ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H 81χρονη Παναγιώτα μετά την κραυγή της συγκλονίζει και με τα λόγια της

Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg via Getty Images/Ideal Image

Μία φωτογραφία από τις φωτιές στην Εύβοια έχει χαρακτεί στο μυαλό μας σαν την απόλυτη απόδοση της καταστροφής που βίωσε, βιώνει και θα βιώνει μέχρι να αποκατασταθούν οι τρομακτικά μεγάλες εκτάσεις πρασίνου που χάσαμε, η Ελλάδα. Η φωτογραφία της 81χρονης Παναγιώτας από τις Γούβες Ευβοίας, που μας θύμισε μια σύγχρονη «Κραυγή» του Munch.

Η φωτογραφία του Kωνσταντίνου Τσακαλίδη, που την απαθανάτισε την ώρα που οι φλογες πλησίαζαν το σπίτι της στο χωριό της βόρειας Εύβοιας, λίγο πριν ακολουθήσει τους υπόλοιπους κατοίκους στην εκκένωση του χωριού, έκανε την 81χρονη κα Παναγιώτα διάσημη διεθνώς. Το στιγμιότυπο φιλοξενήθηκε σε εξώφυλλα εφημερίδων όπως η βρετανική Guardian.

Η γυναίκα που συγκλόνισε τον κόσμο μίλησε στην κάμερα του ANT1 για τη στιγμή που με το χέρι στην καρδιά της και το στόμα της ανοιχτό σε μία βουβή κραυγή απέδωσε όλο τον πόνο των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας που η φωτιά έκαψε σχεδόν από άκρη σε άκρη.

Η 81χρονη Παναγιώτα μιλά για τη φωτογραφία της που έκανε τον γύρο του κόσμου

«Θόλωσε το μυαλό μου. Γι’ αυτό φώναζα για να με ακούσουν. Φώναζα απελπισμένη και από την υπέρταση έπεσα κάτω και ήρθε η Αστυνομία και με πήγε στο Κέντρο Υγείας», είπε η 81χρονη Παναγιώτα για τη στιγμή που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη. Κι αν νομίζαμε πως αυτό που «θόλωσε το μυαλό της» ήταν ο κίνδυνος για το σπίτι της, τελικά ήταν η αγάπη για τον τόπο, το σπίτι της και κυρίως τον σύζυγό της τον οποίο έβλεπε να εξαφανίζεται στις φλόγες με έναν κουβά νερό προσπαθώντας να μετριάσει την καταστροφή.

«Είμαι απογοητευμένη γιατί καίγεται ακόμα όλη η Εύβοια. Τον αγαπάω τον τόπο», σημείωσε. «Την ελπίδα την έχουμε, το χαμόγελο δεν μπορούμε να τον έχουμε, όταν βλέπουμε γύρω μας όλα αυτά πώς να έχεις το χαμόγελο», τόνισε η 81χρονη γυναίκα. Η Παναγιώτα ζει 34 χρόνια στο χωριό Γούβες, και παρ’ όλο που δεν κατάγεται από την Εύβοια, θεωρεί αυτόν τον τόπο σπίτι της. «Μαζεύτηκαν τα παιδιά από το χωριό, πολλά παιδιά κι έσωσαν τα σπίτια», εξήγησε στον ΑΝΤ1, καθισμένη στην αυλή του σπιτιού της που γλίτωσε τελικά από τις φλόγες.

Η 81χρονη γυναίκα μίλησε ακόμα στην κάμερα του Star. «Εγώ δεν είμαι από την Εύβοια. Είμαι Αθηναία κι έτυχε να είμαι από τις πρώτες που φώναξαν για να σώσουμε τα σπίτια μας. Δεν θα το έσωζα εγώ γιατί είμαι μεγάλη. Τα παιδιά του χωριού με τα βυτία ήρθαν κι έσωσαν το σπίτι μας», εξήγησε στον ΑΝΤ1.

«Εκείνη την ώρα κατέβαινε η φλόγα κι ο άντρας μου έτρεχε με τον κουβά να ρίξει νερό κι εγώ τον έχασα και φώναζα “Βοήθεια”», επεσήμανε για την ώρα του μοναδικού φωτογραφικού κλικ. Τα σπίτια τελικά σώθηκαν αλλά όπως λέει και η κα Παναγιώτα «Γιατί να χαθεί το δάσος; Δεν είναι αμαρτία;». Απάντηση δεν παίρνει αλλά δίνει την καλύτερη όταν τη ρωτούν πώς αισθάνεται που το πρόσωπό της έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο.

«Δεν με ενδιαφέρει αυτό, με ενδιαφέρει να σηκωνόμουν μια μέρα κι όλα να ήταν όπως τα ήξερα. Δεν ήθελα προβολή, τι να την κάνω; Δεν με ενδιέφερε ούτε με ενδιαφέρει. Εμένα με νοιάζει να δείξουν ενδιαφέρον για τον τόπο, που όλη η Εύβοια έχει καεί», κατέληξε η γυναίκα.