ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γεννηματά: Τα παιδιά της αποχαιρετούν τη δική τους Φώφη, την ηρωίδα τους, τη μαμά τους

Instagram.com/fofigennimata

Αν έχεις βιώσει έστω και μία απώλεια στη ζωή σου, ο νους σου σήμερα θα έχδει γεμίσει με την εικόνα της Φώφης Γεννηματά. Η Φώφη Γεννηματά ήταν πολιτικός αλλά αυτό μικρή σημασία είχε στον μικρόκοσμο της ιδιωτικής της ζωής. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μητέρα και τα τρία της παιδιά, σήμερα, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου την αποχαιρέτησαν μέσα σε έναν ναό.

Θα μπορούσαν να είναι οποιαδήποτε παιδιά, οποιασδήποτε μητέρας, σε οποιονδήποτε ιερό χώρο. Τα λόγια τους είναι τα λόγια που κάθε παιδί νιώθει αλλά ποτέ δεν θα έπρεπε να λέει, σε έναν ναό, αποχαιρετώντας τη μαμά του. Η Φώφη Γεννηματά απέκτησε τρία παιδιά, την Αιμιλία από τον πρώτο της γάμο και τον Γιώργο και την Κατερίνα από τον γάμο της με τον Ανδρέα Τσούνη, που ακολούθησε.

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή μετά από μία ακόμα μάχη της με τον καρκίνο τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, σε ένα μοιραίο παιχνίδι της μοίρας την ημέρα πρόληψης και καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού. Εκτός από τη μάχη της με την ασθένεια που τελικά της στέρησε τη ζωή, η Φώφη Γεννηματά είχε χρειαστεί να δώσει πολλές ακόμα μάχες στη ζωή της. Τη μάχη να επιβληθεί και να μπορέσει να κάνει τα βήματά της όπως ήθελε σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, αλλά και τη μάχη να γίνει μητέρα.

Όταν η Φώφη Γεννηματά αποκάλυπτε τον αγώνα της να γίνει μητέρα

Ήταν 22 ετών παντρεμένη για πρώτη φορά, όταν οι γιατροί της είπαν ότι θα δυσκολευτεί να αποκτήσει παιδιά. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά. Υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν και το σέβομαι. Εγώ δεν είμαι έτσι. Ήμουν μόλις 22 ετών όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα», είχε πει στην εκπομπή Μεσάνυχτα, με την Ελεονώρα Μελέτη.

Δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή της χωρίς παιδιά. Αλλά άφησε αρκετές αναμνήσεις στα παιδιά της, για να χαράξουν τη δική τους ζωή χωρίς εκείνη. Κι αυτό είναι που τόνισαν και τα τρία της παιδιά στους επικήδειους λόγους τους. Τους γεμάτους συγκίνηση κι αλήθεια και ανθρώπινες στιγμές. Αυτούς που γέμισαν δάκρυα και τα δικά μας μάτια.

Ο γιος της, Γιώργος, πιστεύει πλέον ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο

Με έναν αναστεναγμό που αντήχησε πιο μακριά απ’ όσο έφταναν τα ηχεία της Μητρόπολης Αθηνών ξεκίνησε ο επικήδειος λόγος του γιου της, Γιώργου.

«Όλες σου τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή. Αντίκριζες πάντα τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελό σου δείχνοντας τη δυναμικότητά σου και τη θέληση που είχες για τη ζωή. Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους», ανέφερε ο γιος της πολιτικού.

Όπως επεσήμανε η απόφαση της πολιτείας για πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού με το όνομα Φώφη Γεννηματά, επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του.

Φώφη Γεννηματά Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi

«Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα, επικεντρώνοντας στις χαρές της ζωής. Η σχέση που είχες με τον πατέρα μας… Μας δίδαξες τις σημαίνει αγάπη και συντροφικότητα. Ήσασταν μαζί μέχρι τελευταία στιγμή», είπε κομπιάζοντας ο Γιώργος. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αδερφική αγάπη της μητέρας του με τη θεία του, Μαίρη Γεννηματά.

«Τα διδάγματά σου είναι στήριγμα αυτές τις δύσκολες ώρες για εμάς και θα είναι όπως ήταν για σένα φάρος η ζωή του παππού μας Γιώργου Γεννηματά και της γιαγιάς μας Κάκιας», ανέφερε στη συνέχεια. «Νόμιζα πως μαζί σου θα φύγουν οι ελπίδες μου. Η αγκαλιά όλου του κοσμού μαρτυρά ότι οι αξίες και τα ιδανικά σου επιβιώνουν. Τώρα πιστεύω πιο πολύ στον άνθρωπο», είπε στη συνέχεια.

«Η οικογένεια για σένα ήταν όλη σου η ζωή. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει για να κάτσουμε μαζί σου να σου κρατήσουμε το χέρι και να σε φιλήσουμε τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας φυλάς με το χαμόγελο που μας σημάδεψε από εκεί ψηλά πάνω από τα σύννεφα», κατέληξε ο γιος της Φώφης Γεννηματά.

Η κόρη της Κατερίνα λέει το πιο δυνατό «αντίο μαμά» στη Φώφη Γεννηματά

Τον λόγο πήρε η αδερφή του, Κατερίνα. «Δεν το έβαλες ποτέ κάτω. Παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία ήγσουν πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη, να μας καθησυχάζεις ότι όλα θα πάνε καλά. Πάντα ήσουν και θα είσαι η ηρωίδα μας, η μαμά μας.

Μας χάρισες στιγμές με πολλή αγάπη και πολλή τρυφερότητα που θα μείνουν για πάντα στις μνήμες μας. Ήσουν δίπλα μας στις ευχάριστες στιγμές, στις επιτυχίες και στις δυσκολίες. Πάντα όταν ήμουν στενοχωρημένη το καταλάβαινες και προσπαθούσες να μου φτιάξεις τη διάθεση. Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαστε πολύ περήφανοι για σένα. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε να μην τα παρατάμε ποτέ. Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω», ανέφερε η Κατερίνα.

Κι έπειτα άρχισε να καταμετρά όσα θα τις έλειπαν, όσα λείπουν σε κάθε παιδί που αναγκάζεται να αποχαιρετήσει τη μαμά του. Όλα όσα έκαναν τη Φώφη Γεννηματά μητέρα αυτών των τριών παιδιών που με τόση αγάπη την αποχαιρέτησαν.

«Θα μου λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, η ζεστή σου αγκαλιά, η φωνή σου, το χαμόγελό σου κι αυτή η ενέργεια που γέμιζε όλο το σπίτι χαρά. Θα μου λείψουν οι συζητήσεις μας τα βράδια, τα ταξίδια και οι ετοιμασίες που κάναμε όταν είχαμε κάποια γιορτή στο σπίτι», σημείωσε η μικρή της κόρη.

Φώφη Γεννηματά Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi

«Πάντα όταν ήσουν κοντά μου ένιωθα ασφάλεια. Με ένα βλέμμα ξέραμε τι θέλει να πει η μία στην άλλη. Τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο μου είχες πει πόσο πολύ μας αγαπάς. Μου κρατούσες το χέρι κι εγώ με έναν κόμπο στο λαιμό έλεγα από μέσα μου “Μη φοβάσαι θα τα καταφέρει”. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, θα είσαι πάντα ζωντανή στις καρδιές μας. Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σε αγαπάμε πολύ και πάντα», κατέληξε. Κι η αγάπη όλων γέμισε τον χώρο, πήδησε έξω από τις οθόνες και μας κατέκλυσε.

Η Αιμιλία και το family της Φώφης Γεννηατά που άνοιξε τις βρύσες στα μάτια μας

Η Αιμιλία, η μεγαλύτερη κόρη που απέκτησε η Φώφη Γεννηματά, εκείνη που της έδωσε πρώτη φορά την ιδιότητα που οι πιθανότητες φαινόταν να της στερούν, της μάνας, ήταν η τελευταία που ανέβηκε στο βήμα. Μαζί με τα λόγια της, τα μάτια της, τα δικά μας, έτρεχαν δάκρυα.

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες. Ένα δύο τρία πάμε. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μία μαχήτρια», είπε η κόρη της Αιμιλία.

«Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες, γιατί μία μάχη με καθαρή ψυχή, στην οποία δεν παραδίδεις τα όπλα, είναι πάντα κερδισμένη. Το χέρι χτυπούσε στο τραπέζι και γινόταν πάντα αυτό που έπρεπε να γίνει. Αυτό το χέρι το χτύπησες πολλές φορές στη ζωή σου, σαν κορίτσι, σαν γυναίκα, σαν μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν όμως ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο τρυφερότητα και ανιδιοτέλεια», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η κόρη της.

«Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το family που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους, είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ. Αλλά είναι κι οδηγός για μία ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια κι ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη πως θα τα ακολουθήσουμε», κατέληξε η Αιμιλία.

Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi