ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#Facebookdown: Το Twitter τρόλαρε υπέροχα το ιστορικό blackout

Την στιγμή που ένα γενικό blackout έπληττε Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger, με την πρόσβαση να παραμένει για ώρες ανέφικτη για εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον πλανήτη, ο μεγάλος αντίπαλος, το Twitter, έσωσε τη μέρα από το έρεβος του τεχνολογικού μεσαίωνα.

Ήταν απόγευμα Δευτέρας 4 Οκτωβρίου όταν οι πρώτες αναφορές για αδυναμία σύνδεσης και blackout στα δημοφιλή social media άρχισαν να σκάνε. Θα ήταν ίσως από τις λίγες φορές που εκείνο το μήνυμα που έστειλες και ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ είχε πραγματική αιτία.

Το χρονικό του blackout στα Social Media

Λίγο αργότερα και όταν η βλάβη μάλλον άρχισε να σοβαρεύει και σε Instagram και Whatsapp, η Facebook αποφάσισε να στείλει επίσημο μήνυμα μέσω Twitter. Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του στο Twitter, ο τεχνολογικός κολοσσός πως γνωρίζει πως κάποιοι χρήστες έχουν δυσκολία ως προς το να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους και να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές της. «Εργαζόμαστε ώστε οι πλατφόρμες να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Ζητούμε συγγνώμη για το πρόβλημα».

Και ενώ Facebook και Instagram έδειχναν να έχουν νεκρώσει, το Twitter έμεινε ζωντανό και έσωσε τη μέρα.

Η είδηση έγινε αμέσως viral, αλλά και trending στο Twitter, το μόνο από τα social media που έμεινε αλώβητο από αυτό το blackout που διήρκησε συνολικά περίπου οκτώ ώρες. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, χιλιάδες αναρτήσεις, χιουμοριστικές και μη, έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ ακόμη και το ίδιο το Twitter τρόλαρε το παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό,γράφοντας «γεια, κυριολεκτικά σε όλους», αφού δεν υπήρχε κάποιος άλλος να «του πάρει τη δουλειά».

Και για να μην νομίζετε ότι ο Mark Zuckerberg είναι κανένας αναίσθητος, ο ίδιος (πάντα μέσω Twitter δεν θέλω να ξεχνιέστε) ενημέρωσε πάλι με ένα «τιτίβισμά» του τους χρήστες για την πορεία των εργασιών με το εξής καθησυχαστικό μήνυμα: «Αγαπητή κοινότητα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στις εφαρμογές για να να επανέλθουν τα πάντα στην κανονική λειτουργία τους καθώς μερικοί χρήστες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κάποια θέματα. Θα το φτιάξουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτιμώ την υπομονή σας».

Και το Όσκαρ πάει στο Τwitter

Ε, δεν ήθελε και πολύ για τους τουιτεράδες σε κάθε μήκος και πλάτος της γης να πάρουν το κινητό στο χέρι και να μεγαλουργήσουν, σχολιάζοντας με τον δικό τους τρόπο το πρωτοφανές κρασάρισμα:

Τι συνέβη όμως στα αλήθεια;

Σύμφωνα με τους μηχανικούς λογισμικού της εταιρείας Facebook, η διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger για περίπου έξι ως επτά ώρες, αποδόθηκε σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση. «Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το blackout προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της. Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές. Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.