ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H οργισμένη ανάρτηση της Angelina Jolie για το ναυάγιο στην Πύλο

@2022 Bebeto Matthews/ AP Images

Η Angelina Jolie έχει υπάρξει πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η είδηση για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου κι έφτασε και τα δικά της μάτια, προκαλώντας της έντονα συναισθήματα. Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα μίλησε για το ναυάγιο στην Πύλο μέσα από μία σειρά από Instagram Stories της που ξεκινούσαν με τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων, τις 78 σωρούς προσφύγων που έχουν μέχρι τώρα ανασυρθεί.

«Νιώθω αηδιασμένη από αυτή την είδηση. Κανείς δεν ρισκάρει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, εκτός κι αν δεν έχει επιλογές. Γνώριζα έναν άντρα που έχασε τη γυναίκα του και την κόρη του, αφού κρατούσε τα σώματά τους για ώρες προσπαθώντας να τις κρατήσει ζωντανές. Όταν τον γνώρισα τον ρώτησα γιατί μπήκαν σε ένα τόσο γεμάτο πλοίο αφού έμοιαζε επικίνδυνο; Γιατί να το ρισκάρουν εξαρχής;», έγραψε αρχικά η Angelina Jolie και συνέχισε με τις απαντήσεις που πήρε.

Angelina Jolie Instagram.com/angelinajolie

«Μου απάντησε πως ήταν για χρόνια σε εμπόλεμη ζώνη και προσπαθούσε να βοηθήσει ως γιατρός. Έπειτα πήρε την οικογένειά του μακριά από τον πόλεμο σε μια συνοριακή χώρα όπου αντιμετώπισαν διακρίσεις. Δεν μπορούσαν να δουλέψουν, η κόρη του δεν μπορούσε να πάει σχολείο. Η σύζυγος παρενοχλούνταν τακτικά και τον παρακάλεσε να κανονίσει να μπουν σε βάρκα», συνέχισε την εξιστόρησή της η Angelina Jolie.

«Έκαναν μικροδουλειές για να βρουν μετρητά να αγοράσουν εισιτήριο. Τους έβαλαν σε μία μικρή βάρκα και τους έβγαλαν στα ανοιχτά. Όταν έφτασαν σε μία μεγαλύτερη βάρκα γεμάτη άτομα, τους ζήτησαν να φύγουν. Ο διακινητής αρνήθηκε να τους οδηγήσει πίσω στην ακτή.

Η βάρκα τους έβγαλε μέχρι ενός σημείο. Είπε ότι ήταν δύσκολο να αναπνεύσει. Όλοι ήταν τρομαγμένοι. Τότε ένα άλλο πλοίο εμφανίστηκε και τους εμβόλισε. Όλοι ούρλιαξαν. Η βάρκα άρχισε να βουλιάζει. Κρατούσε επί ώρες τα σώματα της συζύγου και της κόρης του. Δεν μπορούσε να τις κρατήσει να επιπλέουν, οπότε τις έχασε», συμπλήρωσε η ηθοποιός και σκηνοθέτης μεταφέροντας τη συγκλονιστική μαρτυρία ενός πρόσφυγα, με μία μοναδική αλλά και τόσο όμοια ιστορία ζωής με τους πρόσφυγες του ναυαγίου της Πύλου, με τους πρόσφυγες από κάθε γωνιά της γης σε κάθε σημείο της ανθρώπινης ιστορίας.

«Είχε αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθά άλλους ως γιατρός. Δεν είναι κακός άνθρωπος ή κακός γονιός. Δεν είχε επιλογές», επεσήμανε η Angelina Jolie. «ένας από τους μύθους είναι ότι αυτό συμβαίνει από την επιθυμία για μία καλύτερη ζωή. Αυτό υποτιμά την πραγματικά φρικτή καθημερινότητα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Κι ότι αυτός ο δρόμος αντιπροσωπεύει μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσεις ασφαλή την οικογένειά σου», τόνισε.

Η Angelina Jolie ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της επισημαίνοντας ότι το κύριο σημείο που θα έπρεπε να μας προβληματίζει, είναι το «γιατί, εξαρχής, οι πρόσφυγες και άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν σπίτι τους και τι θα μπορούσε να γίνει για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, το εμπόριο και οι σχέσεις  ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν και να προοδεύσουν στην πατρίδα τους. Κι εμείς δεν κοιτάζουμε καν τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν εμείς, η Δύση, παρεμβαίνουμε με τρόπους που αναστατώνουν τη ζωή τους και έχουμε κέρδη από τις δικές τους πηγές, όταν ταΐζουμε τη φτώχεια τους αγοράζοντας τη γη τους… Όλα αυτά είναι μέρος της αδικίας και της τραγωδίας που οδηγεί τους ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο».