ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η MC Λίνα Μενδώνη και η playlist #Μενδωνη_songs είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο Twitter/Χ

Γιάννης Πανόπουλος/ Eurokinissi/ 24 Media Creative Team

Το #Μενδωνη_songs είναι ένας καλός λόγος να μπεις σήμερα στο ελληνικό X. Όλα ξεκίνησαν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη έχει την πιο ωραία λίστα στο Spotify και δεν το ξέρει. 

Η Λίνα Μενδώνη θέλει να πάρει μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας. 

Τα μέτρα που προτείνει η Λίνα Μενδώνη είναι για τους ραδιοσταθμούς, τις οπτικοακουστικές παραγωγές, αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους (χώροι εισόδου, υποδοχής και ανελκυστήρες σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, χώροι στάθμευσης, διάδρομοι και λοιποί χώροι παραμονής των επισκεπτών σε εμπορικά κέντρα, χώροι υποδοχής και αναμονής των πελατών στα καζίνα, χώροι σταθμών και αποβάθρες επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών του μετρό, των τρένων και των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων, στεγασμένοι χώροι που προορίζονται για την αναμονή των επιβατών σε αεροπλάνα και πλοία).

Δεν το πήρε καλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «δυσάρεστη έκπληξη» τις νέες ρυθμίσεις και δηλώνει ότι «πρόκειται για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω». Βέβαια ραδιόφωνα και ξενοδοχεία γιατί να θέλουν την ποσόστωση αφού έτσι θα πρέπει να καταβάλλουν λεφτά στους δημιουργούς για πνευματικά δικαιώματα και να καταργήσουν τις playlist με τα ίδια και τα ίδια τραγούδια.

Και υπήρχαν πολλά thoughts κι άπειρα feelings στα social media

Η ψύχραιμη ανάρτηση/ τοποθέτηση του Φοίβου Δεληβοριά για το νομοσχέδιο Μενδώνη

«Νομίζω πως το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έχει μεν ατέλειες και υπερβολές, αλλά είναι μια πρώτη ιστορικά προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στην ντόπια παραγωγή, που έχει ρημάξει μετά την κατάρρευση της δισκογραφίας και την απόλυτη κυριάρχηση του «τζάμπα». Ειδικά οι επιλογές που δίνονται στα ραδιόφωνα, αλλά και μια πολιτική που αφορά τα ξενοδοχεία, τα καζίνο μου φαίνονται μια χαρά. Παρατηρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε σχέση με τον συγχρονισμό στις ταινίες. Επίσης, δεν συμφωνώ με τον όρο «ελληνόφωνο», γιατί αποκλείονται ωραίες αγγλόφωνες ελληνικές παραγωγές που θα μπορούσαν να ωφεληθούν κι αυτές με το νόμο. Έγραψα τον συλλογισμό μου και σε εφημερίδα που μου το ζήτησε και θα το δημοσιεύσει. Βεβαίως, διαβάζω πολλά αστεία (μερικά καλά) για εναλλαγή στα μπαρ των Smiths με την «Παπαλάμπραινα»

 

Δεν  θα λειτουργήσει βέβαια έτσι, άλλωστε η ποιότητα και οι διαβαθμίσεις της έχουν άλλους νόμους. Όταν όμως σκίζεται (οικονομικά και πνευματικά) ένας νέος ηλεκτρονικός συνθέτης πχ να κάνει κάτι όμορφο, είναι καλό να ξέρει ότι το ραδιόφωνο ή οι δημόσιοι χώροι θα του δώσουν την ευκαιρία να υπάρξει και να διαδώσει τον κόπο του, ο οποίος αγνοείται παντελώς από τους αλγόριθμους και τα playlist. Και επίσης να νιώσει την πίεση του ανταγωνισμού και της συνύπαρξης με την διεθνή σκηνή. Εκτός αν ξεκινάμε με την προϋπόθεση πως ο Έλληνας είναι κατώτερο είδος ανθρώπου -και άρα οφείλει να είναι μόνο ακροατής ή κατ’ οίκον δημιουργός. Ας γίνει μια αυστηρή διαβούλευση κι ας περάσει ο νόμος- σε σχέση με άλλες χώρες, έχει αργήσει δεκαετίες, διότι παρεμποδιζόταν από έχοντες αντίθετο οικονομικό συμφέρον. Αυτά είναι τα δικά μου 2 σεντς- ή δραχμές, αν προτιμάτε, στην γενική κουβέντα».

Η αντίθετη άποψη στη «λογοκρισία» της Μενδώνη

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) αναφέρει με ανακοίνωσή της την έκπληξη των μελών της για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού. Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η ρύθμιση «εισήχθη χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση με τους εκπροσώπους του κλάδου και κυρίως χωρίς να αξιολογηθούν οι συνέπειές της στο ραδιοφωνικό τοπίο».

Τι λένε δηλαδή οι ιδιοκτήτες; 

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) υπογραμμίζει ότι «οι προτεινόμενες διατάξεις Μενδώνη, όπως και το σύνολο των ρυθμίσεων που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου, επιχειρούν να «φορέσουν» σχολική ποδιά άλλων εποχών και άλλων καθεστώτων, εισάγοντας έναν ιδιότυπο εθνικισμό περιεχομένου, χωρίς λόγο και αιτία. Ζητούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας».

Έχουμε αναπάντητα ερωτήματα

Τι συμβαίνει με Έλληνες καλλιτέχνες που δεν τραγουδούν ελληνικά; Τι θα γίνει με τα ραδιόφωνα που παίζουν αποκλειστικά ξένη μουσική;

Βέβαια, η κυρία Μενδώνη απάντησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Παύλου Τσίμα. Αυτό πάλι είναι στη διακριτική ευχέρεια του ραδιοφώνου. «Εάν για παράδειγμα ένα ραδιόφωνο θέλει να βάλει το ποσοστό αυτό της μουσικής που προτείνουμε, θα έχει περισσότερο διαφημιστικό χρόνο. Δεν χάνει κάτι. Κίνητρα δίνουμε. Τι εννοεί κίνητρα; Θα δίνεται 5% περισσότερος διαφημιστικός χρόνος, εφόσον ο ραδιοφωνικός σταθμός αυξήσει την ελληνόφωνη μουσική κατά 20%. 

Εάν, ας πούμε βάλει το ελληνικό τραγούδι στις 12:00 το βράδυ για κάποιους ανθρώπους που κάθονται και ακούνε ραδιόφωνο εκείνη την ώρα, επίσης δεν θα παρέμβει κανείς, στο πότε θα το βάλει. Επαναλαμβάνω, είναι κίνητρο, δεν χάνει κάτι, δεν περιορίζουμε κάτι. Δίνουμε επιπλέον κίνητρα».

Άρα η Λίνα Μενδώνη δεν επιβάλλει, δίνει κίνητρα;. Το λέει και ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης που δεν τον λες και φιλοκυβερνητικό.

Μήπως αυτά τα κίνητρα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη είναι μια κάποια διευκόλυνση για τους δημιουργούς (που πληρώνουν από την τσέπη τους την παραγωγή των δίσκων/cd/ video clips) προκειμένου να τους εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα; Το ξέρει και η Λίνα Μενδώνη που είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3 «καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να πει ότι έχουν παρέμβει οι δημιουργοί, που τους αφορά και  γι’ αυτό παρεμβαίνουν θετικά». Η Λίνα Μενδώνη είναι όντως η προστάτιδα του ελληνόφωνου ρεπερτορίου.