ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γκαλερί Tate κάλεσε μία drag queen να διαβάσει παραμύθια στα παιδιά και μάντεψε τι έγινε

Aidahdeedrag/Instagram

Μια αντίδραση αντίστοιχη με ό,τι προκλήθηκε πριν μερικές εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, σημειώνεται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της φημισμένης Tate Gallery να διοργανώσει εκδήλωση όπου η γνωστή στη χώρα της drag queen Aida H Dee θα διαβάσει παραμύθια σε παιδιά Δημοτικού. Τι κι αν απέχουμε μίλια μακριά, ο φόβος για το διαφορετικό που «μπορεί να μολύνει αθώες παιδικές ψυχές»- σύμφωνα με το σχετικό αφήγημα- ενώνει όπου κι αν βρίσκεται κανείς.

 

 

 

Η drag queen Aida H Dee είναι διάσημη στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας και είναι η ιδρύτρια της πρωτοβουλίας Drag Queen Story Hour UK, ενός προγράμματος με συνεδρίες που περιλαμβάνει αναγνώσεις παραμυθιών και δράσεις που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα σε σχολεία, βιβλιοθήκες και μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά η Aida H Dee ίσως δεν απαγγείλλει ποτέ τα παραμύθια της στη λονδρέζικη γκαλερί Tate καθώς η πρωτοβουλία αντιμετωπίζει τις έντονες αντιδράσεις γονέων σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω project είναι υπερσεξουαλικό, προωθεί την ιδεολογία του φύλου στα παιδιά με μονοδιάστατο τρόπο αλλά όχι την τέχνη. Όπως ενημέρωσε η drag queen μέσω Instagram, 3000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μία αίτηση εναντίον της, ώστε να καταργηθεί η δωρεάν της παράσταση με κοινό τα παιδιά. «ΜΟΝΟ 3000; Μα μιλάμε για την Tate», σχολίασε αστειευτικά η Aida.

Η performance της drag queen Aida H Dee στην Tate Gallery έχει προγραμματιστεί για τις 11/2 και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν τελικά ο Sab Samuel, ο άνθρωπος πίσω από την περσόνα της Aida θα καταφέρει να πει τα παραμύθια του στα παιδιά που θα τον τιμήσουν. O συγγραφέας Samuel και το alter ego του είναι το πρώτο drag queen πρόσωπο που διάβασε παραμύθια σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ευρώπη.

Υπογράφει ως «περήφανος υπέρμαχος των αυτιστικών, των ατόμων με ΔΕΠ-Υ και των LGGTQIA+ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμα πιο μακριά». Προφανώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μία εκδήλωση της Aida H Dee και του Sab Samuel προκαλεί αντιδράσεις. Οι διαμαρτυρίες ήταν καθημερινότητα και στην αντίστοιχη περιοδεία τους το καλοκαίρι που μας πέρασε σε 70 βρετανικές δημοτικές βιβλιοθήκες

Και όλα αυτά, δυστυχώς θυμίζουν έντονα, τον αντίστοιχο σάλο που προκλήθηκε στα τέλη Δεκέμβρη σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονικής, με αφορμή την πρωτοβουλία του ”Thessaloniki Pride”, των «Οικογενειών με Ουράνιο Τόξο» και φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την εκδήλωση όπου η drag queen Raw Bee Candles, διάβασε στα παιδιά το παραμύθι του Κωνσταντίνου Μαραγκού με τίτλο «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα».

Πώς σου φαίνεται το νέο κούρεμα της Δούκισσας;

ΨΗΦΙΣΕ