ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Καίτη Γαρμπή λέει το πιο ουσιαστικό «ναι μεν, αλλά» μετά τη δίκη Λιγνάδη

Instagram.com/kaitigarbi

Μία σύγχυση επικρατεί από χθες στο μυαλό όλων εκείνων που περίμεναν την απόφαση στη δίκη Λιγνάδη. Ένα «ναι μεν, αλλά», ένα «τουλάχιστον όμως», ένα «ε και;» κι ένα «μα πώς;» συγκρούονται και πότε επικρατεί το ένα και πότε το άλλο. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένοχος από την Τετάρτη 13 Ιουλίου πρωτοδίκως για δύο βιασμούς ανηλίκων, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, αλλά σήμερα Πέμπτη, 14 Ιούλιου, γύρω στις 12.00 αναμένεται να αποφυλακιστεί από τον Κορυδαλλό, καθώς του δόθηκε από το ίδιο δικαστήριο αναστολή μέχρι το εφετείο. Μούδιασμα λόγω αντιφάσεων. Η Καίτη Γαρμπή έβαλε αυτή τη σύγχυση σε λόγια.

Η Καίτη Γαρμπή είναι μία καλλιτέχνης που έχει διανύσει πορεία δεκαετιών στο τραγούδι. Είναι όμως κι ένας άνθρωπος που δεν κρατάει τις σκέψεις του, επί κοινωνικών ζητημάτων, για τον εαυτό του. Τις επικοινωνεί και μας θυμίζει ότι παραμένει πάντα «Η Καίτη που αγαπούσες». Αυτό έκανε και το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουλίου, όταν πια οι αντιφατικές αποφάσεις του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη είχαν παρθεί. Η τραγουδίστρια έβαλε σε λόγια τις σκέψεις πολλών που ήρθαν αντιμέτωποι με την ίδια σύγχυση την οποία σου ανέφερα στον πρόλογο. Η Καίτη Γαρμπή σχολίασε την έκβαση της δίκης Λιγνάδη με το πιο εύστοχο tweet.

«Ναι μεν. Η καταδίκη Λιγνάδη θα μπορούσε να είναι μία ιστορική απόφαση και η πρώτη, μεγάλη δικαστική νίκη του #MeToo», έγραψε αρχικά η Καίτη Γαρμπή, που μέσα σε μία πρόταση έκλεισε όλο το συναίσθημα που επικράτησε εντός κι εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου του ΜΟΔ της Αθήνας όταν ακούστηκε η λέξη «ένοχος».

«Αλλά. Αφέθηκε ελεύθερος. Πύρρειος η νίκη τελικά, γιατί μετά από αυτή την απόφαση, τα θύματα θα κλείσουν μια για πάντα το στόμα τους», ανέφερε στη συνέχεια η Καίτη Γαρμπή κι αυτή τη σύνθλιψη, αυτόν τον φόβο ήταν που προκάλεσε η απόφαση για το ανασταλτικό της ποινής του που διεκδίκησε και πέτυχε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Και κάπως έτσι η Καίτη Γαρμπή τα είπε ξανά όλα με ένα tweet. Γιατί αν γυρίσεις τον χρόνο πίσω, στις αρχές του ελληνικού #MeToo, όλοι, η κοινωνία, τα Μέσα, οι καλλιτέχνες, μέχρι και η πολιτεία μέσω του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αυτό λέγαμε στα θύματα: «Μιλήστε, μην φοβάστε». Μιλήστε και θα ακουστείτε, μιλήστε και «κοιτώντας προς το μέλλον, να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το σωστό πλαίσιο, ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τέτοια φαινόμενα», όπως είχε πει κάποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μέλλον μετά από αυτή την αντιφατική απόφαση, φαίνεται ομιχλώδες. Κι όλοι εμείς είναι σαν «κοιτώντας προς το μέλλον», να είπαμε στα ίδια θύματα ένα μεγάλο «Θα μιλήσετε, θα ταλαιπωρηθείτε, θα ανακινήσετε το τραύμα σας, θα “ματώσετε”, θα σας κάνουν φύλλο και φτερό, θα διεκδικήσετε το δίκιο σας, αλλά ακόμα κι αν αυτό το δίκιο σας αναγνωριστεί με μία δικαστική απόφαση μην περιμένετε να αλλάξει και κάτι». Ένα μεγάλο, «Ναι μεν. Αλλά», όπως το έθεσε και η Καίτη Γαρμπή.