WOMEN TODAY

Η Malala Yousafzai ενηλικιώνεται και συνεχίζει να μας ανατριχιάζει

Υπάρχουν κάποια κορίτσια, που από πολύ μικρή ηλικία ανησυχούν περισσότερο για τον κόσμο και λιγότερο για τον εαυτό τους. Ένα από αυτά, είναι η Malala Yousafzai.

Η γυναίκα που αποτελεί τη νεαρότερη νικήτρια Nόμπελ, επέλεξε να γιορτάσει τα 18α γενέθλια της, εγκαινιάζοντας ένα σχολείο δευεροβάθμιας για Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο. Όπως τόνισε, θεωρεί ότι οι φωνές τους αγνοούνται για πολύ καιρό και με την παρουσία της εκεί, ελπίζει να ακουστούν λίγο παραπάνω.

Το ίδρυμα που φέρει το όνομα της και υποστηρίζει τοπικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ανέλαβε τη χρηματοδότηση του σχολείου στη Bekaa Valley, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Μπορεί να υποδεχτεί περίπου 200 κορίτσια ηλικίας από 14 έως 18 χρονών.

Σήμερα, στην πρώτη μου μέρα ως ενήλικη, εκ μέρους όλων των παιδιών του κόσμου, ζητώ από τους ηγέτες να επενδύσουν στα βιβλία και όχι στις σφαίρες.

Των εγκαινίων και αυτής της δήλωσης, είχε προηγηθεί η εκστρατεία #BooksNotBullets με την οποία η Malala έλεγε ότι δε θέλει ευχές και δώρα. Ζητούσε από τον κόσμο να δημοσιεύσει μια φωτογραφία με το αγαπημένο του βιβλίο και να γράψει γιατί επιλέγει την εκπαίδευση και όχι τη βία. Με αυτό το τρόπο ήθελε – και θέλει – να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις ώστε να διαθέσουν 39 δισ. δολάρια για να έχει κάθε παιδί στον πλανήτη τη δυνατότητα να πάει για 12 χρόνια σχολείο.

“Τα λεφτά υπάρχουν αλλά οι ηγέτες επιλέγουν να τα χαλούν σε άλλα πράγματα, όπως στρατιωτικούς προϋπολογισμούς” υπογραμμίζει η Malala.

 

Η γνωστή ακτιβίστρια, έσβησε τα 18 της κεράκια παρέα με τις νέες μαθήτριες της περιοχής. Συγκινημένη, είπε ότι αυτά τα κορίτσια “είναι εκπληκτικά. Δε θέλουν καμία άλλη συμβουλή γιατί ξέρουν ότι η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για εκείνες”.

Σε όλους τους μαθητές έχω να πω ότι θα διαβάσετε βιβλία. Θα ανακαλύψετε νέες ιδέες. Θα μάθετε μαζί. Θα ονειρευτείτε μαζί. Και θα εμπνεύσετε τον κόσμο.

Η ίδια, συνεχίζει να κάνει το τελευταίο και όσο περνούν τα χρόνια έχει μεγαλύτερο κοινό. Ξεκίνησε από μια μικρή κοινωνία στο Πακιστάν τολμώντας να πει “ναι” στην εκπαίδευση παρά το ότι τα σχολεία έκλειναν, βομβαρδίζονταν και κινδύνευε.

Μίλησε στο BBC για της βιαιότητες των Ταλιμπάν, άρχισε να γράφει και να δίνει ομιλίες. Σκεφτόταν ότι κινδύνευε αλλά είχε θάρρος. Η ευχή που είχε κάνει σε μια επιστολή της, όταν ήταν μικρή, φαίνεται ότι έπιασε.

Όταν είδε παιδιά να ζουν σε μια χωματερή, έγραψε στον Θεό: “Δώσε μου δύναμη και κουράγιο. Θέλω να κάνω αυτό τον κόσμο τέλειο”

Όταν το 2012 δέχτηκε σφαίρα, βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο. Επέζησε. Στη συνέχεια έγινε πιο δυνατή, εκδίδοντας βιβλίο, κερδίζοντας Nόμπελ Ειρήνης και σύντομα μεταδίδοντας το μήνυμα και την ιστορία της μέσω της μεγάλης οθόνης.

H Μalala είναι η ζωντανή απόδειξη πως όσο υπάρχουν όμορφοι άνθρωποι, ο κόσμος μπορεί πράγματι να γίνει ομορφότερος. Αν λέει τόσο όμορφα πράγματα μόλις στα 18 χρόνια της ζωής της, σίγουρα έχουμε πολλά ακόμα να ακούσουμε και να δούμε στο μέλλον.

“Η τρομοκρατία θα εξαπλωθεί αν δεν μιλήσεις”

 “Είμαι πιο δυνατή από τον φόβο”

 “Αυτό μου λέει η ψυχή μου: Να είσαι ειρηνική και να αγαπάς όλο τον κόσμο”

 “Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της φωνής μας μόνο όταν μας επιβάλουν τη σιωπή”

 “Ένα παιδί. Ένας δάσκαλος. Ένα βιβλίο και ένα στυλό μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μόνη λύση”

 “Ας φτιάξουμε το μέλλον μας τώρα και ας κάνουμε τα όνειρα μας την πραγματικότητα του αύριο”

 “Οι εξτρεμιστές έδειξαν αυτό που τους φοβίζει περισσότερο: ένα κορίτσι με ένα βιβλίο”

*Κεντρική φωτογραφία: Περιοδικό TIME