ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιούλια Ναβάλναγια: Η ατρόμητη χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, λέει τον Πούτιν δολοφόνο κι απαιτεί δικαιοσύνη

Yulia Navalnaya Instagram

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η οικονομολόγος χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι δεν φοβάται να μιλήσει. Έχει οργή και ηθικό πλεονέκτημα. Θεωρεί ότι ο Πούτιν δολοφόνησε τον σύζυγό της και ζητά να προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Εκεί, πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με όλες τις φρικαλεότητες που προκάλεσε στη Ρωσία, σύμφωνα με τη Γιούλια Ναβάλναγια που σε 9λεπτο βίντεο, δήλωσε ότι ο Πούτιν της έκλεψε τον σύζυγό και στέρησε από τα 2 παιδιά της τον πατέρα τους.  

Η Γιούλια Ναβάλναγια κατηγορεί ευθέως τις ρωσικές αρχές για τη δολοφονία του Ναβάλνι με δηλητήριο και ότι έκρυψαν το πτώμα μέχρι να εξαφανιστούν τα ίχνη του novichok (οι ουσίες νοβιτσόκ έγιναν ευρέως γνωστές αφού χρησιμοποιήθηκαν για να δηλητηριάσουν αντιπάλους του ρωσικού καθεστώτος, είναι νευροτοξικές ουσίες, οι πιο θανατηφόρες που έχουν δημιουργηθεί). Ο Πούτιν -από την άλλη- προετοιμάζεται για εκλογές που θα τον κρατήσουν στην εξουσία ως το 2030.

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι ορκίζεται να συνεχίσει το έργο του εκλιπόντος συζύγου της και κάλεσε τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω της και να αγωνιστούν για μια ελεύθερη Ρωσία. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντισταθεί στο απόλυτο κακό, πνίγοντας τα δάκρυά της. «Η Ρωσία κρύβει τη σορό του, θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι, δεν φοβάμαι, να μην φοβάστε ούτε εσείς», είπε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Γιούλια Ναβαλνάγια.

Η 47χρονη Γιούλια Ναβάλναγια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνασπισθεί και να πολεμήσει το «τρομακτικό καθεστώς» στη Ρωσία, σε δηλώσεις που έκανε στα ρωσικά μέσω διερμηνέα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Η Γιούλια Ναβάλναγια έχασε τον άνδρα της από μια αδιαθεσία μετά από μια βόλτα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής φυλακής στην Αρκτική. Οι ρωσικές σωφρονιστικές υπηρεσίες, ανακοίνωσαν ότι «τη 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ανάνηψης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση».

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δηλώνει άγνοια για τα αίτια του θανάτου του. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες για το θέμα και πως οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους

Η Γιούλια Ναβάλναγια και ο Αλεξέι Ναβάλνι γνωρίστηκαν στην Τουρκία ενώ έκαναν διακοπές το 1998. Παντρεύτηκαν το 2000. Απέκτησαν 2 παιδιά. Είναι γνωστή στη Ρωσία ως η Πρώτη Κυρία της αντιπολίτευσης. Εκείνη απαίτησε το 2020 να σταλεί ο  Αλεξέι Ναβάλνι στο Βερολίνο για εξετάσεις επειδή υποψιαζόταν ότι ο σύζυγός της δηλητηριάστηκε. Στη Γερμανία ανιχνεύθηκε το Novichok. Κι έκτοτε δεν σταμάτησε να μιλάει εναντίον του Πούτιν. Η Novaya Gazeta τη χαρακτήρισε ηρωίδα το 2020 για τον αγώνα της εναντίον της διαφθοράς στο Κρεμλίνο.

Το 2021 η Γιούλια Ναβάλναγια και ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψαν στο Κρεμλίνο. Εκείνος συνελήφθη και υποστήριξε ότι οι αρχές προσπαθούν να τον φιμώσουν. Λίγες μέρες μετά το θάνατό του, η Γιούλια Ναβάλναγια πόσταρε μια φωτογραφία τους σε συναυλία με τη λεζάντα «Σε αγαπώ». Και στο X/Twitter ορκίζεται να συνεχίσει το έργο του συζύγου της.

 

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Η Navalnaya όμως δεν το πιστεύει. «Το καλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω για τον σύζυγό μου είναι να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας, είναι να γίνουμε μια γροθιά και να χτυπήσουμε τον Πούτιν και τους φίλους του, κλέφτες και δολοφόνους που ακρωτηρίασαν τη χώρα μας».

Μήπως η αντιπολίτευση βρήκε στο πρόσωπο της  Γιούλια Ναβάλναγια τη νέα του ηγέτη;