ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Imane Khelif: Υποχρεωτικός γενετικός έλεγχος φύλου για την Ολυμπιονίκη πυγμαχίας 

AP Photo/John Locher)

Η Imane Khelif, χρυσή Ολυμπιονίκης της γυναικείας πυγμαχίας από την Αλγερία, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της παγκόσμιας αθλητικής επικαιρότητας, μετά από ανακοίνωση του παγκόσμιου οργανισμού πυγμαχίας World Boxing που την υποχρεώνει να υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο φύλου (PCR test) για να συνεχίσει να αγωνίζεται. Το μέτρο εντάσσεται σε νέα πολιτική της ομοσπονδίας, η οποία πλέον απαιτεί τέτοιου είδους ελέγχους από όλους τους αθλητές άνω των 18 ετών που θέλουν να συμμετάσχουν σε επίσημους αγώνες.

Η Imane Khelif, 26 ετών, έγινε γνωστή διεθνώς όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 66 κιλά (welterweight) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η πορεία της όμως δεν ήταν πάντα ανέφελη. Έχοντας αγωνιστεί με επιτυχία σε μεγάλες διοργανώσεις –συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και 4 Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων– άρχισε να γίνεται αντικείμενο σχολιασμού και αμφισβήτησης, ιδίως όταν άρχισε να κερδίζει σημαντικούς τίτλους.

Η ίδια είχε δηλώσει:

«Είμαι κορίτσι όπως όλα τα άλλα. Γεννήθηκα κορίτσι, μεγάλωσα ως κορίτσι και έτσι έχω ζήσει όλη μου τη ζωή». Αναφερόμενη στις φήμες και τις επιθέσεις που δέχεται, συμπλήρωσε: «Αγωνίστηκα σε πολλούς αγώνες και πρωταθλήματα πριν αρχίσω να κερδίζω. Μόλις άρχισα να πετυχαίνω νίκες, ξεκίνησαν οι επιθέσεις».

Τι προκάλεσε την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Πυγμαχίας World Boxing

Η στοχοποίηση της Imane Khelif εντάθηκε μετά την επιτυχία της στο Παρίσι, με σχόλια ακόμα και από πολιτικές προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο Elon Musk. Ο Trump, μάλιστα, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα τον Φεβρουάριο του 2025, απαγορεύοντας τη συμμετοχή τρανς αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα στις ΗΠΑ, γεγονός που πολλοί ερμήνευσαν ως έμμεση αναφορά σε υποθέσεις όπως αυτή της Khelif.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Πυγμαχίας, που πλέον έχει την ευθύνη για τους αγώνες πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 2028, αποφάσισε να επιβάλει υποχρεωτικό γενετικό έλεγχο φύλου, μέσω PCR τεστ. Το τεστ αυτό ανιχνεύει το γονίδιο SRY, το οποίο υποδεικνύει την παρουσία χρωμοσώματος Y, δηλαδή το βιολογικό φύλο κατά τη γέννηση.

Η ομοσπονδία δήλωσε πως η Khelif δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε καμία διοργάνωση στην κατηγορία των γυναικών –συμπεριλαμβανομένου του Eindhoven Box Cup– έως ότου προσκομίσει πιστοποίηση γενετικού ελέγχου. Το Reuters ανέφερε πως η Imane Khelif δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο, ενώ η Αλγερινή Ομοσπονδία Πυγμαχίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με την εξέλιξη αυτή.

Το μέλλον της Imane Khelif και οι επιπτώσεις στην πυγμαχία

Η Imane Khelif έχει δηλώσει πως δεν είναι τρανς, και ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί ούτε να παραιτηθεί από τον στόχο της: ένα 2ο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028.

Ωστόσο, το νέο κανονιστικό πλαίσιο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την προστασία της ιδιωτικότητας, την ηθική του ελέγχου φύλου και την πιθανή στοχοποίηση αθλητριών από μη δυτικές χώρες, σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και γεμάτο προκαταλήψεις πεδίο.

Η περίπτωση της Imane Khelif δεν είναι απλώς μια αθλητική ιστορία – είναι ένα σύμβολο του πώς η ταυτότητα, η βιολογία και η πολιτική συγκρούονται στον σύγχρονο αθλητισμό.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η επιτυχία της, αλλά και η επιβολή γενετικών ελέγχων ως προϋπόθεση συμμετοχής, φανερώνουν την ανάγκη για διάλογο, διαφάνεια και σεβασμό στην πολυπλοκότητα των φύλων και στον αθλητισμό.

Η εξέλιξη της υπόθεσης Khelif θα καθορίσει όχι μόνο την καριέρα μιας σπουδαίας αθλήτριας, αλλά πιθανόν και το μέλλον της γυναικείας πυγμαχίας παγκοσμίως.