ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Έλενα Ακρίτα για το γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με όσους χάρηκαν με την τραγωδία στην Τουρκία

Γιώργος Καμπαγιοβάνης/Papadakis Press

Με την Τουρκία να γράφει τα τελευταία 24ωρα μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της και τις εικόνες από τα συντρίμμια του φονικού σεισμού και τα χιλιάδες θύματά του να κάνουν τον γύρο του κόσμου, η Έλενα Ακρίτα παίρνει τον λόγο και δεν λέει πολλά, αλλά ένα και ουσιαστικό.

Η Έλενα Ακρίτα στο 64ο επεισόδιο του Podcast, της στο NEWS247, ξεσπά για όσους λίγους και μισάνθρωπους χάρηκαν για την τραγωδία στην Τουρκία και εξηγεί γιατί πρέπει να ασχολούμαστε μαζί τους.

«Για την Τουρκία δεν θέλω να μιλήσω γιατί στην ουσία δεν μπορώ να μιλήσω. Από την ώρα που μαθεύτηκε αυτός ο φονικός σεισμός που έστειλε χιλιάδες σε έναν άλλο κόσμο, καλύτερο ή χειρότερο δεν ξέρω, που ορφάνεψε παιδιά, μιλάμε για μια τραγωδία που γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία όχι μόνο της Τουρκίας. Δεν μπορώ να πω τίποτα, εκτός από ένα: εσείς που χαρήκατε τι σκατά είστε; Είστε άνθρωποι εσείς, έχετε ψυχή, καρδιά, συναισθήματα; Ποιοι είστε όλοι εσείς που χαρήκατε; Ποιοι είστε όλοι εσείς που είπατε “μπράβο, να τους ισοπεδώσουμε τους Τούρκους”;[…].

Αναρωτήθηκα στην αληθινή σας ζωή, ένας άνθρωπος που γράφει “αχ το ευχαριστήθηκα” και “να μην μείνει κανένας”, στην ιδιωτική σας ζωή τι κάνετε; Δέρνετε τα παιδιά σας; Σκοτώνετε τη γυναίκα σας; Βασανίζετε τα ζώα γύρω σας; Τι σκατά κάνετε εσείς που λέτε για τα παιδιά για τον κόσμο; Μην ανακατεύετε τον Θεό σε όλα αυτά. Αυτό που λέει “ο Θεός είναι Έλληνας” και “ο Θεός τους τιμώρησε”. Ο Θεός δεν σκοτώνει μωρά. Κάτι άλλο γίνεται. Ψάξτε το. Ντροπή σας.», είπε φορτισμένη η Έλενα Ακρίτα.

«Πενθούμε. Κι αν θέλουμε να το δούμε και ωφελιμιστικά, αυτή η τεκτονική πλάκα, δίπλα μας είναι. Η κατσίκα του γείτονα. Τέρατα. Θλίψη. Σιωπή

Η δημοσιογράφος συνέχισε και απηύθυνε και μια σημαντική έκκληση σε όλους εμάς που κατανοούμε, συμπονούμε και συμπάσχουμε με τη γειτονική χώρα: «”Αχ καλέ γιατί ασχολείστε με όλους αυτούς και τους δίνετε αξία;” Ετσι μου γράφουν μερικοί όταν γράφω ή όταν στηλιτεύω τα κακώς κείμενα. Με το “μην ασχολείστε” φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Με το “σνόμπαρέ τους” φτάσαμε στα χάλια που φτάσαμε. Θα ασχολούμαστε παιδιά, με τον κάθε εθνικιστή, τον κάθε πατριδοκάπηλο, διότι αυτοί για την Τουρκία δεν είναι τίποτ’ άλλο, με τον κάθε ομοφοβικό, το κάθε καθίκι, τον κάθε ρατσιστή. Θα μιλάμε γι’ αυτόν, θα τον δείχνουμε με το δάχτυλο – γιατί πρέπει να είναι δαχτυλοδειχτούμενος, από αυτή την κοινωνία.

Όσο το ξεπερνάμε κι όσο κάνουμε τους ανώτερους και τους σνομπ, αυτοί πολλαπλασιάζονται.

Κοντεύουν να μας πνίξουν, αναπνέουν το χνώτο μας. Θα μιλάμε γι’ αυτούς λοιπόν, θα τους δείχνουμε, θα ασχολούμαστε. Όσο μπορώ, όσο αναπνέω, θα ασχολούμαι κι εσείς το ίδιο, πολύ σας παρακαλώ.», κατέληξε η Έλενα Ακρίτα.