρησιμοποιώ τη φωνή μου και να υποστηρίζω τη δημιουργία μίας δίκαιης κοινωνίας».