ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Σαουδική Αραβία επιτρέπει στις γυναίκες να ταξιδεύουν χωρίς άδεια από άντρα και μάλλον πρέπει να χαρούμε

AP Photo/Nariman El-Mofty, File

Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε επισήμως ότι οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, άνω των 21 ετών, μπορούν να κάνουν αίτηση για διαβατήριο χωρίς άδεια και να αποκτήσουν ίσο δικαίωμα με τους άντρες στο θέμα της μετακίνησης. Τους δόθηκε επίσης το δικαίωμα να καταγράφεται επίσημα ο τοκετός, ο γάμος ή το διαζύγιό τους.

Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από μία σειρά προσπαθειών από γυναίκες να δραπετεύσουν στο εξωτερικό (και αναρωτιόμαστε γιατί). Δεν είναι ας πούμε το γεγονός ότι τυγχάνουν κάκιστης μεταχείρισης, σαν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ωστόσο, οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο από τον Πρίγκιπα Mohammed bin Salman που έκανε την αρχή με την άρση της απαγόρευσης της οδήγησης για τις γυναίκες. Ένα μικρό βήμα για το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα.

Δες κι αυτό: Μία ακόμα Ημέρα της Γυναίκας χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία και τις ζωές μας

Τι αλλάζει ακριβώς στην πράξη;

Το πατριαρχικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας δίνει στους πατεράδες, συζύγους και άλλους άρρενες συγγενείς την εξουσία να αποφασίζουν για λογαριασμό των γυναικών. Πρακτικά, λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι αν ήθελες να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, έπρεπε να πάρεις άδεια για να βγάλεις ή να ανανεώσεις το διαβατήριό σου. Αυτό μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, μιας και σύμφωνα με τη βασιλική εφημερίδα Um al-Qura, ανακοινώθηκε ότι κάθε κάτοικος μπορεί να ανανεώνει το διαβατήριό του, αρκεί να είναι άνω των 21.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι γυναίκες μπορούν πλέον να δηλώσουν σε ληξιαρχείο τη γέννηση των παιδιών τους, τους γάμους ή τα διαζύγια. Άλλο ένα πολύ βασικό στοιχείο αυτής της αλλαγής είναι ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα στην εργασία, χωρίς να γίνονται διακρίσεις ανάλογα με το φύλο, την ηλικία ή τις αναπηρίες.

Οι αντιδράσεις

Μπορεί για εμάς να φαντάζει τρομερά παράλογο το γεγονός ότι, εν έτει 2019 αποφασίζεται οι γυναίκες να μπορούν να είναι σε θέση να οδηγούν ή να ταξιδεύουν μόνες, αλλά μην ξεχνάς ότι εκείνες που έχουν στερηθεί βασικών δικαιωμάτων, το αντιμετωπίζουν σαν λόγο να γιορτάσουν και να χαρούν με αυτές τις εξελίξεις. Η πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβία στις Η.Π.Α. επιβεβαίωσε τα καλά νέα μέσω Twitter και μίλησε για την τεράστια εξέλιξη της χώρας της πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διάβασε κι αυτό: Σε πόσες χώρες του πλανήτη γυναίκες και άντρες έχουν ίσα δικαιώματα; Η απάντηση, μονοψήφιο νούμερο

 

Υπήρξαν και εκείνοι που θεωρούν (δικαίως) ότι δε γίνεται να θεωρείς μνημειώδεις τόσο μικρές και δεδομένες αλλαγές, ενώ μία εκπρόσωπος της συντηρητικής κοινωνίας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι: «Φαντάσου τις κόρες σου να μεγαλώνουν, να φεύγουν και να μην ξαναγυρνούν. Θα ήσουν χαρούμενος»;

Δεν ξεχνάμε ότι παρά τα μωρουδιακά βήματα των αλλαγών, εκκρεμούν πολύ σημαντικά θέματα. Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να χρειάζονται την άδεια ενός άντρα για να παντρευτούν ή να ζήσουν μόνες τους, καθώς και ότι εκείνες δεν έχουν λόγο στην απόφαση του δικού τους παιδιού για το πώς θα ζήσει. Επίσης, έχουν γίνει προσπάθειες για περιορισμό των ακτιβιστριών που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και αντιμετωπίζουν πιθανότητα φυλάκισης, ενώ πολλές εξ’ αυτών υποστηρίζουν ότι έχουν βασανιστεί κατά την κράτησή τους. Οι αλλαγές σε κάθε επίπεδο είναι σημαντικές, αλλά η χαρά δεν είναι το συναίσθημα που μας προκαλούν.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Nariman El-Mofty, File