ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλληνας γιατρός στην Ιταλία περιγράφει ανατριχιαστικά τα όσα εκτυλίσσονται λόγω του κορονοϊού

Unsplash

Ο Έλληνας γιατρός Γιώργος Γιούργος, με ειδικότητα ΩΡΛ εργάζεται στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο της Ιταλίας και μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για τις συγκλονιστικές στιγμές που βιώνουν λόγω του κορονοϊού, προκαλώντας σοκ με αυτά που περιγράφει.

«Μιλάμε για πόλεμο του κορονοϊού, που μαίνεται 24 ώρες το 24ωρο και δυστυχώς δεν φαίνεται να βελτιώνεται η κατάσταση». Αυτήν τη στιγμή στην Ιταλία, καταγράφονται 627 θάνατοι την ημέρα, με 26 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ανά ώρα.

«Αν και είμαστε σε ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία, με 100 κλίνες εντατικής θεραπείας και 900 συνολικά, το σύστημα υγείας δεν αντέχει. Πλέον δεν είμαι ΩΡΛ. Ασχολούμαι μόνο με θέματα Covid. Και όχι μόνο εγώ. Όλες οι ειδικότητες Προσπαθούμε να σώσουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε. Σκεφτείτε ότι οι σημερινοί 600 νεκροί θα ήταν περισσότεροι, αν δεν κάναμε αυτά που κάναμε» λέει ο κ. Γιούργος, προκαλώντας σοκ.

Σκηνές πολέμου στο νοσοκομείο

«Εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική μάχης. Έρχονται οι αναισθησιολόγοι και αποφασίζουν ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να μπει στην εντατική. Έτσι όπως το βλέπετε στις ταινίες. Τα κριτήρια μεταβάλλονται, αλλά φυσικά, μεταξύ ενός υπερήλικα με βεβαρημένο ιστορικό και ενός πιο νέου (γύρω στα 60-65), επιλέγουμε τον δεύτερο. Έχουμε ασθενείς από 27 χρονών μέχρι 90 και. Η κατάσταση είναι δραματική και πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος».

«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ασθενείς και με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, που πρέπει να σωθούν.Υπάρχουν όμως και νέοι άνθρωποι που θεωρούνται βαριά περιστατικά και μπαίνουν αμέσως στην εντατική. Ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία αλλά έχουμε δει και 3 νεογνά με Covid. Ξέρουμε ότι κόλλησαν αφού γεννήθηκαν, μέσω της επαφής με τη μητέρα. Είναι όμως καλά και το ένα έχει ήδη πάει σπίτι του».

«Οι περισσότεροι, ευτυχώς, βγαίνουν ζωντανοί αλλά θα μπορούσαμε να σώσουμε περισσότερους, αν είχαμε περισσότερες κλίνες. Το Σύστημα Υγείας είναι πολύ γερό, αλλά τα πράγματα πλέον έχουν ξεφύγει».

Τελικά μπαίνει ο κόσμος σε καραντίνα;

«Το 40% των ανθρώπων βγαίνει από το σπίτι του, απομακρύνεται περισσότερο από 300 μέτρα, πράγμα που δεν θέλουμε. Και εφόσον η περίοδος επώασης διαρκεί πολύ, τώρα βλέπουν το υψηλό τίμημα της κυκλοφορίας των ανθρώπων που γινόταν το προηγούμενο διάστημα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η ασθένεια του κορονοϊού έχει προκαλέσει πάνω από 4000 νεκρούς. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές στο ακέραιο, να μην παίζουμε και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Κάθε απερισκεψία πληρώνεται, έστω και μετά από κάποιες εβδομάδες. Μένουμε σπίτι».

Περίμενα ότι ο ιός θα είχε κορυφωθεί πριν από 2 μέρες, αλλά αυτό δεν συνέβη. Υπολογίζω ότι στις επόμενες μέρες, τα μέτρα της βόρειας Ιταλίας θα αποδώσουν καρπούς. Αλλά υπάρχουν και οι άλλες περιοχές, με παράδειγμα τη μετακίνηση των φοιτητών στη Νότιο Ιταλία, όπου το Σύστημα Υγείας δεν είναι τόσο καλό. Όπως κάναμε εδώ με τα νησιά και τη μετακίνηση στα χωριά. Ελπίζω να μην ζήσουμε το ίδιο πράγμα στην Ελλάδα και ο κόσμος να καταλάβει».