ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιές: Πώς μπορείς να βοηθήσεις πυρόπληκτους και ζώα

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Για ακόμα ένα καλοκαίρι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δεκάδες πύρινα μέτωπα στη χώρα, τιτάνιες προσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστών στη μάχη με τις φλόγες, ώρες αγωνίας για χιλιάδες συνανθρώπους μας, χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων καμένης γης, τρομαγμένα και αποπροσανατολισμένα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. Μπορούμε όμως να είμαστε κάτι περισσότερο από απλοί θεατές και να κάνουμε κάτι φαινομενικά μικρό, τεράστιο ωστόσο για κάποιον άλλο.

Η κινητοποίηση για στήριξη και ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών σε τοπικό επίπεδο και μέσω social media ήταν και συνεχίζει να είναι άμεση και σε πολλές περιπτώσεις συγκινητική. Ομάδες εθελοντών και φιλοζωικές οργανώσεις ενημερώνουν μέσω των social media για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν, ενώ οι φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες σε Πάρνηθα, Αυλώνα, Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη.

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας, όπου κι αν βρισκόμαστε. Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές και όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, μπορούν να απευθυνθούν στους παρακάτω εθελοντικούς οργανισμούς και ομάδες.

Αλυσίδα αλληλεγγύης από το Humanity Greece

Αλυσίδα αλληλεγγύης έχει στηθεί, ξανά, στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο της χώρας (Μυλλέρου 76, Μεταξουργείο), καθώς από εκεί συλλέγονται αγαθά και αποστέλλονται απευθείας στα μέτωπα όλης της χώρας για ανεφοδιασμό των πυροσβεστών, εθελοντών πυροσβεστών και πολιτών. Από την πρώτη στιγμή που οι φωτιές άρχισαν να καίνε τη χώρα ανεξέλεγκτα και κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, πολίτες όλων των ηλικιών ανέλαβαν την πρωτοβουλία να γίνουν μέρος της αλυσίδας του Humanity Greece, ώστε να συλλεχθούν οργανωμένα είδη έκτακτης ανάγκης και να σταλούν απευθείας στα σημεία με εθελοντές. Το Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο είναι ανοιχτό και μπορείς να μεταβείς ώστε να βοηθήσεις ή να φέρεις είδη έκτακτης ανάγκης, όπως:

  • Ισοτονικά
  • Φυσιολογικούς ορούς σε αμπούλες ή μεγάλες συσκευασίες
  • Καφέδες σπαστούς
  • Κολλύρια
  • Γυαλιά εργασίας για πυροσβέστες
  • Pulvo – Nebacitin Spray πούδρα
  • Bepanthol, κρέμες για εγκαύματα
  • Γάζες, επίδεσμοι
  • Betadine, Hibitane, παυσίπονα
  • Μπισκότα, ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών

«Ο Άλλος Άνθρωπος» μαγειρεύει για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές

Η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» βοηθά εθελοντικά, προετοιμάζοντας τα γεύματα για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στην Πάρνηθα. Αν θέλεις λοιπόν, μπορείς να προσφέρεις διάφορα τρόφιμα όπως λάδι, πελτέ ντομάτας, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, λαχανικά, ισοτονικά ποτά, μπάρες δημητριακών, χυμούς, νερό. Υπενθυμίζεται ότι η έδρα της κοινωνικής κουζίνας, βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 109, στον Κεραμεικό. Αντίστοιχη δουλειά, θα γίνεται και στην Αλεξανδρούπολη, όπου έχει ξεχωριστό κλιμάκιο ο «Άλλος άνθρωπος». Πέρα από τα τρόφιμα, μπορεί κανείς να προσφέρει φυσιολογικούς ορούς, δοχεία για φαγητό και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, αλλά και γυαλιά εργασίας για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές.

Φωτιές: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό των πυρόπληκτων της χώρας

Και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όμως πέρα από τη βοήθεια που δίνουν οι εθελοντές του στο πεδίο των πυρκαγιών, συγκεντρώνει χρήματα και τρόφιμα για τους πυρόπληκτους όλης της Ελλάδος. Όσον αφορά συγκεκραμένα στην Αλεξανδρούπολη, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία θα διανεμηθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με ανάρτησή τους.

Φωτιές: Πώς μπορείς να βοηθήσεις τα πυρόπληκτα ζώα

Φωτιές: Πώς μπορείς να βοηθήσεις πυρόπληκτους και ζώα Αlexandros Michailidis / SOOC

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημερώνει σε σχετική της ανάρτηση, πως όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων, μπορεί να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, δήμους, φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές.

Επιπλέον, όποιος χρειάζεται πρόσβαση για διάσωση ζώων ή προτίθεται ο ίδιος να διασώσει ζώα με δικό του όχημα σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία μπορεί να καλέσει στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935. Όσον αφορά παραγωγικά ζώα υπάρχει σχετική συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας με συνεργαζόμενο καταφύγιο. Κατόπιν συνεννόησης μαζί της μπορούν να μεταφερθούν εκεί παραγωγικά ζώα σε ανάγκη.

Σταθμός πυρόπληκτων ζώων στο Γαλάτσι

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs’ Voice έθεσε σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΠΑΛΑΙ στο Γαλάτσι, ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο, από τις περιοχές της Φυλής και των Καλυβίων και από κάθε άλλο μέτωπο στην Αττική. Ο χώρος παραχωρείται για ακόμη μία φορά από τον δήμο Γαλατσίου. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν, πρέπει να είναι γνωστό από πού παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό. Για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας που πλήττονται αυτή την στιγμή, υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τις φιλοζωικές για αποστολή υλικής βοήθειας.

Σε ανάρτηση του στα social media το Dogs’ Voice ενημερώνει ότι έως σήμερα 24 Αυγούστου και ώρα 05:00 έχουν καταγραφεί στον σταθμό 216 ζώα. Έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και κλινικές εντός Αττικής 22 ζώα τα οποία έφεραν εγκαύματα, είχαν κατάγματα, σοβαρά τραύματα, αναπνευστικά προβλήματα, υποψία τύφου και χρειάστηκαν άμεση ή προληπτική νοσηλεία. Επίσης η ΜΚΟ ενημερώνει πως προς το παρόν χρειάζεται εθελοντές για καθαριότητες ΚΑΙ ΜΟΝΟ στον χώρο του ΠΑΛΑΙ για την βάρδια των 08:30-12:00. 

Από τη μεριά τους οι εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, συνδράμουν στο μέτωπο της Χασιάς και της Φυλής, ζητώντας από τον κόσμο σε περίπτωση που συναντήσουν πυρόπληκτο ζώο, να επικοινωνήσει μαζί τους στα social media.

Σε σχετική ανάρτηση το Save A Greek Stray,  ενημερώνει πως οι εθελοντές που εντοπίζουν ζώα που χρήζουν άμεσης κτηνιατρικής περίθαλψης λόγω φωτιάς, μπορούν να τα μεταφέρουν για νοσηλεία στην κλινική Vet Care στην Νέα Ερυθραία. Δες όλες τις λεπτομέρειες στην παρακάτω ανάρτηση.