ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Jamie Lee Curtis αποχαιρέτησε τη Sinéad O’Connor με Ντίνο Χριστιανόπουλο

@2023 Chris Pizzello/AP Images

Ίσως το δίστιχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε; Όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος», να είναι τελικά το πιο διάσημο ποίημά του καθώς έχει βρεθεί στα χείλη και στα posts μερικών από τους διασημότερους ανθρώπους στη Γη. Αυτό το δίστιχο είχε απαγγείλει η Meghan Markle κλείνοντας τον πρώτο (και τελευταίο όπως έμελε) κύκλο του podcast της για το Spotify. Αυτό το δίστιχο χρησιμοποίησε και η Jamie Lee Curtis για να αποχαιρετήσει τη Sinéad O’Connor.

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε; Όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος», ανέφερε η φωτογραφία μία εκ των πολλών αναρτήσεων που πραγματοποίησε η Jamie Lee Curtis για να αποχαιρετήσει τη Sinéad O’Connor μέσω Instagram. «Τίποτα δεν συγκρίνεται μαζί σου», σχολίασε στη λεζάντα του post της επικαλούμενη το θρυλικό hit της μουσικού.

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 26 Ιουλίου βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο. Μεταξύ των ανθρώπων που τη θρήνησαν δημόσια ήταν και η ηθοποιός που αφιέρωσε το παραπάνω δίστιχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου στην εκλιπούσα.

Το μικρό αυτό δίστιχο ποίημα γράφτηκε το 1978 και εντάχθηκε στον κύκλο ποιημάτων Το κορμί και το σαράκι. Έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ το 1995 εντάχθηκε και σε συλλογή που κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας. Οι εκδόσεις Ιανός το συμπεριέλαβαν στα Μικρά ποιήματα το 2004.

Μία παραλλαγή του διστίχου αυτού είχε γίνει viral το 2015 και αποδιδόταν λανθασμένα σε μεξικάνικη παροιμία, όπως είχε γράψει σε άρθρο του στη Lifo ο Χρήστος Παρίδης στο παρελθόν. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2020.

Η Sinéad O’Connor βρέθηκε την Τετάρτη 26 Ιουλίου χωρίς τις αισθήσεις της στο διαμέρισμα της στο Λονδίνο όπου διαπιστώθηκε επιτόπου ο θάνατός της. Οι συγγενείς της ειδοποιήθηκαν και θα ετοιμαστεί σχετικός φάκελος που θα αποκαλύψει την αιτία του θανάτου της από τον ιατροδικαστή. Η Jamie Lee Curtis συγκλονισμένη από τον θάνατό της μοιράστηκε μία σειρά από posts αφιερωμένα σε εκείνη, μεταξύ των οποίων κι αυτό που είδες παραπάνω.

«Κάποτε άκουσα τη Sinéad να τραγουδά α καπέλα σε ένα άδειο παρεκκλήσι στην Ιρλανδία. Ήταν υπό κατασκευή στην ιδιωτική κατοικία του οικοδεσπότη μας. Ήταν ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Στη συνέχεια πήγαμε μαζί να δούμε τον Eminem σε ένα φεστιβάλ. Την αγάπησα. Τη μουσική της. Τη ζωή της. Αυτό είναι τόσο λυπηρό. Δείτε το ντοκιμαντέρ “Nothing Compares”. Εξαιρετικό. Ραγίζει καρδιές. Αναπαύσου καλά. Αναπαύσου με δύναμη. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε σε άλλο post της για την καλλιτέχνη και καλή της φίλη, όπως μαρτυρούν οι ιστορίες που διηγήθηκε για την τραγουδίστρια, η Jamie Lee Curtis.

«Επέστρεψα σπίτι και ακούω τη μουσική της Sinead. Τη νιώθω τόσο διαφορετική» έγραφε σε άλλη ανάρτησή της. Αυτή τη συνόδευσε από μία φωτογραφία που η ίδια είχε τραβήξει τη Sinead O’ Connor και τη Marianne Faithfull στο ίδιο φεστιβάλ που παρακολούθησαν μαζί.