ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ταμίλα Κουλίεβα μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία κι η φωνή της σπάει: «Μιλάμε για δύο λαούς που είναι αδέλφια»

24MEDIA Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ήταν 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δηλαδή την εισβολή στην Ουκρανία. Ημέρες μετά, η προσοχή του κόσμου συνεχίζει να είναι μόνιμα στραμμένη στην Ουκρανία. Όλες αυτές τις μέρες δημοφιλή πρόσωπα από τη Ρωσία και την Ουκρανία, μάς δίνουν τη δική τους εικόνα και τις σκέψεις τους για όσα συμβαίνουν, μέσα από τις τοποθετήσεις τους στις εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και η Ταμίλα Κουλίεβα, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Μόσχα.

Η Ταμίλα Κουλίεβα μίλησε το απόγευμα της Τρίτης στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega. Η ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στη σειρά μυστηρίου του Mega, Σκοτεινή Θάλασσα, μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή της και τη συναισθηματική της φόρτιση.

«Παρακολουθώ μουδιασμένη και συντετριμμένη τα γεγονότα. Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσω γι’ αυτό. Είναι πολύ οδυνηρό να μιλά κανείς για πόλεμο τον 21ο αιώνα και πόσο μάλλον ανάμεσα σε δύο λαούς που έχουν κοινή ιστορία, κοινή θρησκεία, κοινές παραδόσεις και κοινή γλώσσα», σημείωσε αρχικά η Ταμίλα Κουλίεβα.

Η Ταμίλα Κουλίεβα τόνισε μιλώντας στον δημοσιογράφο ότι κανείς από τους δύο λαούς δεν περίμενε η κρίση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών να εξελιχθεί σε πολεμικές συγκρούσεις. «Για όλους ήταν αδιανόητο κι εγώ ήθελα τον χρόνο μου για συνειδητοποιήσω αυτό που συμβαίνει. Γιατί μιλάμε για δύο λαούς αδέρφια και σε όλους τους Ρώσους υπάρχει ουκρανικό αίμα. Πολλοί Ρώσοι λένε αυτή τη στιγμή “Ευτυχώς δεν ζουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου να δουν αυτές τις εικόνες”», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ξέρετε έχω σπουδάσει μαζί με Ουκρανούς και μοιραζόμασταν το φαγητό, το νερό, την πνευματική τροφή. Κι όταν σκέφτομαι ότι μία μάνα Ludmila, στέλνει το παιδί της στον πόλεμο, σκέφτομαι κι ότι μία αντίστοιχη μάνα Ludmila τρέχει να σώσει το δικό της παιδί», ανέφερε φανερά συγκινημένη η ηθοποιός στη συνέχεια.

Η Ταμίλα Κουλίεβα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βλέπει έναν εμφύλιο πόλεμο. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί ουσιαστικά μιλάμε για έναν εμφύλιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε προσφυγικές ροές από την Ανατολική Ουκρανία προς τη Ρωσία κι από τη Δυτική Ουκρανία προς τις άλλες χώρες. Αυτό θεωρώ ότι είναι παράνοια και πρέπει να σταματήσει», σημείωσε η Ταμίλα Κουλίεβα.

«Στηρίζουμε την ειρήνη και μόνο αυτό μπορεί να είναι το πόρισμα ενός λογικού ανθρώπου στις μέρες μας», εξήγησε η Ταμίλα Κουλίεβα. «Ο μοναδικός σωστός δρόμος είναι η διπλωματία, ο δρόμος της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε η ηθοποιός.

Η Ταμίλα Κουλίεβα μιλά για τη Ρωσία του Ντοστογιέφκι και του παππού της και η φωνή της «σπάει»

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Ρωσία άνθρωπος που δεν έχει είτε συγγενείς είτε φίλους στην Ουκρανία. Δεν είναι μόνο η Ρωσία του Putin, αλλά και του Ντοστογιέφσκι, του Τσέχοφ, του Γκόγκολ που ήταν και Ουκρανός στην καταγωγή του. Είναι η Ρωσία του παππού μου, που πολέμησε και σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε και η φωνή της έσπασε.

«Βλέποντας αυτές τις εικόνες μπορείτε να καταλάβετε πώς νιώθουν και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε ακόμα συγκινημένη η ηθοποιός. Για την Ταμίλα Κουλίεβα όλα αυτά είναι πιο έντονα και πιο παράλογα απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε, γιατί όπως είπε ξανά: «Μοιραζόμαστε κοινή ιστορία».

«Δεν θα ήθελα να εμβαθύνω στις πολιτικές αιτίες κι όλα αυτά που έχουν συμβεί, γιατί η ρωσική πλευρά χαρακτηρίζει την τελευταία 7ετία ως γενοκτονία του ρωσικού πολιτισμού στην Ανατολική Ουκρανία. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε όλοι μας είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και να λυθεί αυτή η σύγκρουση που αφορά δύο αδελφικές χώρες», σημείωσε η Ταμίλα Κουλίεβα κλείνοντας.

Η ηθοποιός αναφέρθηκε κλείνοντας στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Ρωσία, και το hashtag που λέει «ντρέπομαι» στα ρωσικά. «Και βεβαίως πιστεύω ένας άνθρωπος στις μέρες μας πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτό που έχει δημιουργηθεί. Γιατί αυτές οι εικόνες, πραγματικά, συγκλονίζουν όλο τον κόσμο», ανέφερε.