ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φέτος το παιχνίδι στις διακοπές είναι εκπαιδευτικό

Το Cosmo.gr σε συνεργασία με το Παιδικό Ραδιόφωνο iFeelKid σας δίνει ιδέες για να παίξετε και ταυτόχρονα να διδάξετε το παιδί σας.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πιο χαλαροί για μικρούς και μεγάλους, ενώ τα ερεθίσματα από το περιβάλλον των διακοπών ποικίλα και ελκυστικά. Με την κατάλληλη προσαρμογή σύμφωνα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού, το παιχνίδι μπορεί να γίνει το πιο ασφαλές μέσο για την εκμάθηση των αγγλικών σε δυσλεκτικά παιδιά.

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν μαζί με τα παιδιά…

1) Στο αυτοκίνητο ή το καράβι:

Επιτραπέζια παιχνίδια, στα οποία τα παιδιά μπορούν να αντιστοιχίσουν την εικόνα με τη σωστή λέξη στα αγγλικά και ύστερα να γράψουν στον αέρα τη λέξη κλείνοντας τα μάτια τους, αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για εξάσκηση και εμπέδωση του λεξιλογίου. Επίσης, παιχνίδια memo καθώς και τα “μαντέματα” (I spy with my little eye) είναι πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις.

2) Στην παραλία:

Η άμμος αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσης! Εξοπλιστείτε με καλούπια από αγγλικά γράμματα, γεμίστε τα με άμμο, αναποδογυρίστε και  παρατηρήστε τα ως προς το σχήμα και τη φορά τους. Επιμείνετε κυρίως σε γράμματα που μοιάζουν οπτικά ( p – q , b – d ).

Γράψτε με το δάχτυλό σας λέξεις που αρχίζουν από συγκεκριμένους ήχους (φωνήματα). Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα φωνήματα που αναγνωρίζει πολύ καλά το

summerTopic-625x300.jpg 

Επίσης, ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να “παίξει τα γράμματα”. Προσπαθήστε με τα σώματά σας να φτιάξετε συγκεκριμένα γράμματα (κατά προτίμηση αυτά που δυσκολεύουν το παιδί, ώστε να βιώσει και κιναισθητικά το σχήμα τους).

Φτιάξτε με όστρακα ή μικρά βότσαλα πάνω στην άμμο ή συγκεντρώστε τα για να φτιάξετε στο σπίτι ή το ξενοδοχείο ένα καλοκαιρινό κάδρο με αγγλικά γράμματα ή μια μικρή φράση.

Το παιχνίδι είναι ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος μάθησης – ειδικά για τα παιδιά με δυσλεξία. Ιδιαίτερα στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι και ένας υπέροχος τρόπος για να επικοινωνήσουμε στα παιδιά  ότι, ακόμα πιο πολύτιμη από την ίδια τη γνώση, είναι η πορεία μας προς αυτή με ευχαρίστηση.

Διαβάστε ακόμα στο iFeelKid:

Παγωτάκια σάντουιτς!!!

Οι Περιπέτειες της Έλλης…