ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εύη Δρούτσα: «Με το που βγήκε το MeToo, αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες»

Papadakis Press

«Με το που βγήκε το MeToo, αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες» κατά το από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Βέβαια, γενίκευση από γενίκευση διαφέρει. Άλλο το βάρος που φέρει η λέξη γυναικοκτονία κι άλλο αυτό που φέρει το φιλότιμο. Η Εύη Δρούτσα έκανε την πρώτη διαπίστωση που μόλις διάβασες. Για τη συγγνώμη και το φιλότιμο δίνω τα credits στον θυμόσοφο λαό μας.

Η Εύη Δρούτσα ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Όλα Γκουντ» και μαζί με το σχόλιό της για τη Eurovision, θέλησε να αναφερθεί στο κίνημα #Metoo, το οποίο κατά τη δική της άποψη, σχετίζεται με την αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα.

Μαζί με το παραπάνω συμπέρασμα, η Εύη Δρούτσα αναφέρθηκε και στα θύματα κακοποίησης που «θυμήθηκαν» σήμερα να μας πουν τι τους είχε συμβεί πριν πολλά πολλά χρόνια.

«Βγαίνουν γυναίκες που λένε όταν ήμουν εγώ 28, ήρθε αυτός. Τι λες ρε συ; 28 και 21 δεν ξέρεις; Την εγγονή μου που είναι 10 ετών να φέρω, ξέρει. Από τότε που έγινε αυτό το πράγμα, βγήκαν όλοι και κάνουν τα παράπονά τους. Εγώ ήθελα να βγούνε τότε. Δεν είπα ότι είναι μυθομανείς. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει πριν από χρόνια».

Να εξηγούμε τα αυτονόητα; Να εξηγούμε τα αυτονόητα εφόσον δεν είναι και τόσο αυτονόητα, όσο εμείς θέλαμε να πιστεύουμε.

Κάθε θύμα έχει δικαίωμα να μιλά όποτε νιώθει εκείνο πως έχει τη δύναμη να το κάνει. Η ετεροχρονισμένη αντίδραση δεν ξεπλένει τους δράστες και τις κακοποιητικές πράξεις τους. Η πάροδος των χρόνων δεν είναι γόμα που σβήνει πληγές.

Όποτε νιώθει το θύμα έτοιμο, θα μιλήσει χωρίς να πάρει την άδεια κανενός. Οι επικίνδυνες ρητορικές «να έβγαιναν τότε να μιλήσουν» να μας λείπουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Όσα είπε η Εύη Δρούτσα

Όσα είπε η Εύη Δρούτσα: «Ίσως δεν πρέπει να το πω, αλλά μιλάμε για ένα MeToo, που δεν πάει. Από τότε που δε βγήκε μία εκπομπή στην τηλεόραση να εξηγεί όλα αυτά τα καινούρια μέτρα, τι είναι;

Δεν κάνουν μία εκπομπή που μπορούν να μιλάνε άνθρωποι που δεν είναι δημοσιογράφοι που λένε, που είναι άνθρωποι της ζωής που λένε και να πούνε τη γνώμη τους. Κάτσε μόνος σου και πάρε με αύριο τηλέφωνο να μου πεις πως από τότε που βγήκε το #metoo, πόσοι άνδρες σκότωσαν τις γυναίκες τους. Πόσοι; Παίζει πάρα πολύ ρόλο αυτό.

Δεν ξέρουν τι είναι το #metoo. Βγαίνουν γυναίκες που λένε όταν ήμουν εγώ 28, ήρθε αυτός. Τι λες ρε συ; 28 και 21 δεν ξέρεις; Την εγγονή μου που είναι 10 ετών να φέρω, ξέρει. Από τότε που έγινε αυτό το πράγμα, βγήκαν όλοι και κάνουν τα παράπονά τους. Εγώ ήθελα να βγούνε τότε.

Δεν είπα ότι είναι μυθομανείς. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει πριν από χρόνια. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει στην επαρχία τι είναι το MeToo;

Γιατί μην πάμε πολύ πίσω, στα χωριά κουμάντο κάνουν οι άνδρες. Όταν πάει να αντιμιλήσει γυναίκα και επειδή “υπάρχει το #Metoo τώρα”, πού πάει αυτή η γυναίκα; Σκοτώνεται».

Οπότε; Ποια είναι η πρόταση; Ξεχνάμε και #Metoo, ξεχνάμε και καταγγελίες. Μούγκα κι αποσιώπηση, αντί να βροντοφωνάζουμε πως επιτέλους βλέπουμε τι συμβαίνει και μαχόμαστε να το αλλάξουμε.