ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία επιβάτιδας του Blue Horizon: «Ο Αντώνης μπορεί να ήμασταν εμείς;»

Γιώργος Κοντάρινης/Eurokinissi

Το έγκλημα συνέβη στον Πειραιά σε κοινή θέα, με πολλούς μάρτυρες. Όταν τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon έσπρωχναν ξανά και ξανά τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη ώσπου να πέσει στη θάλασσα, μάλλον δεν πίστευαν ότι θα πάθαιναν τίποτα. Οι ίδιοι, γιατί για τον Αντώνη προφανώς δεν νοιάζονταν. Η δική του ανθρώπινη ζωή δεν μετρούσε στα δικά τους μάτια. Όπως δεν νοιάστηκαν για το τραύμα που άνοιγαν εκείνη την ώρα στην ψυχή όποιου τους παρακολουθούσε, όποιου μάθαινε τι έγινε, καθώς από στόμα σε στόμα οι επιβάτες του πλοίου μάθαιναν για τη θηριωδία και φρόντιζαν με τον δικό τους τρόπο να διασφαλίσουν δικαιοσύνη για τον Αντώνη. Μιλώντας. Μία νέα μαρτυρία από επιβάτιδα του Blue Horizon δημοσιεύτηκε μέσω Facebook και όσα λέει, πρέπει να τα διαβάσεις κι εσύ.

Η Αικατερίνη Παυλάκη έγραψε στη σελίδα της στο Facebook για την τραγωδία της δολοφονίας του Αντώνη που έζησε ως επιβάτης του πλοίου. Η μαρτυρία της φανερώνει πως οι άνθρωποι που είδαν από ψηλά τι έγινε αντέδρασαν και ήταν οι πρώτοι που πήραν το λιμεναρχείο, που έκαναν γνωστή την είδηση ότι ένας άνθρωπος βρέθηκε στη θάλασσα αφού υπάλληλοι του πλοίου τον έσπρωξαν. Αυτούς η Αικατερίνη Παυλάκη ονομάζει Ανθρώπους με Α κεφαλαίο.

Στον αντίποδα υπάρχουν κι άλλοι κάποιοι που ονομάζει «ανθρωπάκια», εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν την ανθρώπινη ζωή. Και αναρωτιέται η επιβάτιδα του Blue Horizon που στεκόμαστε τελικά, σε ποια πλευρά, κοντά στους Ανθρώπους κι ανάμεσά τους, ή πίσω από τα ανθρωπάκια.

«Έζησα την τραγωδία της δολοφονίας του Αντώνη ως επιβάτης του Blue Horizon.Την έζησα από την πλευρά των επιβατών στο κατάστρωμα – καθόμουν λίγο πιο πέρα με το σκυλί μου- που έφριξαν με όσα είδαν από ψηλά να διαδραματίζονται, έβαλαν τις φωνές, αυτοί ήταν οι πρώτοι που πήραν τηλέφωνο το λιμεναρχείο για να ενημερώσουν βλέποντας το πλοίο να απομακρύνεται έχοντας ρίξει έναν άνθρωπο στη θάλασσα σαν να μην τρέχει τίποτα, αυτοί ήταν που έτρεξαν να ζητήσουν εξηγήσεις από τον καπετάνιο αλλά βρήκαν κλειστή πόρτα (!), που μέσα από τα τηλέφωνα τους μετέδωσαν την είδηση όπου μπορούσαν, αυτοί ήταν που με την κινητοποίησή τους οδήγησαν στην παρέμβαση του λιμεναρχείου για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι.

Οι άνθρωποι αυτοί που έδειξαν τι σημαίνει σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, που δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή ότι αύριο μπορεί να μην είναι στην εργασία τους και να χάσουν το μεροκάματο τους, που θεώρησαν υποχρέωση απέναντι στον Άνθρωπο και στον εαυτό τους να καταθέσουν όσα είδαν, είναι Άνθρωποι με Α κεφάλαιο. Από τους Ανθρώπους μάθαμε, καθώς το πλοίο διατάχτηκε να επιστρέψει, πως ο Αντώνης ήταν δυστυχώς ήδη νεκρός (εδώ τα ΜΚΔ έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση προς πάσα κατεύθυνση)», έγραψε αρχικά η Αικατερίνη Παυλάκη.

«Η συνέχεια της τραγωδίας εκτυλίχθηκε στον Άγιο Νικόλαο, διότι ο Αντώνης ήταν από δω και γνωστός στους περισσότερους. Φτάνοντας, έμαθα ότι οι Άνθρωποι εδώ, κινητοποιήθηκαν άμεσα και οργάνωσαν διαμαρτυρία φόρο τιμής στον άδικο θάνατο του», σημείωσε αναφερόμενη στον 36χρονο που όλες οι μαρτυρίες θέλουν να είναι ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου.

Κι έπειτα ήρθε η φρικτή συνειδητοποίηση, αυτοί που κάνουν σχεδόν όλοι από τη στιγμή που η είδηση άρχισε να μεταδίδεται. «Να πω ότι ο Αντώνης ήταν ένας από εμάς, μπορεί να ήμασταν εμείς;» αναρωτήθηκε αρχικά κι έπειτα πρόσθεσε άλλο ένα πολύ πιο «δύσκολο» ερώτημα. «Να πω ότι ο τύπος που τον έσπρωξε με πλήρη αδιαφορία σαν να πετάει μύγα από το πέτο του μπορεί να είναι ένας από μας, μπορεί να ήμασταν εμείς, σημείωσε.

Μπορεί; Αλήθεια; Ξέρουμε που στεκόμαστε και σε ποια πλευρά μάς βρίσκουν τέτοια τραγικά εγκλήματα; Η Αικατερίνη Παυλάκη συνέχισε το συλλογισμό της, ενώ αναφέρθηκε στην απαράδεκτη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας για την οποία ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χρειάστηκε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία ζήτησε συγγνώμη για τη «λανθασμένη διατύπωση».

«Δεν ξέρω πόσο μπορεί να έχει σαπίσει η ελληνική κοινωνία αλλά από ότι φαίνεται από τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας πολύ. Την ίδια στιγμή που οι Άνθρωποι έκαναν το καθήκον τους απέναντι στο συνάνθρωπό τους, εκείνος βρήκε να μιλήσει για την τραγωδία όσων πάνε να δουλέψουν για ένα μεροκάματο, αλήθεια τώρα;», έγραψε η επιβάτιδα του Blue Horizon.

«Να μιλήσω για το χάλι της εταιρείας που το μόνο που έκανε για την επτάωρη ταλαιπωρία των επιβατών ήταν να προσφέρει ένα χυμό και ένα πρωινό; Καμία κουβέντα για αποζημίωση των επιβατών- κατά τα άλλα ιδιωτικοποιήσεις για να έχουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη – μόνο κέρδη για τους πλοιοκτήτες. (Αυτό θα το κυνηγήσω, οπότε θα σας έχω ενημέρωση)», συνέχισε τη μαρτυρία της.

«Να αναφερθώ σε αυτό που ακούω ότι σε όλο το λιμάνι υπήρχε μόνο ένας λιμενικός; Γιατί τελικά, σε όλες τις μεγάλες τραγωδίες αν σηκώσεις το χαλάκι θα ανακαλύψεις την παντελή έλλειψη προσωπικού. Είναι τυχαίο; Τί έχει γίνει; Τι μας συμβαίνει, πώς καταντήσαμε έτσι; Πώς λειτουργούν όλα γύρω μας; Από τύχη;

Και τέλος, ποιοι είμαστε εμείς; Με τους Ανθρώπους, ή με τα ανθρωπάκια; Διαβρωμένοι και παρηκμασμένοι τόσο ώστε η αξία της ανθρώπινης ζωής να μην είναι παρά κενό γράμμα και θέμα για τα μυθιστορήματα του περασμένου αιώνα;», κατέληξε στην ανάρτησή της.